StoryEditorOCM
RegionalODRŽAN ISPIT PRIROĐENIH OSOBINA ZA PSE PTIČARE TE LOVNO-KINOLOŠKO NATJECANJE POD NAZIVOM ¨SPECIJALKA NA PREPELICE¨

Pobjednici Joško Zekanović i Marino Pernar

Piše Branko BOŽIĆ
30. rujna 2019. - 12:30
IMG_6540.JPG

Iz dana u dan sve priznatija i poznatija općinska Kinološka udruga ¨Posedarje¨ sa sjedištem u Posedarju, predvođena mladim i agilnim predsjednikom Martinom Klapanom te njegovim suradnicima tajnikom Milanom Mićom Žužom, voditeljem uzgoja Jurom Žužom i ostalima, proteklog je vikenda organizirala dvije tradicionalne te prestižne kinološke manifestacije. Naime, u okviru ovogodišnjeg plana i programa rada, tijekom subote unutar lovišta XIII/ 121 Novigrad-Lovna jedinica Pridraga, ovlaštenika L U Diana Zadar, bogatim pernatom divljači, upriličena je ocjena oblika i ispita prirođenih osobina (IPO), za lovačke pse ptičare koji posjeduju valjanu rodovnicu. Pozivu domaćina i organizatora ovog se je puta odazvao rekordan broj vodiča i vlasnika pasa iz lovačkih društava s prostora Zadarske županije te Vela luke, Splita, Sinja, i Gospića.

Na dogovorenom zbornom mjestu u Pridrazi, gdje su se u ranim jutarnjim satima okupili sudionici s ukupno 41 psom pasmina engleskih i kontinentalnih ptičara (7.FC grupe), bilo je iznimno živo.Organizatori te dvojica renomiranih hrvatskih i međunarodnih kinoloških sudaca Ante Bilač iz Drniša i Zlatko Piteša iz Zagreba, prekontrolirali su svu potrebnu dokumentaciju te su sudionike upoznali s pravilima i propozicijama. Kad je ustanovljeno da sve štima i kada je okončana smotra eksterijera, skupno se je krenulo u lovište na polaganje terenskog ispita. Radilo se u dvije baterije u idealnim vremenskim uvjetima. Nakon odrađenog posla suci Bilač i Piteša izdali su priopćenje. U njemu se je uz ostalo moglo razabrati kako su svi psi položili i dobili visoke ocjene te kako su ovim činom sukladno zakonu o lovstvu, dobili zeleno svjetlo za lov.

- Ocjena oblika i rada pasa se provodi kad on navrši devet mjeseci i onda ga se može privesti na (IPO).Tada on dobiva lovno uporabnu dozvolu.Ali pas u lov može ići bez ispita do navršenih 18 mjeseci, sukladno zakonu o lovstvu, uz potvrdu da je čistokrvan. U svakom slučaju (IPO) je poželjno napraviti što prije, istaknuli su suci Bilač i Piteša, čije su riječi nazočni popratili burnim pljeskom.

Drugog dana u nedjelju bilo je kud i kamo interesantnije i zabavnije u natjecanju tijekom petnaeste po redu jubilarne ¨SPECIJALKE NA PREPELICE¨. Pozivu organizatora odazvala su se 32 vlasnika i vodiča sa njihovim psima engleskim i kontinentalnim ptičarima s prostora od Splita preko Zadra do otoka Paga. Ova pak priredba upriličena je u lovištu Lišane kojim gospodari Lovačko društvo Benkovac. Kako bi psi i vodiči uz postojeći fond pernate divljači polučili što bolje rezultate te kako bi utakmice bile još zanimljivije, organizatori su dan ranije u navedeno lovište ispustili dodatnih 50 kljunova prepelica.

Po uspješno obavljenom poslu na terenu svi sudionici uputili su se na proglašenje pobjednika i zajedničko druženje u prostorije sportskog centra u središtu Pridrage. U međuvremenu su im se pridružili načelnik domaće općine Novigrad Joso Klapan sa kolegama načelnicima susjednih općina Posedarje i Ražanac Ivanom Klancom i Nikolom Miletićem te glavni lovni županijski inspektor Joso Nekić, dopredsjednik LSZŽ te predsjednik LD Benkovac Neven Jurjević, predsjednik zadarske LU Diana Ervin Mrkić Pestić, hrvatski prvak u lovnom streljaštvu Ante Matak i mnogi drugi.

Nakon kraćeg odmora i sumiranja rezultata, prišlo se proglašenju pobjednika od strane sudačkog dvojca Bilača i Piteše.Po njima u klasi engleskih ili otočnih ptičara pobjedu je odnio engleski seter pod imenom ¨Kurt¨ vlasnika Joška Zekanovića iz Poljica s vodičem Antom Čačićem. Drugo mjesto pripalo je vodiču Josipu Mitroviću iz Raštana sa engleskim seterom imena ¨Tipo¨ dok je treće mjesto osvojio Ante Čačić za kujom pointerkom pod imenom ¨Diva¨. Među kontinentalnim ptičarima prvo mjesto osvojio je nadaleko poznati i čuveni mladi kinolog Marino Pernar iz Povljane na otoku Pagu sa njemačkim kratkodlakim ptičarom ¨Numa¨. Druga pozicija pripala je Martinu Klapanu iz Pridrage i njegovoj kuji epanijel bretonki pod imenom ¨Monika¨ dok je treće mjesto osvojio Ivo Šerić iz Splita sa psom epaniel bretoncem pod imenom ¨Boss¨.

Pobjednicima zaslužene pehare i plakete na prigodan su način uručili načelnici Ivan Klanac i Nikola Miletić. Dvojica prvoplasiranih još su nagrađeni svaki po trideset kilograma hrane za pse. Sudionicima su se na kraju ceremonijalnog dijela pored dvojice sudaca prigodnim riječima obratio počasni predsjednik KU ¨Posedarje¨ Milan Mićo Žuža. Navedene dvije ovogodišnje kinološke smotre prigodnim je riječima zatvorio predsjednik Martino Klapan. Pored što je odao priznanje akterima i sucima, toplim i biranim riječima zahvalio se vjernim dugogodišnjim sponzorima i to prvenstveno općini Posedarje, koja ih kako je istaknuo od samog osnutka prije 15 godina financijski i moralno podupire. U istom kontekstu zahvalio je i općinama Novigrad i Ražanac, zadraninu Leu Mitroviću i njegovoj tvrtki ¨Seter d.o.o.¨ kao i pekarnici kruha ¨Šalina¨ iz Podgradine te je pozvao sve sudionike da se u što većem broju odazovu dogodine.

Okončanjem službenog dijela na red je došla ukusna lovačka okrjepa. Pored lovačkih delicija te domaće bijele i crne kapljice, za glazbeni štimung svojski se je potrudio poznati Bokanjački glazbenik i trubadur Zoran Krizman. Na kraju domaćini i njihovi gosti rastali su se prezadovoljni obavljenim poslom i to u veselom kinološko-lovačkom ozračju.

27. travanj 2024 03:31