StoryEditorOCM
RegionalEU FONDOVI: ZADARSKI CARITAS DOBIO 3,5 MILIJUNA KUNA

Pomoć najviše ide za hranu, a nova kategorija socijale su – kreditni dužnici!

22. prosinca 2016. - 15:47
caritas1-221216_resize.JPG

U Caritasu Zadarske nadbiskupije u četvrtak je predstavljen program „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći“, za koji je Caritas dobio 3,5 milijuna kuna i koji će se provoditi godinu dana. Novac je odobren iz EU fondova (85 posto), dok preostalih 15 posto pokriva Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH.

- Imamo izvanrednu priliku poboljšati kvalitetu naših usluga za siromašne. Ova sredstva odvojena su za rješavanje dva glavna problema: jedan je nedostatak hrane, a drugi nedostatak robe u širem smislu. To znači da će korisnici, što se robe tiče, kontinuirano kroz cijelu godinu dobivati ono što im je potrebno, od pelena ili kompletnog školskog pribora, do opreme za bavljenje sportom ili opreme za domaćinstvo, od tanjura do posteljine. Tu se podrazumijevaju i svi proizvodi za higijenu, kao i nabavka bezreceptnih lijekova – kazala je Danijela Stipanić Graf, voditeljica projekta.

Najveći dio novca (2,5 milijuna kuna) namijenjen je za hranu: gotovi obroci osigurani su za 200 obitelji mjesečno koje će to pravo ostvarivati u pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu, a paketi hrane, koji će se preuzimati u Zadarskoj socijalnoj samoposluzi, za 300 korisnika.

- Projekt traje godinu dana, s intencijom da se produžuje još najmanje tri godine. To, međutim, ne znači da ćemo ljude privikavati da dolaze „na gotovo“, bilo da je u pitanju hrana ili nabavljanje raznih potrepština. Angažirali smo dvije socijalne radnice koje će se diskretno baviti svima koji će preuzimati pakete u Socijalnoj samoposluzi, te pedagoga koji je angažiran u dijelu programa namijenjenog pomoći školarcima. Možemo puno učiniti da ljude uputimo na koji način, kvalitetnije i sigurnije, mogu početi sami brinuti o sebi – istaknula je Stipanić Graf.

PUČKA KUHINJA ZADAR: 110 TISUĆA OBROKA GODIŠNJE

U zadarskoj Pučkoj kuhinji godišnje se spremi 110 tisuća obroka. Prosjek je 300 dnevno, što u prosincu skoči na 500, no ljeti je manji. Godišnje Pučka kuhinja Zadar košta 1,6 milijuna kuna, a kuhinja u Benkovcu 550 tisuća kuna.

- U Benkovcu se 95 posto obroka dostavljamo na kućnu adresu, jer se radi o onemoćalim samim starim osobama. U Zadru se od 300 obroka na kuću dostavlja 50 – navela je Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.

NOVI SOCIJALNI SLUČAJEVI: KREDITNO ZADUŽENI GRAĐANI

Socijalna služba Caritasa Zadarske nadbiskupije kroz programe materijalno zbrinjava više od tisuću obitelji, kako je istaknuo ravnatelj don Ivica Jurišić. No uz standardne probleme, koji postoje od kada je, prije 25 godina, utemeljen zadarski Caritas (nezaposlenost, invalidnost, bolest…), u četvrtak je istaknuto da na listi životnih problema zbog kojih se očajni ljudi obraćaju Caritasu na prvo mjesto izbija – kreditna zaduženost. To je najveća problematika današnjice, naveli su u Caritasu.

04. svibanj 2024 02:54