StoryEditorOCM
RegionalIRINA VU

Policija tvrdi da je posada obaviještena o sankcijama, ali gdje je dokument o blokadi? Bez njega kapetan je - čist!

Piše Branimir Periša/SD
28. siječnja 2023. - 16:00

Glavni osumnjičenik, 58-godišnji kapetan jahte "Irina VU" uhićen zajedno još s trojicom članova posade u Splitu, bio je na vrijeme obaviješten da je 35-metarsko luksuzno plovilo u vlasništvu ruskog tajkuna pod sankcijama, kazao je novinarima Šime Pavić, glasnogovornik PU Šibensko-kninske.

image

Šime Pavić, glasnogovornik šibenske policije, izvijestio je o tijeku istrage

Nikša Stipaničev/Cropix

To je jedini novi, no vrlo važan detalj dosadašnje istrage o "nestanku" Iuksuzne jahte Putinova intimusa koja prerasta u neugodnu aferu za državni vrh. Kapetan i posada prenoćili su s petka na subotu u pritvoru u Šibeniku i u subotu su trebali biti prebačeni u šibenski DORH.

Uhićeni su u združenoj akciji splitske i šibenske policije te DORH-a, a tereti ih se za kršenje članka 15. Zakona o međunarodnom kršenju sankcija.

S time otpadaju špekulacije da je među osumnjičenicima Robert Baljkas, nedavno smijenjeni Lučki kapetan. Resorni ministar Oleg Butković istom je odlukom smijenio i svoga načelnika Sektora sigurnosti plovidbe Sinišu Orlića, te Andreja Mudronju, šefa murterske ispostave Lučke kapetanije.

- Pismenu obavijest o zadržavanju broda osumnjičenom kapetanu na vrijeme je uručila ovlaštena osoba - naglasio je Pavić.

Unatoč tome, lani u listopadu isplovili su iz Brodogradilišta Betina za Tursku, no još uvijek nije razjašnjeno kako je moguće, ako je riječ o "otmici" plovila pod sankcijama, da je "Irina VU" glatko prošla policijsku i carinsku kontrolu na graničnom prijelazu kod Dubrovnika, osim da o mjerama za taj brod nisu znale sve ispostave mjerodavnih državnih tijela, što teško kompromitira cijeli sustav nadzora pod kapom države.

Posada koja je jahtu prebacila u Tursku zasad su jedini osumnjičeni u toj aferi, a na "Irini VU" bilo je i dvoje putnika, koje je policija ispitala i pustila. Također, ispitan je i nakon toga pušten Ante Bekavac, direktor betinskog škvera gdje je "Irina VU" zadržana na suhome doku lani u srpnju i otkud je isplovila tri mjeseca poslije.

image

Lučki kapetan Robert Baljkas navodno je usmeno upozorio upravu škvera da ga obavijeste ukoliko "Irina VU" bude spuštena u more, no to se nije dogodilo

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Raspolažemo s neslužbenim, no pouzdanim informacijama da je kapetan Baljkas usmeno upozorio upravu škvera da ga obavijeste ukoliko "Irina VU" bude spuštena u more, no to se nije dogodilo. Zašto, odgovor nam je ponudio iskusni kapetan duge plovidbe koji želi ostati anonimnim.

Njegovo mišljenje slično je ocjenama ostalih kolega iz struke koje su novinari ovih dana konzultirali ne bi li što bolje rasvijetlili još uvijek nerazjašnjenje okolnosti i odgovornosti u vezi s "Irinom VU".

- Lučki kapetan uradio je sve što je bilo u njegovoj moći i tvrdim da u ovom slučaju nije kriv ni za što. On nije mogao drukčije jer nema presude trgovačkog suda o blokadi jahte koja bi nekoga obvezala. Bez toga, posvuda u svijetu, a ni kod nas, nema nikakve zapreke da brod plovi i dalje.

Za to se međutim, trebalo pobrinuti resorno ministarstvo, pa tako niti obavijest kapetanu nije pravno valjana. Ne ulazim u to da se osobno ne bih petljao u takvu krajnje sumnjivu plovidbu da sam se zatekao na mjestu kapetana, no formalno-pravno, on je "čist" - kazao je naš informator.

25. svibanj 2024 07:34