StoryEditorOCM
RegionalTROJE OPTUŽENIH

Podignuta optužnica protiv sutkinje Maje Šupe i ostalih, USKOK otkrio detalje oko primanja mita preko majčinog računa

Piše Hina
31. ožujka 2023. - 14:42

Uskok je podigao optužnicu protiv bivše šibenske sutkinje Maje Šupe, koju tereti za primanje 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu poduzetniku Blažu Petroviću, čemu je navodno posredovao odvjetnik Branimir Zmijanović.

Ne navodeći identitete optuženih, iz Uskoka su u petak priopćili da su optužnicu podigli pred splitskim Županijskim sudom, kojom spomenutih troje sumnjiče za primanja i davanje mita 2013. godine.

Tada je Šupe na šibenskom Općinskom sudu predsjedavala sudskim vijećem tijekom suđenja u kojem je Petrović bio optuženik, uz još jednog kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović.

Prema optužnici, Petrović je posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom Šupe da će joj dati 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu, bez obzira na stvarno stanje predmeta.

Pritom je, tvrde u Uskoku, dogovoreno da će joj 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske presude, a preostalih 9000 nakon što takva presuda postane pravomoćna.

Zmijanović je u dogovoru s Petrovićem izradio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika, prema kojem majka sutkinje Šupe prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje predujma u iznosu od 6000 eura, a koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

Na traženje sutkinje Šupe, njena majka je potpisala taj predugovor, a na Petrovićev zahtjev potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Petrović je potom, stoji u optužnici, na račun sutkinjine majke uplatio 45.000 kuna, uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru te da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, s tim da je uplata za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade.

Šupe je zatim krajem studenoga 2013. donijela presudu kojom se Petrović i njegov suoptuženik oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala pravomoćna je pravomoćna u rujnu 2014., nakon čega je Petrović sutkinji isplatio preostalih 9000 eura.

Sada već bivša sutkinja, Šupe je na ispitivanju u Uskoku lani negirala kaznena djela za koje ju sumnjiče, a njen odvjetnik Krešimir Škarica je tada otkrio da je mjesec dana prije uhićenja podnijela zahtjev za mirovinu, jer joj je narušeno zdravlje.

Nakon što ju je Uskok osumnjičio za primanje mita, Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je Šupe sudačke dužnosti.

Ona je bila zamjenica predsjednika kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku, a između ostalog je zapamćena po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću zbog sinkope nakon izazivanja pomorske nesreće, u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

13. lipanj 2024 02:35