StoryEditorOCM
RegionalJAVNO POTICANJE NA MRŽNJU I NASILJE

Podignuta optužnica protiv pomahnitalog vjeroučitelja: učenicima hvalio Mladića i pozivao na smaknuće Mesića i Pusić, sada mu prijeti do tri godine zatvora

Piše Telegram
23. rujna 2019. - 22:42
ras.JPG

 

Podignuta je optužnica protiv bivšeg vjeroučitelja Krešimira Bagarića jer je, kako navodi tužiteljstvo, tijekom svog predavanja javno poticao na nasilje i mržnju. Optužnica je podignuta više od godinu i pol od uhićenja i otvaranja istrage protiv vjeroučitelja. Bagarić je bio kratko vrijeme u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je dobio i otkaz iz škole u kojoj je do tada radio, piše Telegram.hr.

Tužiteljstvo njegove riječi sada ocjenjuje diskriminatornima, jer iskazuju netrpeljivost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti, a taj u ispad snimili učenici na satu vjeronauka 29. studenog 2017.

Prema snimci što ju je objavio portal Index, vjeroučitelj je učenicima najprije iznio svoje razmišljanje o operaciji Oluja. Na tu tematiku, doznalo se, skrenuo je jer nedugo prije toga bila izrečena haška presuda šestorici Hrvata iz BiH i samoubojstva Slobodana Praljka. Kazneni postupak protiv njega pokrenut je tek mjesec dana kasnije, nakon objave snimke, a sada je podignuta i optužnica te bi trebalo započeti suđenje.

Na snimci se čuje, podsjetimo, kako vjeroučitelj učenicima na satu govori da treba strijeljati Stjepana Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni", tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, "a mi imamo dudeke" i sl.

Od njegovih izjava odmah po izbijanju skandala ogradio se i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Zbog poticanja na nasilje i mržnju Bagariću je krajem prošle godine određen i mjesec dana istražnog zatvora u kaznenom postupku na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva koje je zaključilo da je svojim riječima kod učenika“ izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti“.

Sada Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kako piše Telegram.hr, kaže da je okrivljeni vjeroučitelj iznoseći svoje diskriminatorne stavove, pozivao na agresiju, mržnju i odbojnost prema pripadnicima drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti, te ih na taj način ih nametao učenicima. U optužnici je predloženo i da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja vjeroučiteljske službe za određeno razdoblje.

Na ovu optužnicu Bagarić ima pravo uložiti prigovor, a ako postane pravomoćna sudit će mu se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Prijeti mu kazna do tri godine zatvora. 

24. travanj 2024 06:12