StoryEditorOCM
RegionalDEMOGRAFSKA OBNOVA

Pobrojali smo naknade i povlastice koje bi nam trebale podignuti natalitet: Dalmacija prednjači, a u Zadarskoj županiji općina Sali...   

Piše Sandra Barčot/Slobodna Dalmacija
29. travnja 2020. - 11:29
Obitelj Ante Galića iz Trilja na svom imanju: Klara i otac Ante, Petar, Luka, Jakov, Josip, Marta, Adam i Kata  Duje Klarić/HANZA MEDIA

U vrijeme pandemije koronavirusa, nekako smo zaboravili na druge teme, no lijepa vijest stiže iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pobrojali su u resornome ministarstvu koje se sve demografske mjere provode u jedinicama lokalne i regionalne uprave kako bi se poboljšala slika u hrvatskim obiteljima, što se tiče broja djece, pomoći mladim “familijama” pri kupnji stana, sufinanciranja vrtića, besplatnih udžbenika za školarce, školske prehrane, prijevoza učenika, stipendija... I u tim mjerama pomoći za mlade, ni Dalmatinci nisu loši.

Gradovi i općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdvajaju znatna sredstva upravo za ove poticaje, pa su tako novac osigurali i u proračunu za 2020. godinu. Na kraju ćemo vidjeti koliko će se toga novca i potrošiti, koliko će biti novorođenčadi, koliko iskorištenih poticaja, no lijepo je znati što se mladima nudi za “proširenje” obitelji u njihovim mjestima stanovanja.

Krenimo s naknadama za novorođenčad, gdje i mi imamo svoje perjanice. Naime, više od 98 posto svih jedinica lokalne samouprave izravno financijski pomaže roditeljima prigodom rođenja djeteta, a među gradovima koji daju za prvo dijete najveći iznos, onaj od 10.000 kuna, jesu Imotski i Opatija. Slijedi Ilok sa 6000 kuna, a poticaj od 5000 kuna daje šest gradova, među kojima i tri iz Splitsko-dalmatinske županije: Vrlika, Vis i Stari Grad, uz Belišće, Novi Vinodolski i Vrbovsko.

Bogata Zagora

Što se tiče sredstava koja se dobivaju za drugo dijele, opet predvodi Imotski, koji obitelji uplaćuje 20.000 kuna. Slijedi Opatija s iznosom od 15.000 kuna, ali ne zaostaju ni Vrlika, Stari Grad i Vis, koji osiguravaju 10.000 kuna za drugo dijete u obitelji.

Nakon Dalmatinske zagore, koja daje novac za prvo i drugo dijete, odnosno grad Imotski, imati treće dijete najizdašnije je na – otoku. Nisu “škojari” bili škrti u ovom slučaju jer za treće dijete najveći iznos, od fantastičnih 176.600 kuna, dobivaju roditelji u Visu.

Grad Vis, naime, prvo po rođenju djeteta daje 20.000 jednokratno, a ostatak po 1200 kuna uplaćuje mjesečno sve do desete godine djetetova života. Odmah iza Visa slijedi susjedni im grad Komiža, sa 120.000 kuna, a zatim i Hvarani, preciznije čelništvo najstarijeg antičkog grada, Starog Grada, roditeljima daruje 70.000 kuna.

I dalmatinska metropola Split “nagradit” će rođenje trećeg djeteta u obitelji s 55.000 kuna, tisuću kuna više od hrvatske prijestolnice Zagreba, koji daje 54.000 kuna. Stanovnici Imotskog za trećeg mališana u obitelji dobit će 50.000 kuna, a obitelji s prebivalištem u Crikvenici imat će 30.000 kuna, u Šibeniku 21.000 te u Senju 20.000 kuna.

image
Sve je više mjera, financijskih poticaja zapravo, za pomoć mladima
 
Duje Klarić/HANZA MEDIA

S najvećim iznosom za prvo dijete ističe se Sali, sa 60.000 kuna, slijede Pašman i Vrsi s 12.000 kuna, te Stara Gradiška, Lovinac, ali i općina Zadvarje, kao i bračka Milna, s 10.000 kuna. Sali s Dugog otoka je prvi među općinama i kod iznosa za drugo dijete, a to je 60.000 kuna, dok Pašman isplaćuje iznos od 24.000 kuna. I Milnarani su osigurali za drugo dijete 21.600 kuna, pa Stara Gradiška 20.000 te Vrsi 13.000 kuna.

I kod trećeg djeteta prvo mjesto dijele otočani, Sali i korčulansko Blato, sa 60.000 kuna. No, ne zaostaju s poticajima ni općinari iz Imotske krajine, te su za treće dijete u proračunu stavili po 50.000 kuna i Lovreć i Cista Provo. Deset tisuća kuna, preciznije 40.000 kuna, daju u općini Runovići, dok Pašman izdvaja 36.000, a Jasenice 35.000 uz dodatnih 10.000 za svako sljedeće dijete. I Bračani, odnosno Milna, daju 10.000 jednokratno, kao i dodatnih 21.600 kuna tijekom deset godina, što se u ovom slučaju itekako izdvaja po poticaju u odnosu na mnogo bogatije općine.

Vrtići i jaslice

U primjerima dobre prakse osiguranja novca za novorođenčad, županije koje daju taj novac su: Karlovačka županija, koja isplaćuje 1500 kuna za svako rođeno dijete, dok po tisuću kuna za svako dijete daju Zagrebačka i Osječko-baranjska županija. Istu sumu, 1000 kuna, daje i Zadarska županija za prvo i drugo dijete, dok Zadrani isplaćuju najveći iznos za treće dijete, i to 5000 kuna. Slijedi je Sisačko-moslavačka županija s 3000, pa Krapinsko-zagorska županija koja daje 1000 za treće dijete, 2000 za četvrto te 3000 kuna za peto i šesto dijete.

Financijski poticaji iznimno su važni i u sustavu predškolskog uzrasta u dječjim vrtićima i jaslicama koji su isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. A kao primjeri dobre prakse su oni koji su u 2020. godini omogućili roditeljima besplatan smještaj djece u jaslicama i vrtićima, odnosno oni koji subvencije daju obiteljima s više djece. Mogu se istaknuti oni koji nude besplatan boravak u vrtiću za svu djecu, a to su gradovi: Vrlika, Umag i Belišće, pa općine: Zrinski Topolovac, Kukljica, Vrbnik, Baška, Magadenovac, Smokvica, Gola, Štrigova, Koška, ali i naš Primorski Dolac koji, bez obzira na dugogodišnju “rupu” u proračunu, svojim mještanima ne naplaćuje boravak djece u vrtiću.

Jedan od važnijih segmenata demografskog razvoja i obnove jest i stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, gdje možemo izdvojiti gradove Šibenik i Belišće, koji dodjeljuju gradske stanove u najam višečlanim obiteljima. Velika olakšica za mlade obitelji prigodom kupnje ili izgradnje prve nekretnine je i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, što je, primjerice, praksa u otočnim gradovima Komiži i Visu, pa općinama Trnovec Bartolovečki, Oprtalj...

Neke županije u svojim su proračunima osigurale sredstva za poticaj mladim obiteljima za izgradnju ili adaptaciju ili kupnju nekretnina, a tu možemo kao dobre primjere izdvojiti upravo našu županiju, Splitsko-dalmatinsku, koja sve provodi kroz svoj programa “Tu je tvoj dom” fokusirajući se na povratak i ostanak mladih u napuštenim područjima Zagore. Slično radi i Vukovarsko-srijemska županija. 

19. travanj 2024 12:02