StoryEditorOCM
RegionalBESKAMATNI ZAJMOVI

Plenković odriješio kesu i većinu novca poreznih obveznika podijelio dalmatinskim HDZ-ovcima: Zadarskoj županiji 300 tisuća kuna!

Piše Toni Veljača/SD
28. prosinca 2021. - 12:41

Vlada je donijela odluku o dodjeli beskamatnog zajma onim županijama, gradovima i općinama koji imaju pad prihoda u prvih devet mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Izračun je definiran na temelju prihoda od poreza i prireza na dohodak, umanjenog za udio poreza na dohodak za preuzete decentralizirane funkcije poput školstva, zdravstva i socijalne skrbi, poreza na potrošnju, boravišne pristojbe te komunalne naknade.

Od svih dalmatinskih samouprava, one najjužnije i one čije su blagajne u pandemiji najviše stradale zbog manjka turista izgleda da imaju i najviše razloga za blagdansko financijsko veselje na temelju Vladine odluke, pri čemu je, kao i u većem dijelu naše regije, primjetno da je HDZ-ova administracija u Banskim dvorima ponajprije dodijelila zajmove područjima gdje upravo ta stranka drži vlast. Ukupno su za četiri najjužnije županije odobrena gotovo 62 milijuna kuna.

Općini Konavle (HDZ) odobren je zajam od 5,9 milijuna kuna, što je najviši iznos među svim dalmatinskim općinama. Od gradova i županija prednjače Dubrovnik (HDZ) kojem je odobreno čak 31,9 milijuna kuna, odnosno Županija dubrovačko-neretvanska (HDZ) kojoj je odobreno 6,7 milijuna kuna.

I ostale dalmatinske županije dobile su beskamatnu posudbu, pri čemu je Splitsko-dalmatinskoj (HDZ) odobreno 1,8 milijuna kuna, Zadarskoj (HDZ) 300 tisuća kuna, a Šibensko-kninskoj (nezavisne opcije) - 200 tisuća kuna.

Nakon Dubrovnika, grad s najvišim odobrenim zajmom je Hvar (nezavisna opcija) s 1,8 milijuna kuna, samo 100 tisuća kuna manje dobila je Makarska (SDP), a slijede Šibenik (HDZ) sa 600 tisuća kuna, pa Zadar (HDZ) - 400 tisuća kuna, Sinj (Most) - 300 tisuća kuna, Nin (HDZ) - 200 tisuća kuna, te Imotski (HDZ), Korčula (SDP), Metković (HDZ), Vrgorac (NLM) i Stari Grad (nezavisna opcija) s po 100 tisuća kuna.

Nakon već spomenutih Konavla, među općinama od Velebita do Prevlake najviši iznos zajma dobila je Župa dubrovačka (HDZ) - 3,7 milijuna kuna, pa Podgora (nezavisna opcija) - 900 tisuća, Tučepi (HDZ) su dobili 700 tisuća, a Primošten (nezavisna opcija), Hrvace i Proložac (oba HDZ) i Vela Luka (SDP) po 300 tisuća kuna.

Po 200 tisuća kuna ulit će se u lokalne blagajne u Baškoj Vodi, Dugopolju i Dubrovačkom primorju (svi HDZ), te u Kalima, Dugom Ratu i Runovićima u kojima su na vlasti nezavisne opcije. Zajmovi od po 100 tisuća kuna odobreni su općinama Bilice (nezavisna opcija), Brela, Cista Provo, Klis i Privlaka (svi HDZ), Gradac, Milna i Smokvica (svi SDP) i Civljane (SDSS)

Podsjetimo da su korisnici obvezni vratiti novac u državnu blagajnu u roku od tri godine od dana isplate iz proračuna. T. VELJAČA

26. travanj 2024 06:43