StoryEditorOCM
RegionalRSV VIRUS

‘Počeo je teško ubrzano disati par dana za redom‘: bolnice pune djece s dišnim problemima, zbog velikog broja oboljelih pedijatri daju savjet za roditelje

Piše PSD
4. prosinca 2022. - 10:02

Dječje bolnice u Zagrebu pune su djece s dišnim problemima. I nije tako samo u Hrvatskoj. Prepunjenost odjela zbog RSV virusa - koji se zna zakomplicirati i ponekad dovesti do upale pluća - javljaju i neke druge zemlje, piše dnevnik.hr.

Tanjin dvomjesečni sin u bolnici u Klaićevoj je već tri dana. "Počeo je teško ubrzano disati par dana za redom, počela mu se skupljati slinica na usta, prestao je papati pa smo odlučili doći. Ima jako puno djece, da, doslovno znači jedan dan se isprazni u dva popodne u pet popodne se već opet pune sobe tako da je konstantna popunjenost", ispričala je.

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu skoro je popunjena što se tiče kapaciteta. Dnevno na hitni prijem dođe između 60 i 80 djece. Posljednjih dana većinom dolaze s respiratornim smetnjama, neki nažalost u takvom stanju da im je potrebna hospitalizacija.

Najviše je djece mlađe životne dobi, novorođenčadi, mlađe dojenčadi. Međutim, roditelji kažu, viroza ima i u vrtićima i školama. S obzirom da je u ovom trenutku velik broj oboljelih, savjet pedijatara roditeljima je da se malu djecu ne izlaže baš velikim okupljanjima, jer RSV virus se jako lako prenosi kapljičnim putem, piše dnevnik.hr.

24. travanj 2024 23:25