StoryEditorOCM
RegionalTRAGEDIJA

Poginuli strojovođa iza sebe ima dugo iskustvo, spekulira se o uzrocima nesreće: ‘Nije se zaustavio na stop‘; U strašnom sudaru troje mrtvih

Piše PSD, Hina, A.B.K., S.J.T., JL
10. rujna 2022. - 10:29

►KLJUČNE INFORMACIJE:

►Oko 21:30 došlo je do sudara vlakova između Okučana i Novske, kod stajališta Rajić.

►Sudar se dogodio na teško pristupačnom terenu. Zbog toga je u pomoć pozvan HGSS.

►Zasad se navodi da su tri osobe poginule, a 11 ih je ozlijeđeno. Ne zna se koliko je teško ozlijeđenih.

►Kako se neslužbeno doznaje, putnički vlak naletio je na teretni vlak. Teretni je vlak navodno zbog kvara stajao na otvorenoj pruzi. Zbog toga je automatski upaljeno crveno svjetlo, no strojovođa putničkog vlaka je najvjerojatnije velikom brzinom prošao kroz crveno i udario teretni vlak. Pojedini mediji spominju i tehnički kvar. 

►Nesreća se dogodila dva kilometra poslije stajališta Rajić u smjeru istoka. Lokomotiva se prevrnula kao i jedan vagon putničkog vlaka. Područje je nepristupačno vozilima i mora se ići pješice. Na mjesto nesreće upućene su interventne postrojbe MUP-a.

►U teretnom vlaku su se navodno nalazili migranti. 

►Neslužbene informacije govore da je putnički vlak u trenutku nesreće vozio vrlo brzo, više od 100 kilometara na sat.

→ → → → 

​NOVO 9:33 Na svojoj službenoj Facebook stranici u subotu ujutro oglasio se i predsjednik RH, Zoran Milanović.

"Izražavam svoju sućut obiteljima poginulih u sudaru vlakova na željezničkoj pruzi kod Novske. Putnicima koji su ozlijeđeni u toj strašnoj nesreći želim brz oporavak, a svim javnim službama koje su pomagale unesrećenima zahvaljujem na brzoj reakciji i zbrinjavanju ozlijeđenih.

Očekujem da će se jednako brzo utvrditi i sve činjenice o uzrocima ove teške željezničke nesreće kakva dugo nije zabilježena na hrvatskim prugama, a kako bi se otklonili eventualni nedostaci i propusti u željezničkom sustavu i tako izbjeglo ponavljanje ovakvih tragedija", napisao je Milanović.

9:26 Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, za N1 je komentirao što se dosad zna o nesreći kod Novske u kojoj su poginule tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno.

“Očevid je u tijeku, istraga traje i ona će nam dati potrebne informacije”, rekao je Ukić.

Otkrio je i u kakvom je stanju putnički vlak.

“Vlak je star 40 godina, ali je tehnički ispravan i pouzdan. Prije dva dana imao je servisni pregled i sve je bilo u redu. Uvjeti vožnje vlaka, za to ću morati pričekati istragu.”

Dodaje da je brzina na toj pruzi 160 km na sat. Navodi da se u zadnje vrijeme ulaže puno u željezničku infrastrukturu.

8:49 - Zlatko Pješ, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Novske, za HTV je ispričao što se sinoć događalo na mjestu nesreće te koji su sljedeći koraci.

- I dalje je u tijeku očevid, ništa novo od onih sinoćnjih informacija osim što su se priključile i ostale službe, od Hrvatskih željeznica i samog prijevoznika. Očevid će potrajati još dosta dugo, otkrio je Pješ.

- Mi smo u ovom trenutku s dva vozila i pet ljudi na terenu. Nemamo postupanja još uvijek jer je očevid u tijeku. Čekamo kad će se razmaknuti tereti. Čekamo dizalice te nakon toga pregledati područje i utvrditi nema li još stradalih osoba.

Po dolasku na mjesto nesreće glavni problem bio je nepristupačan teren.

- Uzak put, visoka trava i mokar teren, to nam je bio problem broj jedan za naša vozila. Uspjeli smo se nekako probiti u najkraćem mogućem roku do tih ljudi. Ono što smo mi sinoć radili je bilo prvenstveno spašavanje jedne osobe iz tog prevrnutog vagona, zbrinuli smo je na nosila i predali hitnoj medicinskoj službi, rekao je Pješ.

- Ima više prilaznih puteva, svako vozilo je skrenulo na jedno od tih puteva, netko je uspio prići bliže vlaku, netko dalje. Najbliža lokacija s vozilom bila nam je udaljena 500 metara.

Zahvalio se svim žurnim službama koje su na mjesto nesreće stigle u kratkom roku.

- Pred nama je dug dan, poručio je.

8:45 - Na mjestu nesreće započeo je policijski očevid, a osim policije i predstavnika sisačkog tužiteljstva koje rukovodi očevidom, važne odgovore dati će i glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća.

Prema neslužbenim informacijama, poginuli strojovođa iza sebe ima dugačko iskustvo rada na željeznici te je bio na korak do umirovljenja, a s obzirom na vrstu putničkog vlaka poznatijeg kao ‘mađarac‘ kojim je upravljao, spekulira se i da su problem možda bile kočnice.

Je li u pitanju kao uzrok na kraju ljudski faktor ili, pak, neki kvar na vlaku, bit će poznato nakon očevida.

7:54 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je za HRT da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta od trenutka nesreće, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija. Zbrinuto je 11 ozlijeđenih koji su nađeni na terenu - sedam osoba prevezeno je u Novu Gradišku, troje u Slavonski Brod i jedna u Pakrac.

- To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi nekoga napon... Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve žurne službe ispomagale jedna drugu i na taj način se zbrinulo onog kog se moglo. Nažalost, imamo i tri preminule osobe, rekla je Grba Bujević.

- Oko ponoći je dovezeno sedam pacijenata, dva hrvatska i pet stranih državljana. Od obrađenih, dvoje pacijenata ima teže ozljede, a pet lakše. Nitko nije životno ugrožen. Radi se o koštanoj traumi kod teže ozlijeđenih, rekao je Mario Špoljar, dežurni kirurg u općoj bolnici Nova Gradiška.

- Ja sam jednog gospodina obrađivao, on je sjedio i pričao u kupeu sa svojim suputnikom, došlo je do naglog udara. Pošto nisu bili vezani, inercijski su izletjeli prema naprijed i zadobili ozljede, rekao je Špoljar za HRT.

7:30 Hrvatski crveni križ oglasio se na Twitteru: "Članovi obitelji stradalih u sudaru vlakova kod Novske, informacije o svojim bližnjima mogu doznati putem telefonskog broja naše Službe traženja 044 600 572. Naši timovi ostaju na terenu pružati pomoć".

7:05 U subotu rano ujutro na mjestu teške željezničke nesreće nastavlja se očevid. Uz državno odvjetništvo, na mjestu nesreće je i Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu.

On je za 24sata kratko rekao da je stanje s brojem ozlijeđenih i dalje isto.

- Vidljivo je da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop - izjavio je.

Očevidom će se utvrditi zbog čega se vlak nije zaustavio i kako je došlo do naleta.

07:00 - Fotoreporter Cropixa noćas je bio na mjestu strašne nesreće.

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix

3:00 - Kako se neslužbeno doznaje, osmero ozlijeđenih osoba koji su zbrinuti u bolnice su državljani Irana. Iz bolnice u Novoj

6:40 - Cijelu noć na poprištu užasa proveli su pripadnici JVP Novska.

Nadljudskim naporima dali su svoj maksimum te su oko 4 sata ujutro na društvenim mrežama podijelili nekoliko fotografija s mjesta tragedije uz dirljivi opis: "Kad misliš da ne možeš više, tad najviše moraš! Iskrena sućut obiteljima...".

Gradiški već ranije su rekli da su neki od njih teško ozlijeđeni, ali nitko nije životno ugrožen.

Uzrok nesreće se još uvijek ne zna, a trebao bi se utvrditi očevidom koji će trajati cijelu noć, a vjerojatno i cijeli dan. Sve službe ostat će na terenu do daljnjega.

02:35 - Darko Kikić, kirurg iz OB Nova Gradiška, za HTV je rekao kako su primili sedam ozlijeđenih osoba, od toga jedno maloljetno dijete.

- Dvije osobe su zadobile teške tjelesne ozljede, ostalih pet osoba je zadobilo lakše ozljede i nisu životno ugrožene. Ostali pacijenti su u dobi od 40-65 godina. Nitko nije životno ugrožen i svi su stabilno. Radi se o lakšim tjelesnim ozljedama. Kod dva imamo prijelom lumbalnih kralježaka i prijelom rebara. Dva su naša državljana, ostalih petero su strani državljani, vjerojatno iz Irana. To su najvjerojatnije migranti koji su bili na teretnom vlaku. Strana državljanka, starije životne dobi je teže ozlijeđena, rekao je dr. Kikić.

02:15 - Zlatko Pješ, zapovjednik javne vatrogasne zajednice grada Novske, rekao je: “Jednu smo osobu izvlačili. Radi se o osobi starije životne dobi, više mogu reći na Hitnoj. Vatrogasci su imali samo spašavanje ove osobe, ostali su bili izvan vlaka.”

02:10 - Vatrogasci navode kako u ovome trenutku nema niti jedne osobe koja je ostala prikliještena ispod vlakova, te kako su u tijeku provjere kompozicije putničkih vlakova. Na terenu je još sve puno službi, detaljno se pretražuje područje oko vlakova.

02:01 - Svih troje preminulih su hrvatski državljani, a od 11 ozlijeđenih osam su strani državljani, doznaje HRT.

01:45 - Novinarima se obratio premijer Plenković:

- Prema onome što znamo, putnički vlak je naletio na teretni vlak koji je stajao, vjerojatno zbog kvara. U ovim trenucima raspolažemo s informacijama da su 3 osobe poginule, a 11 je ozlijeđeno. Međutim, moramo ostaviti rezervu da možda ima još ozlijeđenih. Mrak je, oba vlaka nisu na pruzi...,rekao je premijer.

- Budući da je riječ o lokalnoj liniji, vjerojatno je na početku bilo više putnika, a nesreća se dogodila netom prije krajnje destinacije vlaka, naveo je premijer. 

- Službe su reagirale izuzetno brzo, a sve dodatne detalje o nesreći znat ćemo sutra, rekao je premijer. 

- Pouzdano znamo da su tri osobe poginule, ali to je za sada. Sutra ćemo vidjeti, rekao je premijer i poručio da je promet u prekidu.

Više čitajte OVDJE.

01:12 Policija je blokirala područje, policijske trake brane civilima da se približe vlakovima.  Policija je ograničila pristup mjestu nesreće na više od 800 metara.

01:05 -  Kako neslužbeno doznaje Večernji, stradali radnik HŽ-a bio je iskusni strojovođa koji je odbrojavao dane do mirovine. Putnički vlak koji je sudjelovao u nesreći je tzv. Mađarac, stari putnički vlak bez kupea, koji se zabio u teretni navodno zbog problema s kočnicama. U blizini mjesta nesreće, navodno u tijeku su bili i radovi na pruzi.

00:38 - Na terenu je premijer Andrej Plenković.

image
Vlada RH
image
Vlada RH
image
Vlada RH

00:36 -  U nesreći su poginule tri osobe, a 11 ih je ozlijeđenih, javljaju iz Vlade RH.

00:34 - Dnevnik Nove TV donosi fotografije s mjesta nesreće, prenosimo ih uz njihovo dopuštenje:

image
Dnevnik Nove TV
image
Dnevnik Nove TV
image
Dnevnik Nove TV
image
Dnevnik Nove TV
image
Dnevnik Nove TV

00:30 - Vlak je vozio  na ruti Vinkovci - Novska. Prema najnovijim informacijama s terena zasad 3 mrtvih i 11 ozlijeđenih (raspoređeni u bolnice Slavonski Brod, Pakrac i Nova Gradiška).

00:26 - Premijer je stigao na mjesto nesreće. Prema nekim informacijama, troje je poginulih, no zasad nije potvrđen točan broj.

00:24 - Marijo Paluh, županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije, kazao je za HTV kako u ovome trenutku nema niti jedne osobe koja je ostala prikliještena ispod vlakova, te kako su u tijeku provjere kompozicije putničkih vlakova. Otkrio je i kako je na terenu sve puno službi, te kako je velika gužva.

Napomenuo je i kako su unesrećeni na vrijeme spašeni jer su službe reagirale na vrijeme. U tijeku je zbrinjavanje unesrećenih, dodao je.

00:19 - Prema HŽ-ovim podacima, u Hrvatskoj na duljini od samo 52.3 km pruge postoji takozvani ETCS sustav koji omogućuju glasovnu komunikaciju između strojovođe i prometnika, a koji je standard na području sustava signalizacije i upravljanja vlakova. Prema podacima iz izvješća o stanju mreže HŽ Infrastrukture, indikativno je da je ECTS sustav 1 razine ugrađen upravo na relaciji između Novske i Tovarnika, odnosno konkretno između Novske i Okučana gdje se nesreća i dogodila.

Na ostalim relacijama ta se komunikacija između strojovođe i prometnika odvija analognim putem i dosta je zastarjela, piše Jutarnji.

00:13 - Živim u blizini. Došao sam tamo, bio sam pola sata, većinom su mladi ljudi. Strašno izgleda, jako puno ozlijeđenih. Strašno, mučno, morao sam otići od tamo - rekao je potreseni čitatelj za 24sata.

- Ogromna tragedija, ljudi plaču, zazivaju. Užas - dodao je.

00:08 - Timovi Hrvatskog crvenog križa na putu su prema Novskoj.

23:59 - Kratku izjavu za ‘Slobodnu’ je dao Petar Prpić iz HGSS stanice Novska: “Teren je jako nepristupačan, izvan grada. U spašavanje je krenulo naših 12 pripadnika. O broju ozlijeđenih i poginulih ne možemo govoriti…”

23:54 - Ministar Beroš je za HTV potvrdio da u nesreći ima više poginulih i ozlijeđenih. Ozlijeđene upravo prevoze u bolnice u Novoj Gradišci i Sisku.

23:40 - Prema prvim informacijama teretni je vlak zbog kvara stajao na otvorenoj pruzi. Zbog toga je automatski upaljeno crveno svjetlo, no strojovođa putničkog vlaka je najvjerojatnije velikom brzinom prošao kroz crveno i udario teretni vlak. Neslužbene informacije govore da su u jednom od vlakova bili migranti.

23:37 - Putnički vlak jurio je brzinom od 120 km/h. Nažalost, kako doznaje Jutarnji, poginulo je šest osoba.

23:35 - Prema informacijama s terena situacija je izrazito teška. Putnički vlak se u trenutku sudara s teretnim vlakom kretao velikom brzinom. Akcija spašavanja stradalih je upravo u tijeku. Na putu prema mjestu nesreće krenuo je i HGSS.

23:34 - Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, u tijeku je izvlačenje ozlijeđenih osoba iz vlaka.

23:31 -  Javile su nam se i kolege sa Novska IN portala, evo što kažu za ‘Slobodnu‘:

- Trenutno se provodi istraga pa planiramo saznati točne informacije sutra ujutro. Za sad nam je samo poznato da su se oko 21:35 h sudarili teretni i putnički vlak u naselju Rajić. Prema trenutnim neslužbenim informacijama, ima ozlijeđenih i poginulih. Do nesreće je došlo kada je putnički vlak prošao kroz crveno te udario u teretni vlak koji je bio zaustavljen jer je bio u kvaru, kažu novinari iz Novske.

23:27 - Novinarka Nove TV Petra Buljan podijelila je fotografije s mjesta nesreće.

23:10 - Iz Vlade su potvrdili da se na mjesto nesreće (Rajić, kod Novske) uputio premijer Andrej Plenković. Uz njega će biti ministri Butković, Božinović, Beroš i Piletić te župan Celjak.

23:00 - Dobili smo vatrogasce u Novskoj, samo su nam kratko rekli da ne mogu zasad davati nikakve informacije. U policiji nam kažu:

- Sve su nam ekipe na terenu. Prerano je govoriti o broju stradalih - rekli su za ‘Slobodnu’ u Policijskoj upravi Sisačko Moslavačkoj.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Večeras oko 21.30 sati došlo je do naleta putničkog vlaka koji je prometovao na relaciji Okučani - Novska na teretni vlak koji je stajao zbog kvara na otvorenoj pruzi u mjestu Rajići.

Policija je tek stigla na mjesto sudara, a na terenu su sve žurne službe, Hitna pomoć, vatrogasci, HGSS, rekao nam je u 22.54 MIle Sičaja, voditelj smjene u PU sisačko-moslavačkoj, piše Jutarnji.

Prema neslužbenim informacijama navodno ima smrtno stradalih i ozlijeđenih i u tijeku je zbrinjavanje ozlijeđenih putnika.

Kako nam je izjavio Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj za željezničke nesreće pri hrvatskoj Agenciji za istraživanje nesreća, došlo je do sudara vlakova, no u ovom trenutku još uvijek se ne zna što se točno dogodilo. Njegov tim odmah je krenuo na teren.

20. travanj 2024 10:10