StoryEditorOCM
RegionalU OKU PROMATRAČA

Osvanuo novi spomenik, građani nisu uopće znali da je to "ljetni" Tuđman! Ovo su njihovi urnebesni odgovori, svega ima...

Piše Petra Klarić
8. prosinca 2023. - 19:24

Priupitali smo Splićane da prepoznaju koga predstavlja novi kip dr. Franje Tuđmana u Podstrani, a odgovori koje smo dobili bili su, malo je reći, raznoliki.

Naveli su nam tako likove iz raznih sfera života, od Josipa Broza Tita, preko likova iz Sopranosa, pa sve do Johnnyja CashaElvisa Presleya i Micka Jaggera.

image
Saša Burić/Cropix

U općini Podstrana u četvrtak je službeno otkriven još jedan od brojnih kipova našem prvom predsjedniku - dr. Franji Tuđmanu. Svečanom otvaranju prisustvovali su, uz brojne branitelje i stanovnike Podstrane, i premijer Andrej Plenković i njegovi ministri te župan Blaženko Boban.

Ovaj novi "ležerni Tuđman" djelo je akademskog kipara Ivana Kujundžića, koji je za Slobodnu nedavno objasnio zašto je Tuđmana odlučio prikazati baš na ovaj način.

- Želio sam u jednom – Franju Tuđmana kao znanstvenika i državnika, sve u pokretu, koji se u kontemplaciji podno tvrdoga kamena nad morem divi ljepoti domovine nam Hrvatske - kazao je Kujundžić.

image

Kipar Ivan Kujundžić sa svojom obitelji ispred Tuđmanova spomenika u Podstrani

Ivan Ugrin

No, postavlja se pitanje koliko ljudi bi uopće prepoznalo Tuđmana u ovom izdanju, pošto ga većina pamti kao čovjeka koji je vječito nosio odijelo ili uniformu, pomalo krutog, uz nezaobilazan ozbiljni izraz lica.

image
Saša Burić/Cropix

Tko bi ga prepoznao?

Ovom prilikom napravili smo đir po Splitu da vidimo kako ga vide naši sugrađani, s posebnim naglaskom na one u dvadesetim godinama, koji Franju i ne pamte toliko detaljno koliko je to možda slučaj kod nešto starijih.

Prvu našu sugovornicu uhvatili smo na simboličnom mjestu, ispred splitske inačice Franje Tuđmana.

- Postoji li krivi odgovor? Podsjeća me na Kip slobode – rekla nam je simpatična Roza.

Kada smo joj rekli o kome se radi rekla je da je nimalo ne podsjeća na Tuđmana, ali kaže ipak da joj je bolji od splitskog jer je vedriji.

Sljedeći sugovornik kao iz topa je odgovorio da je to Tuđman, ali je priznao da je kip već vidio ranije.

- Doduše, na prvu ne bih nikad rekao da se radi o Tuđmanu, s ovom otkopčanom košuljom mi više djeluje kao neki pjevač - dodao je.

Da ne budemo previše monotoni ipak smo za mišljenje pitali i jednog starijeg gospodina, koji tvrdi da ga zbog poze i naočala malo podsjeća na Elvisa, kralja pop glazbe.

- Ovi umjetnik je bija napušen i to ne s onon običnon, nego king size – dodao je u šali.

Još jedan sugovornik kazao je da mu je zbog "mota" isti Mick Jagger, posebno zbog njegovih pokreta kukovima.

image
Afp

Tuđman ili hipster Tito?

Zanimljivo je da je čak dvoje sugovornika reklo da ih podsjeća na Tita. Ispred menze u gradu zaustavili smo Elenu i Luku i na prepad ih priupitali "tko je taj Pokemon?".

- Neka mlada verzija Tita, hipster Tito - rekla nam je Elena, dok je Luka bio na dobrom tragu i odgovorio da bi se moglo raditi o nekom mladom generalu. Kada smo im rekli o kome se radi, bili su malo iznenađeni.

Na Peristilu smo za mišljenje pitali Marina, koji nije imao pojma radi li se o nekom znanstveniku ili čemu već. Kada smo otkrili da kip predstavlja Tuđmana, rekao je da na prvu ne bi rekao da je to on.

Nagađale su i Marija i Viktorija, koje smo "uhvatili" ispred HNK. Jedna od njih prvo je pomislila da se radi o nekom liku iz Velog mista. Kada smo im rekle o kome je riječ, priznale su da ipak izgleda kao neki državnik.

Ostali naši sugovornici pronašli su sličnosti s brojnim poznatim i fiktivnim likovima. Čuli smo tako da im Tuđmanov kip izgleda kao Johnny Cash, Junior Soprano, mršavi Tito... Nekima je problematična i struktura njegove košulje, za koju kažu da ih podsjeća na lišaj.

Bilo kako bilo, može se reći da je ovaj Tuđman pravo osvježenje u moru ozbiljnih i strogih Tuđmana. Umjetnikova želja bila je Tuđmana približiti običnom puku i prikazati ga kao ribara ili težaka pa čudi da ga većina interpretira kao nekog glazbenika ili književnika. 

30. travanj 2024 12:48