StoryEditorOCM
RegionalOD 14. TRAVNJA

Paški sir na poštanskoj marki iz serije "Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“

Piše Hina
12. travnja 2022. - 13:14

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u četvrtak, 14. travnja, nove prigodne poštanske marke iz serije "Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“, a motivi koje je oblikovao dizajner Duje Šegvić jesu paški sir, slavonski med i varaždinski klipič.

Autori fotografija na markama su Ivan Kraljić (Paški sir), Slađana Zavišić (Slavonski med) i Krešimir Geci (Varaždinski klipič). 

Vrijednost maraka označena je oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Naklada iznosi 30.000 primjeraka po motivu i izdane su u arčićima od devet maraka, priopćila je Hrvatska pošta u utorak navodeći kako je tiskala i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Paški sir 

Paški sir je tvrdi ovčji sir koji se odlikuje ugodnim pikantnim okusom i zbijenom zatvorenom teksturom.

Može se prepoznati po pravilnom, niskom cilindričnom obliku, ravnom do lagano konveksnom plaštu te relativno malim dimenzijama (mase do 3,5 kg).

Proizvodi se od punomasnoga ovčjeg mlijeka koje se dobiva od izvorne pasmine paške ovce na otoku Pagu i dvama otočićima u paškom arhipelagu Mauni i Skrdi. 

Naziv Paški sir registriran je na razini EU 25. studenog 2019. kao zaštićena oznaka izvornosti od zlouporabe u cijeloj EUi. 

Slavonski med 

Slavonski med proizvode medonosne autohtone sive pčele od nektara medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka.

Pčele sakupljaju nektar, daju mu vlastite specifične tvari, pohranjuju ga, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.

Prema načinu proizvodnje Slavonski med je med u saću, med sa saćem ili dijelovima saća i vrcani, a može biti od bagrema, lipe, uljane repice, suncokreta, kestena, cvjetni med ili medun hrasta sladuna. 

Naziv Slavonski med registriran je na razini EU 9. siječnja 2018. kao zaštićena oznaka izvornosti.

Varaždinski klipič 

Varaždinski klipič ručno je rađeno mliječno pecivo s posipom od sjemenki kumina proizvedeno od glatkoga pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ulja, kvasca, šećera i soli od kojih se radi tanko tijesto, razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića.

Pečeni Varaždinski klipič je prutić koji s obiju strana ima po četiri nabora, a dug je najmanje 25 cm. Ima hrskav okus koji na nepcima prvo ostavlja dojam mekoće, mliječno-kiselkastog je okusa.

Varaždinski klipič registriran je na razini EU 6. listopada 2020. kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

04. svibanj 2024 01:59