StoryEditorOCM
RegionalKONTRA BURE

Paški lovci uz potporu Grada Paga na Gornjem brdu podižu suvremeni lovački dom

Piše Branko Božić
25. ožujka 2021. - 10:03

Potporom Grada Paga te brojnim dobrovoljnim radnim akcijama, 37 članova tamošnje lovne jedinice "Pag", koja uz još četiri otočne lovne jedinice, djeluje u sastavu Paške lovačke udruge "Kamenjarka", aktivno rade na daljnjoj izgradnji lovačke infrastrukture. Pa iako smo paške lovce posjetili koncem mjeseca ožujka, u vrijeme olujne marčane bure i neuobičajne hladnoće te pandemije koronavirusa, okorjeli i na buru otvrdnuli Pažani, uz striktno pridržavanje zadanih epidemioloških mjera, sa lakoćom su realizirali još jedan u nizu svojih zacrtanih projekata.

Naime, neposredno uz suvremeno opremljeni lovački dom, koji je od prije nekoliko godina unutar lovišta na lokalitetu Gornje brdo izgrađen u dalmatinskom ambijentu, radilo se tako reći udarnički na betonaži krovišta lovačkog skladišta, te na betonaži dvorišta koje će se potom popločati izvornim paškim kamenim pločama.

Također se je radilo na izgradnji novih osam bokseva, u kojima će kada budu uskoro potpuno izgrađeni i opremljeni, obitavati po potrebi lovački psi njihovih prijatelja lovaca ili pak njihovih članova.U navedenoj akciji utrošeno je uz ostalo oko 18 kubika betona, što ih je za ovu prigodu donirao Grad Pag, u vrijednosti od 25.000 kuna.

Naš domaćin ovom prigodom bio je jedan među jednakima, a on je Damir Pernar, inače po zanimanju lovnik, lovočuvar i grupovođa paške Lovne jedinice, koja u svojim redovima ima i četiri veterana lovca, a koji pored što još uvijek aktivno love, isto tako još aktivnije sudjeluju u ovim i sličnim poslovima. No, Pernar nam je ipak ovom prigodom želio istaknuti jedno ime i prezime. To je najstariji lovac Krešimir Fabijanić (76), za kojeg će reći kako nema nijednog događanja u lovištu i van njega da Krešo nije među prvima.

- Kao što je poznato naša Lovačka udruga "Kamenjarka", koju uspješno u prvom redu vode predsjednik Ljubomir Paladina, tajnik Josip Fabijanić i njihovi suradnici, sastoji se od pet grupa ili bolje rečeno lovnih jedinica. Svaka jedinica djeluje kao društvo u malom i zasebno u dogovoru sa vodstvom udruge financira radove i tome slično u okviru svojih nadležnosti, što se pokazalo vrlo dobrim rješenjem.Unatoč COVIDU-19 uz provedbu mjera na terenu, tijekom ove godine pored radova u lovištu, planiramo i još neke vrijedne infrastrukturne projekte. U našim planovima imamo svesrdnu podršku paške Gradske uprave, pa bi ja ovom prilikom iskoristio prigodu, da se u ime svih mojih kolega lovaca na pomoći zahvalim prvenstveno paškom gradonačelniku Anti Fabijaniću i njegovim suradnicima, ističe sa zadovoljstvom Damir Pernar.

S obzirom da je otok Pag uz sve svoje ljepote uz ostalo čuven po specifičnom ovčarstvu, što se reproducira u još čuvenijem paškom siru,iskoristili smo prigodu da našeg domaćina priupitamo što je sa predatorima, prvenstveno lisicama i čagljevima, koji su unatrag nekoliko godina paškim ovčarima pravili nesagledive štete.Po odgovoru što smo ga dobili stanje je po tom pitanju trenutno više nego zadovoljavajuće. Jer upravo požrtvovnošću paških lovaca isti su predatori iskorjenjeni na otoku Pagu. Tim činom su se stvorile sve pretpostavke za kud i kamo još brži i nesmetani razvoj, ove od pamtivjeka brižno njegovane otočne privredne grane.

19. travanj 2024 15:37