StoryEditorOCM
RegionalJAVNA OBJAVA

Pismo majke čije dijete nije upisano u vrtić para srce: ‘Imam sina od 11 mjeseci, njegov tata nas je napustio...‘

Piše PSD
19. srpnja 2023. - 10:34

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak je u lipnju je najavio da će sva splitska djeca biti upisana u vrtiće, no izgleda da to i baš nije tako u praksi ispalo.  Hrvoje Bašić, predsjednik splitskog HSLS-a, upozoravao je na ovaj problem, a sada je i podijelio priču samohrane majke čije dijete nije upisano u vrtić, iako ima sve uvjete. 

Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- "Poštovani gospodine Bašiću,

javljam vam se ovim putem vezano za upise u dječje vrtiće i jaslice. Naime, imam sina od 11 mjeseci i živim s njim sama s obzirom da nas je njegov tata napustio kada je on imao dva mjeseca.

Kao dijete iz jednoroditeljske obitelji, moj sin bi trebao imati prednost pri upisu u jaslice što se nažalost nije pokazao slučaj. Iako smo oboje zaposleni i imamo prebivalište u Splitu te smo zadovoljili sve uvjete upisa, moj sin opet nije primljen u jaslice. Nakon napisane žalbe stiglo je rješenje u kojem navode kako su žalbu razmotrili i uvažili, međutim zbog manjka slobodnih mjesta nisu u mogućnosti odobriti zahtjev. Da bi situacija bila tim gora, ja nažalost nemam gdje ostaviti svoje dijete. Jedna baka i djed rade, dok je druga baka na Braču zaposlena, a djed u mirovini, ali s dijagnozom Parkinsonove bolesti.

Kao majka koja živi od jednih primanja i alimentacije nažalost nisam u mogućnosti plaćati tete čuvalice u iznosima koje traže (cijene se penju i do 1000€ za 8-satno čuvanje djeteta) jer moram od nečega živjeti. Po struci sam liječnik, doktorica dentalne medicine zbog čega i moj posao ne ostavlja dovoljno prostora za otvaranje kojekakvih bolovanja i odlazaka s posla kako mi se prohtije.

Ovim putem vas molim za pomoć te se unaprijed zahvaljujem na vašem trudu. Kao roditelj sam spremna izaći i u javnost ukoliko bude potrebno jer neću dopustiti da se moje dijete ne primi u vrtić za kojeg zadovoljava sve uvjete, ali nema mjesta.

Manjak mjesta nije moj problem već problem vlasti koja je dužna taj problem rješiti kako zna i umije, a ne moliti za strpljenje davajući lažna obećanja! Jos samo jedna informacija, upravo sam pričala s ravnateljicom jednog privatnog vrtića na Brdima. Žena je bijesna i ogorčena jer su joj se mahom počela ispisivati djeca koja su već potpisala ugovore u 4 mjesec i platili avans za jaslice. To bi značilo da je gradska uprava omogućila upise na žalbenom roku djeci koja su već upisana u privatne vrtiće što je sramotno!

Zbog takvih sada moje dijete, kao i ostala neupisana djeca, nemaju mjesto u državnom vrtiću koje ih pripada. I sad bi ja trebala voziti svoje dijete na drugi kraj grada jer se njima dogodio propust. Prestrašno! Hvala vama što ste izdvojili vremena..nažalost nisam jedina koje je u ovakvoj situaciji, ima nas još more. Ali stvarno mislim da nešto treba promijeniti pod hitno. Srdačan pozdrav."

Bašić na koncu tvrdi kako je ovo samo jedna od brojnih poruka koje sam dobio posljednjih dana, koja na žalost roditelja i djece, potvrđuju ono na što sam ranije upozoravao te dokazuju da je gradonačelnik svjesno lagao da će sva djeca biti upisana!

Mislim da gradonačelnik svim roditeljima neupisane djece duguje jednu poštenu ispriku!

S obzirom na to da roditelji više nemaju mogućnosti na žalbu (osim upravnog spora, odnosno tužbe) pozivam i ostale roditelje neupisane djece da se jave jer je pritisak jedino što ostaje - poručio je Bašić.

07. svibanj 2024 03:18