StoryEditorOCM
RegionalKAKAV POZDRAV TURISTIMA

Plakat s ustaškim obilježjima uz državnu cestu: A čujte, to je zahtjevala grupa građana i mi smo im, poštujući propise, u tome udovoljili!

Piše Sanja Rapaić
8. rujna 2017. - 11:10
1440x620_1504850532grb

Samo nekoliko dana, nakon što je skinuta ploča Trg maršala Tita, čime je vođa antifašističkog pokreta i službeno deložiran iz hrvatske metropole, uslijedio je "ravnotežni" potez.

Ploča, na kojoj je ispisano 'Za dom spremni', deložirana je danas iz Jasenovca te je za novi dom spremna. Kako stvari stoje, ta ploča, nakon skidanja, neće simbolično biti poklonjena nekoj od obitelji žrtava stradalih u zloglasnom logoru, nego će novo mjesto dobiti u obližnjoj Novskoj.

No, ploča koja je donedavno bila postavljena u Jasenovcu nije jedina. Iako je Vlada nedavno, po hitnom postupku, spriječila postavljanje spomen-ploče Juri Francetiću, u Otočcu, uz državnu cestu D56, nedaleko od Drniša, već mjesecima stoji veliki plakat s pozdravom "Za dom spremni", piše 100posto.hr.

Uz pozdrav, ispisano je i ime Rafaela Bobana, koji je s Jurom Francetićem zapovijedao zloglasnom Crnom legijom. Fotografiju spornog plakata, koja kruži društvenim mrežama, poslao nam je čitatelj. No, na otvoreno isticanje ustaških obilježja još prije dva mjeseca upozorila je i Slobodna Dalmacija istaknuvši kako je plakat, na kojem je simbol IX. bojne HOS-a, uz poklič "Za dom spremni" i ime Rafaela viteza Bobana, postavljen u mjestu Crivac, na cesti koja vodi od Muća prema Drnišu. Taj je plakat zamijenio onaj postavljen u čast generala Ante Gotovine, koji je, s godinama, izblijedio i poderao se.

Na upit novinara Slobodne Dalmacije, dugogodišnji načelnik općine Muć, Filip Stupalo, kratko je prokomentirao : "A, čujte, ja nisam sudjelovao u postavljanju plakata, pa neću sigurno ni u njegovu skidanju, ako do toga uopće i dođe. Plakat je postavljen sukladno propisanoj zakonskoj proceduri. To je zahtijevala grupa građana s područja naše općine i mi smo im, poštujući propise, i udovoljili. Dapače, pomogli smo kao Općina da bude vidljiv, no, velim, nije to bila naša inicijativa", rekao je prije dva mjeseca Stupalo. Istaknuo je kako njemu takav plakat osobno ne smeta, te napomenuo – "ako Ustavni sud i zakon nalažu da se taj plakat mora skinuti, da je on iz bilo kojeg razloga sporan, neka tako i bude, ali ja u tome sigurno osobno neću sudjelovati".

Sporni plakat nadživio je ploču u Jasenovcu te je na vidljivoj poziciji, uz državnu cestu, bio tijekom cijele turističke sezone. Hoće li mu presuditi zub vremena ili odluka suda, ostaje da vidimo.

24. travanj 2024 17:23