StoryEditorOCM
RegionalKRUPNA LOVINA NA GRANICI KOD NEUMA:

Podmićivao argentinske dužnosnike dok je radio za Siemens

Piše Ahmet Kalajdžić /Jutarnji list
9. rujna 2017. - 16:49
sss

Njemački državljanin Eberhard Georg Reishert (78) u ekstradicijskom je pritvoru dubrovačkog zatvora u koji je smješten otkad je prema tzv. crvenoj tjeralici INTERPOL-a SAD-a uhićen na međunarodnom graničnom prijelazu Zaton Doli, kad je iz smjera Neuma i BiH pokušao ući u Hrvatsku.

Uhićenje se dogodilo 2. rujna u 14.30 sati zbog osnovane sumnje da je Reishert bio dio izvrsno organizirane međunarodne grupe stručnjaka koja je ucjenjivala argentinsku vladu i tu južnoameričku zemlju oštetili za 220 milijuna US dolara!

Organizirana grupa

Konkretnije, sumnjiči se da se udružio u organiziranu grupu više osoba radi podmićivanja, krivotvorenja poslovnih knjiga i evidencije te za izbjegavanje kontrole, počinjenje prijevare, ali i zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela pranja novca i internetskih prijevara, zbog kojih mu prijeti maksimalno moguća kazna od 20 godina zatvora.

Kratko nakon uhićenja Reishert je doveden u sjedište PU dubrovačko-neretvanske, u Villu Palmu, a potom i sucu istrage koji mu je na temelju dostupne dokumentacije iz sustava MUP-a RH odredio ekstradicijski zatvor. O uhićenju su istodobno obaviještene centrala i američki odjel INTERPOL-a, što znači da u roku od 40 dana nadležna pravosudna instanca SAD-a mora dostaviti zamolbu za izručenje. Ako kojim slučajem, u što je doista teško povjerovati, dokument sa zahtjevom izostane, Reishert će biti pušten na slobodu.

Međutim, već sada mnogo toga upućuje na to da će dovitljivi Nijemac ponovno “preko velike bare”, u New York, gdje je još 12. prosinca 2011. godine US Southern Court District of New York raspisao uhidbeni nalog zbog počinjenja navedenih kaznenih djela.

19. travanj 2024 02:57