StoryEditor
RegionalNOVE VIZURE OTOKA

Pašman dobiva novu trajektnu luku, u Kalima izgrađena ribarska luka, u Preku se gradi novi hotel, a u Ugljanu društveni dom

Piše PROMO
8. travnja 2021. - 20:10
Župan Longin posjetio je otočne općineZadarska županija

Projekti vrijedni više od 150 milijuna kuna trenutno se provode na otocima Ugljan i Pašman. Tim povodom župan Božidar Longin sa suradnicima je posjetio otočne općine gdje je s načelnicima obišao neke od radova.

Župan je u pratnji izaslanstva Općina Tkon predvođenog načelnikom Goranom Mušćetom obišao završne radove na novoj trajektnoj luci koja bi trebala biti završena do ljeta. Ukupno je u njezinu izgradnju uloženo više od 45 milijuna kuna, a završna faza, vrijedna 32,5 milijuna kuna prvi je projekt lučke infrastrukture u RH financiran iz EU fondova, a provodi ga Županijska lučka uprava Zadar.

- Ovo je projekt od vitalne važnosti za općinu Tkon i cijeli otok Pašman i doprinijet će razvoju turizma i povećanju kvalitete življenja otočnog stanovništva. Rasteretit će centar mjesta koje u ljetnoj sezoni prekrcano, a i sigurnost plovidbe će biti znatno povećana, kazao je Mušćet.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Pašman Krešimira Ćosića obišao mjesnu luku Mrljane čiju je sanaciju i rekonstrukciju vrijednu 5,5 milijuna kuna provodila Županijska lučka uprava.

- Kod nas se oduvijek živjelo uz more, ali i od mora. Svjesni smo važnosti mjesnih luka i lučica u našim priobalnim mjestima, jer o njima u velikoj mjeri ovise svakodnevne potrebe stanovnika. Samo u protekle četiri godine uložili smo 125 milijuna kuna u uređenje i sanaciju mjesnih luka u više od 30 otočnih i priobalnih mjesta u našoj županiji, otkrio je župan.

image
Zadarska županija

Unatoč korona krizi koja je donijela značajan pad turističkih brojki, u Preku se gradi novi hotel u samom centru mjesta. Riječ je o boutique hotelu sa četiri zvjezdice koji će imati četrnaest soba, a iza investicije teške 1,5 milijuna eura stoji Stjepan Dunatov, poznati opatijski ugostitelj, inače rođeni Prečanin. Hotel bi prve goste trebao dobiti već ovog ljeta.

- Svakako da ovaj projekt ima našu punu podršku jer ovakva ulaganja ne mijenjaju samo turizam nego razvoj cijeloga mjesta. Svi su kvalitetni investitori dobro došli i imat će maksimalnu potporu općinske uprave, kazao je načelnik Jure Brižić dodavši da se u mjestu Ugljan trenutno dovršavaju radovi na uređenju i opremanju Društvenog doma za što je općina preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurala 800.000 kuna. U tom mjestu se provodi i jedan od financijski najvrjednijih projekata u zdravstvu, energetska obnova pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan.

- To je samo jedan od nizu investicija u zdravstvo kojima je cilj osigurati bolje uvjete kako pacijentima tako i zdravstvenom osoblju, najavio je župan dok je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar istaknuo da očekuje značajne uštede u troškovima nakon dovršetka energetske obnove.

- Već sada ušteda na grijanju i hlađenju iznosi oko 600 do 700.000 kuna godišnje, a s ostvarenim uštedama uložit ćemo u poboljšanje kvalitete rada naše ustanove kao i u realizaciju novih projekata za koje smo već pripremili dokumentaciju, najavljuje Mavar.

image
Župan Longin posjetio je otočne općine
Zadarska županija
Moderna ribarska infrastruktura u Kalima

U Kalima je dovršena prva faza nove ribarske luke Vela Lamjana vrijedna 36 milijuna kuna, a za nekoliko dana očekuje se i službeno otvorenje. Vrlo brzo kreću i radovi na drugoj fazi vrijednoj 35 milijuna, za što je potpisan ugovor prilikom nedavnog posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića
- Ovo je velika stvar za nas ribare, jer ćemo dobiti uvjete kakve malo tko ima na Mediteranu. U drugoj fazi dobit ćemo i suprastrukturu poput hladnjača, hala za krpanje i održavanje mreža kao i dvoranu za edukaciju. Sve to zasigurno će pomoći dodatnoj kvaliteti rada naše ribarske flote koja je najbrojnija u Hrvatskoj, kazao je Edison Boško, predsjednik Ceha ribara Zadarske županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.
- Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. Ribarstvo i marikultura jedne su od naših najvažnijih izvoznih grana. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu i ribarskog HUB-a u Zadru, najavio je župan.
Inače, župan Longin je u pratnji kaljskog načelnika Marka Kolege obišao i radove u uvali Batalaža vrijedne više od sedam milijuna kuna, čime će Kali dobiti novu prometnicu, plažu i šetnicu kao i proširiti mjesnu luku s tridesetak novih vezova.

17. travanj 2021 03:29