StoryEditorOCM
RegionalNEVIĐEN SLUČAJ

Pitali smo stručnjake zašto je morska kornjača napala ljude, zaprepastit će vas njihovi odgovori: Ovo je tako rijetko...

Piše Božidar Lončar
2. kolovoza 2023. - 16:49

U Hrvatskoj do sada nije nikad, a onda je u nekoliko dana dva puta morska kornjača napala kupače. Morska kornjača, životinja s kojom se ljudi kupaju i dijele fotografije i videa sa egzotičnih lokacija po društvenim mrežama, na Čiovu u Slatinama pokazala je svoju agresivnu stranu.

Na Čiovu je zbog ugriza kupačica završila u bolnici s krvarenjem i hematomom, dok je u Trogiru kupač obranio sebe i bebu od napada. I jedan i drugi su rekli da su imali sreću što su djecu uspjeli udaljiti na vrijeme. Nekima smiješno, u bolnici intrigantno, no kupačima je dan mogao završiti i mnoge gore.

image
Goran Šebelić/Cropix

Zašto bi morska kornjača uopće napala ljude, pitali smo stručnjake. Morske kornjače brane teritorij dok blizu obale dolaze zbog dva razloga: hrane i parenja. U Hrvatskoj nije zabilježeno niti jedno gnjezdište, već je to Grčka i možda Albanija, objašnjavaju nam.

- U potrazi za hranom znaju doći bliže obali i time blizu kupača, pri čemu se mogu osjećati ugroženo njihovim prisustvom iako ih najčešće kupači nisu ni svjesni. Hrane se spužvama, ježincima, meduzama i manjim ribama – rekao nam je profesor Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora.

image

Alen Soldo

Vojko Bašić/Cropix

- Morske kornjače se ne upuštaju u interakcije s ostalim životinjama (osim tijekom sezone parenja), a još manje s ljudima. Obali se približavaju tijekom sezone parenja u blizini gnjezdišta. Na hrvatskoj obali Jadranskog mora dosada nije zabilježeno gniježđenje morskih kornjača – objasnila je Mateja Zekan Lupić iz Plavog svijeta Instituta za istraživanje i zaštitu mora.

image

Mateja Zekan Lupić

Privatna fotografija

Procjenjuje se da na Mediteranu obitava oko 100 tisuća morskih kornjača. U Hrvatskoj ih strada oko 2000, dok točne brojke u hrvatskom dijelu Jadrana nema. Kod nas žive tri od ukupno osam vrsta: glavata, zelena i sedmopruga uspinjača. Sedam je vrsta s teškim oklopima i jedna je kožnata, pojasnio nam je profesor Soldo.

- Iako nemaju zube, kljun može napraviti dosta štete. Do sada nije bilo smrtnih posljedica, no napadi mogu dovesti do ogrebotina, modrica i u najgorem slučaju lomova prstiju ako ga ugrizu.

Glavate želve imaju snažne čeljusti i oštar kljun koji koriste pri hranjenju. Rijetkost je da morske kornjače ugrizu čovjeka, i tu se radi o izoliranim slučajevima – rekla nam je Mateja Zekan Lupić.

image
Goran Šebelić/Cropix

Ovaj incident je toliko rijedak da se može usporediti s padom pitara na glavu, slikovito nam je dočarao profesor Soldo. Ako do napada dođe, potrebno je posjetiti liječnika kaže predstojnica Klinike za infektologiju doktorica Mirela Pavičić Ivelja.

image

Mirela Pavičić Ivelja

Tom Dubravec/Cropix

- Što se tiče svih ugriza, pa tako i morskih kornjača, to su rane koje mogu biti rizične zbog prijenosa tetanusa. Budući da morske kornjače mogu prenositi potencijalno bakterijske bolesti, antibiotska terapija se daje ovisno o izgledu rane i rizičnim čimbenicima ugrižene osobe. Mi nismo imali takav slučaj u bolnici.

Ako vas morska kornjača napadne, valja biti dodatno oprezan jer napad ili ubojstvo morske kornjače je strogo kažnjivo.

28. travanj 2024 07:16