StoryEditorOCM
RegionalHVALA NA USLUZI

Pogledajte kako su se Silbenjani transparentom zahvalili posadi ‘Princa Zadra‘!

Piše Mario Vuksan
24. srpnja 2020. - 18:00

Nakon što su od prošle jeseni trajali radovi na sanaciji lučkog gata u uvali Žalić na Silbi, zapravo pristaništa za brodove i trajekte, polovinom srpnja je novo pristanište pušteno u promet.

Županijska lučka uprava Zadar je uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u sanaciju pristaništa investirala preko 10,5 milijuna kuna, pa stanovnici Silbe sada ponovno imaju redovitu trajektnu vezu sa Zadrom. Trajekt im prvenstveno služi za opskrbu – automobili su ionako na Silbi zabranjeni, a glavno teretno prijevozno sredstvo su traktori s prikolicom.

Dok je trajala sanacija pristaništa trajektne veze nije bilo, u pomoć za opskrbu je u puno rjeđim vožnjama za opskrbu poslužio Šangulinov trajekt koji, inače, odvozi smeće s ovog otoka. Tako je Silba, svojevrsni „kontinent“ za sebe, koji s kojih 200 stanovnika zimi ljeti dostigne dimenzije gradića s pet-šest tisuća privremenih stanovnika, turista i brojnih iseljenih Silbenjana, ostala bez uobičajene opskrbe trgovina i ugostiteljskih lokala.

U međuvremenu je u rano proljeće krenula epidemija korona virusa i svima poznate oštre mjere pa se Silba brzo popunila kako da je ljeto, uglavnom ljudima silbenjanskih korijena iz drugih gradova.

image
Zadarski.hr

Kako bi manje pošiljke robe iz Zadra ipak na vrijeme stizale jer je trajekt ipak rijetko vozio pomogla je posada katamarana „Princ Zadra“ koji inače svakodnevno održava vezu s kopnom.

Kako bi se zahvalili posadi „Princa Zadra“ ekipa iz konobe „Mala Alavija“ smještene na Žaliću, u vlasništvu uljara i ugostitelja Saše Predovana, velikim je transparentom ovoga tjedna zahvalila posadi na pomoći i svom uslugama koje su ima napravili za vrijeme opskrbnog zastoja.

27. travanj 2024 00:47