StoryEditorOCM
Regional40 MILIJUNA KUNA

Poduzetnički inkubator u Biogradu dobio stanare: Uselilo 17 korisnika, a uskoro kreće i linija za preradu voća i povrća loklanih OPG-ova

Piše Iva Ivanac
8. veljače 2021. - 20:25

Nakon što je u listopadu svečano otvoren, Poduzetnički inkubator u Biogradu na Moru svakim danom ima sve više stanara, a uskoro bi u njemu trebao biti otvoren i pogon za preradu voća i povrća.

Iako posljednjih dana biogradska oporba vladajućima spotiče kako je inkubator prevelik te kako su urede zakupile tvrtke koje nisu u početnoj fazi poslovanja već postoje više godina, u poduzetnički inkubator se već uselilo 17 poslovnih subjekata od čega je njih 14 obrta i raznih tvrtki te tri potporne institucije: LAG Laura, LAGUR Lostura i AGRRA.

U prva četiri mjeseca rada Inkubator je u konferencijskoj dvorani održao četiri događanja s preko 80 sudionika, a pet poduzetnika iznajmilo je i jedinice u coworking prostoru.

Poslovne prostore Poduzetničkog inkubatora prostiru na 2403 kvadrata i to na tri etaže, a u njemu se nalazi 17 uredskih prostora te 9 proizvodnih hala smještenih u prizemlju. Upravo će se u jednoj od tih hala uskoro urediti prostor veličine 103 kvadratna metara koji će moći koristiti sva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u Zadarskoj županji.

- U hali koja će imati pogon za preradu voća i povrća odrađuju se posljednje tehničke pripreme kao što su prilagodbe instalacije, vode i struje, napravljeni su vodoperivi podovi i zidovi. Opremu ćemo nabaviti kroz dva do tri mjeseca, ističe Ivan Čupić, voditelj LAG Laure koja je jedan od suradnika na projektu dodajući kako je ukupna vrijednost projekta iznosi 37,9 milijuna kuna dok je gotovo 20 milijuna kuna stiglo iz fondova Europske unije.

- Mala smo sredina te naš poduzetnički inkubator nismo mogli ograničiti isključivo na start-up tvrtke koje posluju tri i manje godine. Mi smo sretni kada nam poduzetnici zakupljuju prostore, neovisno o tome jesu li novi ili posluju već neko vrijeme, jer to znači da se radi i da će biti posla i za druge, kaže Čupić ističući kako je natječaj za zakup prostora unutar inkubatora bio koncipiran tako da se mlade tvrtke vrednuju s više bodova te time ostvaruju prednost pri zakupu. Nitko u inkubator nije uselio „bez” ili „preko veze”, jer svi stanari ispunjavaju stroge uvjete natječaja, a slobodna su još četiri prostora plus proizvodne hale.
Čupić dodaje da biogradski inkubator nije klasičan jer uz standardno pružanje prostora tvrtkama, poduzetnici mogu iznajmiti konferencijsku dvoranu i coworking prostor, a inkubator nudi i uslugu sandučića odnosno prijave sjedišta tvrtke.

- Pogon za prerada voća i povrća tu dolazi na kraju i zaokružit će cijelu priču inkubatora, a mnogim lokalnim proizvođačima će olakšati proizvodnju. Za početak će se nabaviti strojevi vrijedni petsto tisuća kuna, a pogon će imati tri linije u HACCP standardu: liniju za preradu voća i povrća u džemove, marmelade i ajvare, drugu liniju za sušenje voća i povrća te treću za zdravu hranu točnije za izradu energetskih pločica, govori Čupić i dodaje kako se planira nabaviti i linija za proizvodnju prirodnih sokova te kako bi se pogon u budućnosti mogao proširiti za hladnjaču, odnosno hladnu komoru kapaciteta do 20 paleta.

- Malim poljoprivrednicima će na ovaj način prerada voća i povrća biti olakšana jer će na jednom mjesto svoj proizvod moći preraditi i pakirati, imat će tehnologa za hranu i piće koji će se pobrinuti da su njihovi proizvodi napravljeni u skladu s HACCP standardima. Također, uskoro s AGRRA-om paniramo napraviti i drugi projekt. Riječ je o foto studiju s grafičkom podrškom tako da bi svi proizvođači mogli u inkubatoru i brendirati svoj proizvod, objašnjava Čupić. Osnivanje pogona za preradu, navodi, nije bilo slučajno već su do njega došli proučavajući anketno istraživanje poljoprivrednih gospodarstava koje je provela Zadarska županija. Tako su shvatili potencijal koji jedan takav pogon može pružiti lokalnim OPG-ovima.

Čupić ističe kako je prije opremanja pogona provedeno iskazivanje interesa lokalnih proizvođača hrane, a na adresu Poduzetničkog inkubatora stiglo je tridesetak prijava, što znači da sutra ne bi trebalo biti problema za punjenje proizvodne linije.

18. travanj 2024 17:04