StoryEditor
RegionalZUB VREMENA

Pod strogim nadzorom konzervatora, započela je obnova retabla starog nekoliko stotina godina u Vrsima

Piše Toni Perinić/Vrški glasnik
13. veljače 2021. - 17:03
Vrški Glasnik

U župnoj crkvi svetog Mihovila u Vrsima započela je obnova retabla starog nekoliko stotina godina koji se uzdiže iznad glavnog oltara. Retabl obogaćuju izrezbarene plohe, dok je rubni dio ukrašen kipovima anđela i kerubina. U središtu se nalazi oltarna pala s motivima Bogorodice, svetog Mihovila i svetog Roka koja je prošla cjelovitu obnovu prije dvadesetak godina, a stanje umjetnine je zadovoljavajuće.

Restauraciju vode stručnjaci iz ateliera Kostov koji su licencirani od strane Ministarstva kulture za radove na zaštićenim kulturnim dobrima, a upravo će konzervatori iz ministarstva nadgledati i koordinirati zahvate. Anna Kostov pojašnjava kako je restauracija dosta kompleksna, s obzirom na to da do sad nije izvedena ni jedna ozbiljnija obnova. 

- Prema načinu izrade i umjetničkim elementima možemo zaključiti da je retabl s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Originalna boja glavne plohe je plava, ukrašena zlatnim motivima i linijama koje dodatno obogaćuju izgled i vizuru. Za sad još nismo sigurni hoćemo li obnovu raditi na licu mjesta ili u našem atelieru jer su neki dijelovi u dosta lošem stanju, a pitanje je hoće li se moći razdvojiti bez daljnjih oštećenja, navodi Kostov, pokazujući trentuno stanje retabla.

Projekt restauracije će prema predračunu iznositi 120 tisuća kuna, a načelnik Luka Perinić istaknuo je kako će Općina Vrsi nesumnjivo financijski sudjelovati u obnovi s obzirom na to da se radi o višestoljetnom kulturnom blagu i identitetu mjesta. 

- Općina Vrsi zasigurno će financijski podržati restauraciju retabla na glavnom oltaru koji je središte župne crkve, a ujedno i vrlo vrijedno umjetničko ostvarenje te pokazatelj stoljetne povijesti našeg mjesta. Kulturni identitet je prijeko potrebno njegovati i čuvati od zuba vremena. 

Župna crkva sv. Mihovila sagrađena je početkom 17. stoljeća na ruševinama prvotne, poslije odlaska Turaka, a nalazi se posred sela. Obnavljana je i proširivana 1775., 1831.,1904. i 1988., a zadnji put 1997. godine.

27. srpanj 2021 19:03