StoryEditorOCM
RegionalPREMIJER REAGIRAO

Plenković iz Zadra uzvratio predsjedniku: ‘Milanović kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje‘

Piše PSD
4. listopada 2022. - 17:10
Zadar, 041022. Premijer Andrej Plenkovic u sklopu sluzbenog posjeta Zadru obisao Zracnu luku Zadar gdje je dao izjavu za medije. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, izjava za medije.Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u utorak Zadarsku županiju. Uz predsjednika Vlade tu je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Dobro je da se sve realiziralo u rokovima”, rekao je Plenković na početku govoreći o projektima koje je došao podržati te zahvalio domaćinima.

Odgovarajući na pitanja novinara, komentirao je izjavu Ivana Penave o izborima u BiH:

"To je nebitna izjava, irelevatna stranka i čelnik, čovjek koji je zahvaljujući HDZ-u postao gradonačelnik. Nisu doprinijeli ni milimetra za jačanje položaja Hrvata u BiH. Naklapanjima njega, mostovaca i Zorana Milanovića trebalo bi slušati izjave čelnika bošnjačkih stranaka. Kad čujete njih o Schmidtu, čut ćete da je HDZ pobjednik izbora, da je Christian Schimdt osigurao participaciju u vlasti… Milanović je isključivo radio štetu. Danas kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje, a mi smo unatoč njemu zaštitili prava Hrvata”, rekao je Plenković, a prenosi N1.

"Cijeli turistički sektor bio je ovdje u kolovozu", dodao je.

U odgovoru na naslovnice tjednika Nacional rekao je: “To je novina koju nije vrijedno komentirati. Već šest godina 90 posto njihovih naslovnica su o meni. Imati malo kredibiliteta da im dam važnost, bilo bi previše. To je pokušaj Uskokovog optuženika, kako bi rekao njegov kompanjon iz Slovenske, kriminalca koji nastoji izmišljati stvari sa sastanka da bi zaštitio sebe. Nemam veze ni s tom novinom, ni s insinuacijama, ni s optuženikom. Na Aktualnom satu u Saboru sam rastumačio sve procese, a odazivati se na Mostove inicijative odgovor je nula".

O novom kraku afere INA i Škugorovoj majci rekao je: "Ne znam ništa o tome. Vidio sam vijest, ali to nema veze s Vladom, pitajte DORH".

O diplomatskim misijama je istaknuo: "Poslali smo prijedloge prije dvije godine, Milanović je to izblokirao nekakvim nebulozama. Što se tiče VSOA-e, miješati imenovanje ravnatelja s drugim imenovanjima u MORH-u, to je neka njegova želja, a ostalo ide sukladno s nadležnostima, o tome će razgovarati s ministrom obrane", prenosi N1.

"Kad je netko teško poražen na vanjskopolitičkom polju, onda traži bilo što da bude u situaciji da me pitate o nebitnim temama. Prava tema je da je štetio borbi za interese Hrvata u BiH, činio je sve da bi ugrozio strateške ciljeve Hrvatske. Schmidt je unatoč njemu pomogao Hrvatimu BiH. Zar nije mjesecima izricao tlapnje da je Rusija jaka i da je ne treba dirati? Ni hrvatski mediji više to ne primjećuju, nego se bave efemernim pitalicama. Te nebuloze su jako štetne i njih bi trebalo temeljito analizirati. No mislim da 90 posto aktera koji se razumiju u politiku, jasno su pokazali čija se politika isplatila i čija je bila uspješna", rekao je Plenković.

"Cilj je bio napraviti osigurače da Hrvati budu dio izvršne vlasti", napomenuo je o izborima u BiH. Premijer je izjavio da, kako bi se došlo do rješenja, potrebno je dugoročno postići kompromis između naroda koji žive u BiH: "Bukanjem se ništa ne može postići. Cijela njegova priča naknadne pameti je sramotna i licemjerna. Tko je on da nam danas tumači što se trebalo učiniti za BiH, on koji je išao kod Željka Komšića u kampanju protiv hrvatskih kandidata. Njegov je kredibilitet nula, zato cijelo vrijeme radi štetu".

31. ožujak 2023 01:47