StoryEditorOCM
RegionalSIMBOLIČAN START

Početak berbe u Kraljevskim vinogradima okupio najveće zadarske vinare. "Velika suša smajila je urod. Ali, nema straha, kvalitetnih vina će biti"

Piše Zadarski.hr
2. rujna 2022. - 18:35

Nakon Nadina i Polače, Kraljevski vinogradi u Petrčanima jutros su bili domaćin službenog početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji. Simbolična berba okupila je najpoznatije zadarske vinare kojima je ovu godinu obilježila  suša zbog koje će urod biti malobrojniji.

Ali, nema straha jer kvalitetnih vina će biti.

- Prinosi će biti  puno manji zbog izrazito jake suše i visokih temperatura, ali  zato bi kvaliteta trebala biti na iznadprosječnoj razini. Dosadašnji parametri ovog što se bralo i trgalo to pokazuju. Nije ni čudo jer od 9. lipnja praktički nije pala kiša, jučer je palo šest i pol litara. Nedostajalo je puno, puno kiše, a visoke su temperature bile i tijekom dana i tijekom noći - kaže Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije. Njegove riječi potvrđuje i Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda. 

- Neću govoriti o teškoj godini. Reći ću samo da je Hrvatska uvoznička zemlja i da tu imamo problema, uvozi se sve i svašta, mi tim cijenama ne možemo konkurirati. A tu je i navodnjavanje, manjak radne snage... Ali, da ne kvarim lipo vrime, dobrodošli- kazao je Panlaton pred početak berbe.

image

Berba u Kraljevskim vinogradima

/Slobodna Dalmacija

Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj, obećao je pomoć Zadarske županije poljopivrednicima.

- Mi smo i tijekom pandemije imali mjere za pomoć oljoprivrednicima, tako ćemo i sada naći ćemo način da im pomognemo.”

Nakon početka današnje berbe, sutra u Kaštelu Benković u Benkovcu započinje najveća i najvažnija vinska smotra  Zadarske županije Vinfest Benkovac.

 

23. travanj 2024 10:35