StoryEditorOCM
RegionalNEMA ŽEĐI

Pedesetak lovaca iz Polače napunilo tridesetak kamenica s 20 tisuća litara svježe vode kako bi divljač imala što piti 

Piše Branko Božić
26. travnja 2020. - 21:00

Dok su mnogi među nama u ovim sušnim proljetnim danima, uglavnom opravdano zaokupljeni pandemijom izazvanom opasnim koronavirusom, 50-ak lovaca Lovne jedinice Polača, koja uspješno djeluje unutar Benkovačkog Gradskog Lovačkog društva, svakodnevno uz sve propisane mjere predostrožnosti, uz ostale poslove u lovištima, pune pojilišta svježom vodom kako divljač ne bi bila žedna.

Prije svega tu se radi prvenstveno o brojnim i napučenim poljskim jarebicama trčkama, nedavno ispuštenim mladim zečevima, fazanima, brojnim vrstama ptica, ali i divljim svinjama te drugim predatorima lisicama i čagljevima, koji u ovakvoj situaciji sigurno 'potegnu' do vode u kamenicama. Kako i na koji način taj posao obavljaju puni ljubavi i empatije prema prirodi i divljači, vrijedni i radišni lovci Benkovačke Lovne jedinice Polača, predvođene mladim i agilnim predsjednikom, ujedno novopečenim lovnikom Ivanom Prtenjačom, uvjerili smo se na licu mjesta.

Za našeg posjeta radilo se na čišćenju i nadolijevanju pitke vode u tridesetak kamenica, smještenih u idealnim prirodnim staništima, u mirnoj, zelenoj i pitoresknoj prirodi čuvenih Ravnih kotara.

- Radimo u lovištu podijeljeni u manje grupe, uz održavanje propisanog razmaka među lovcima. Nema većih grupiranja, a s obzirom na to da olabavljuju mjere Covida 19, toplo se nadamo da će se u narednim našim akcijama aktivirati sve veći broj naših članova lovaca. U ova vremena kada na širem benkovačkom području nije pala puna dva mjeseca obilnija kiša, a lovišta su nam puna žedne divljači i pomlatka, krenuli smo u navedenu akciju pod standardnim nazivom 'Čišćenje i punjenje pojilišta', putem koje smo pokazali i drugu stranu lovstva, a to je nesebičnu brigu o divljači, kazuje nam predsjednik Ivan Prtenjača.

- Očišćene su i nalivene 24 pojilice zapremine od 300 do 4000 litara vode, a to znači s oko 20.000 litara pitke vode. Pored naših lovaca u ovoj prvoj ovogodišnjoj proljetnoj akciji, učešće su uzeli i članovi općinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Polača' s predsjednikom Markom Zagorcem te aktivnim vatrogascem ujedno i našim članom lovcem Zvonimirom Ražnjevićem. Ovim putem koristim prigodu da se zahvalim našim lovcima koji su u ovoj prvoj a zasigurno i ne posljednjoj ovosezonskoj akciji podnijeli najveći teret i to Marku Bobanoviću, Draženu Kulašu, Slavku Peraiću, Jakovu Kulašu i Zvonimiru Ražnjeviću. Naravno hvala i vatrogascima, kao i čelnicima naše općine s načelnikom Tomislavom Prtenjačom, koji na sebi svojstven način podupiru sve akcije nas lovaca, govori predsjednik Prtenjača, ujedno pozvavši na kraju lovce susjedna lovišta, da se uhvate istog posla, kako divljač u cjelini ne bi emigrirala i lutala šumskim bespućima u potrazi za spasonosnom tekućinom.

19. travanj 2024 18:06