StoryEditorOCM
RegionalCRNI NOTES (15)

Pljačka na Braču sa stravičnim krajem: ‘Silvija nije trebala umrijeti, htjeli smo samo uzeti novac za plaćanje dugova‘

Piše Katarina Marić Banje/SD
18. ožujka 2023. - 13:27
Policija pregledava trajekt ‘Hrvat‘ u splitskoj luci na kojem je u kontejneru za smece pronadjen sef iz orobljene mjenjacnice; Faksimil teksta o smrti djevojkeCropix; SD

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

Poziv koji je stigao policiji u Supetru na otoku Braču u četvrtak 1. prosinca 2011. godine oko 21 sat bio je prva najava stravičnog otkrića. Radnica iz mjesne mjenjačnice “Abigo” rekla im je da je mjenjačnica otključana i da je iz zida iščupana blagajna.

- Pozvali su me zaštitari jer im se oglasio tihi alarm. Došla sam i vidjela da vrata nisu razbijena, otvorena su ključem.

Iz zida je iščupana blagajna pa se zato aktivirao alarm. Ja nikako ne mogu dobiti na mobitel svoju kolegicu - kazala je preplašena 39-godišnja žena.

Policijska patrola uputila se u Ulicu 22. lipnja u kojoj je, otkad je s majkom i bratom došla iz Vukovara, živjela druga djelatnica mjenjačnice. Na broju 18, oko 22.30 zatekli su užasan prizor.

Na krevetu je vezana ležala mrtva Silvija Lučić (35), ruku, nogu i glave omotanih ljepljivom trakom. Na tijelu nije bilo vidljivih ozljeda.

Sef u kontejneru

U razgovoru sa svjedocima, istražitelji su rekonstruirali zadnje sate nesretne žene. U četvrtak oko 19.25 je još bila u mjenjačnici, iako joj je radno vrijeme bilo do 19.15 sati. Nakon toga Silvija odlazi kući koja je udaljena 15 minuta, a nakon što je usmrtio i domogao se ključa, ubojica je krenuo u mjenjačnicu.

image

Faksimil teksta

SD

Kako je istraga kasnije pokazala, niti 15 minuta nakon što je Silvija umrla ubojica je u vreći sef iz mjenjačnice donio do trajekta “Hrvat” koji je isplovio u 20.45 iz Supetra prema Splitu. Tijekom plovidbe mornari su u jednom od koševa za otpad primijetili otvoreni sef.

Prema proceduri su obavijestili Lučku kapetaniju, koja je pozvala policiju. Brod je ušao u splitsku luku nakon 65 minuta plovidbe, što je 15 minuta dulje od uobičajenog, kako bi se policiji dalo vremena za organiziranje.

CRNI NOTES (14): Ubojita ljubav: priča s Hvara koja se povlači po sudovima, zaljubio se u deset godina stariju ženu pa nasrnuo na ujaka

Odmah nakon pristajanja broda na vez broj 16 ispred zgrade “Dalmacijavina”, ulazi policija i s broda u službene prostorije odvodi nekoliko muškaraca. Tek nakon toga dozvoljen je iskrcaj ostalih putnika.

Među odvedenim muškarcima je bio Marko Majić (49) zvani Šilo, vlasnik dostavljačke tvrtke iz Splita. U svom dosjeu imao je niz kaznenih prijava zbog provala po kojima je bio poznat, a odslužio je i zatvorsku kaznu od sedam godina.

Mjesec dana prije zločina nije radio nigdje, jer je upao u probleme sa svojom firmom zbog požara na kombiju za dostavu. Nakon toga mu je posao propao, a ostao mu je veliki porezni dug. Policiji je on bio glavni osumnjičeni.

CRNI NOTES (13): Marjanska grobnica za mladu Selenu: brat i sestra putovali su Europom i stigli u Split. Nikad je više nije vidio živu

- Kada sam došla na posao u petak u 6.15, policajci su me ispitivali i pokazali mi fotografiju Marka Majića. Mi njega svi na Braču znamo jer je dostavljao pakete i ostale pošiljke pa je tako i znao gdje Silvija živi.

image
Nikola Vilic/Cropix

To se moglo dogoditi svima nama koji smo zbog prirode posla dolazili u kontakt s tim monstrumom - kazala je novinarima dan nakon ubojstva gospođa zaposlena u trgovini u neposrednoj blizini mjenjačnice.

Tijekom ispitivanja u policiji Marko Majić je priznao da je imao suučesnika Nenu Popića (46) iz Podstrane, zaposlenog u jednoj supetarskoj tvrtki kao dostavljač. Za njega je Majić kazao da je bio logističar njihova zločina.

U početku se mislilo da su Silviju Lučić njih dvojica nakon zatvaranja mjenjačnice pratili do kuće i upali unutra za njom. Pokazalo se da je ta verzija netočna.

Istraga je otkrila da su je sačekali u kući, skriveni u stanu u kojem je živjela. U stan su ušli preko balkona nakon što su otpiračem, takozvanim pajserom, razvalili bravu.

U kući je živjelo još podstanara, ali nisu čuli sumnjive zvukove iz Silvijina stana. Poslije završenog radnog vremena mjenjačnice Silvija Lučić je došla kući, gdje su je dočekala maskirana dvojica, jedan s čarapom, a drugi s potkapom, tzv. fantomkom na glavi.

image

Neno Popić na suđenju na Županijskom sudu u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

Bacili su je na krevet i konopcem joj vezali ruke na leđima. Zatim su je obmotali ljepljivom trakom od nogu, preko tijela do glave.

- Nakon njihova odlaska djevojka u takvim okolnostima nije mogla živjeti dulje od tri do pet minuta. Zbog nemogućnosti disanja pukli su joj kapilari u plućima te je izbacila krv na usta - kazao je kasnije stalni sudski vještak.

Tihi alarm

Dvojica razbojnika su iz njezine torbice uzeli ključ mjenjačnice te odlaze po sef. Budući da nisu znali šifru, iščupali su ga iz zida, ali se tada aktivirao tihi alarm.

Njih dvojica bježe sa sefom, u kojem je bilo 240.000 kuna. Majić se ukrcao na prvi sljedeći trajekt, a Popić je trebao otići u Split zadnjim brodom u 22.40.

Do tog vremena je Majić već bio uhićen i u policiji, ali nije odmah kazao tko mu je bio pomagač te se Popić ukrcao na trajekt i došao do Splita bez zaustavljanja.

Sutradan se ponovno ukrcao na trajekt za Supetar i otišao na svoje radno mjesto na kojem je uhićen isti dan, u petak poslijepodne, kada je Marko Majić progovorio. Tijekom ispitivanja u policiji međusobno su se teretili, a Marko Majić je stalno ponavljao da je sve bila ideja Nene Popića.

image

Faksimil teksta

SD

Nad obojicom je određen istražni zatvor, a istraga se nastavila saslušanjem svjedoka. Istražitelji su polagali nade u nalaze Centra za forenzička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu, gdje su poslani svi tragovi s mjesta zločina te odjeća i predmeti iz stanova osumnjičenika.

CRNI NOTES (12): Brutalno smaknuće dvojice mladića kraj Trogira: ubojica je u njih iz pištolja ispalio 14 metaka na parkiralištu hotela

Na ljepljivoj traci kojom je ugušena djevojka imali su teškoća pri izdvajanju otisaka prstiju jer je bila kontaminirana mnoštvom otisaka policajaca koji su je strgnuli u pokušaju da spase Silviju. Međutim, žrtva zločina je bila odjevena u džemper s dugim vlaknima koja su vrlo vjerojatno ostala na odjeći počinitelja.

Mehanoskopsko vještačenje je pokazalo da je traka kojom je ugušena Silvija Lučić na rubovima rezana skalpelom. U kući Nene Popića je nađena ljepljiva traka, kao i skalpel, što su tužitelji povezali s nalazom vještačenja i iskazom Marka Majića, koji je rekao da on nije vezivao žrtvu.

CRNI NOTES (11): Neriješena smrt omiljene frizerke iz Splita: u stan na četvrtom katu je ušao kroz prozor, tijelo je ležalo u kadi

Na stolu u stanu Silvije Lučić je uz pajser kojim su provalili balkonska vrata nađena i PVC vrećica s otiscima prstiju Marka Majića. Također su na njegovoj, a i na odjeći Nene Popića nađeni tragovi traper materijala kakav je žrtva imala na sebi.

Problem je bio taj što se vještakinja forenzičarka izjasnila da se radi o materijalu široke upotrebe tako da nije mogla potvrditi da se radi o vlaknima istog porijekla.

Surovi napad

Krajem siječnja 2012. godine je Marko Majić odlučio ipak iznijeti obranu na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

- Za sve je odgovoran Popić, koji je ostao s njom nakon mog odlaska u mjenjačnicu. Ja sam imao čarapu na glavi, a on kapu s prorezima za oči i kada je došla rekli smo joj da se ne boji, neka da ključ te joj se ništa neće dogoditi.

Uzeo sam ključ i otišao u mjenjačnicu iz koje sam odnio sef i uhvatio trajekt u 20.45 za Split. Što se dogodilo kada je on ostao s njom, ja ne znam.

Prije negoli smo išli u akciju pratili smo je nekoliko dana. Silvija nije trebala umrijeti, željeli smo samo uzeti novac koji nam je trebao da poplaćamo dugove - izjavio je Majić.

image

Marko Majić na splitskom sudu

Nikola Vilić/Cropix/

Unatoč njegovim riječima, Neno Popić je ustrajno negirao da je bio u stanu Silvije Lučić.

- Cijelo popodne i večer sam bio u kafiću u Supetru i gledao nogometnu utakmicu, došao je i Majić i malo smo pričali. Otišao sam na zadnji trajekt, a bio sam pijan jer sam popio gajbu piva i drugog alkohola. Za pljačku i ubojstvo doznao sam ujutro - rekao je Popić.

Obojica su optužena za ubojstvo iz koristoljublja, a tužiteljstvo nije išlo na optužnicu za okrutno ubojstvo jer je na temelju nalaza vještaka zaključeno da je Silvija Lučić brzo izgubila svijest i nije umirala u mukama.

Suđenje je održano na Županijskom sudu u Splitu, a odgađano je zbog bolesti drugooptuženoga Nene Popića, koji je operirao karcinom probavnog trakta u listopadu 2012. godine. Nakon operacije se liječio u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

image

Faksimil teksta

SD

U lipnju 2013. godine su proglašeni krivima i osuđeni, Marko Majić na 15, a Neno Popić na 14 godina zatvora. Sudsko vijeće je procijenilo da su Silviju Lučić ubili neizravnom namjerom tj. nisu imali namjeru ubiti je, već se to dogodilo slučajno.

- Nisu je htjeli ubiti već su je surovo napali. Svakako su morali znati da može nastradati, ali su bili ravnodušni prema činjenici da ona može umrijeti - kazao je predsjednik sudskog vijeća.

Budući da ubojstvo nije bilo dio njihova plana, nisu ih kaznili dugotrajnim zatvorom od 20 do 40 godina, koliko je tražilo državno odvjetništvo. Neno Popić je dobio nižu kaznu zbog teškog zdravstvenog stanja.

U srpnju 2014. godine Vrhovni sud je potvrdio presudu prema kojoj nisu namjerno ubili Silviju Lučić, ali i povisio obje kazne za po sedam godina svakome. Pravomoćnom presudom Marko Majić je dobio 22, a Neno Popić 21 godinu zatvora.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

21. ožujak 2024 23:33