StoryEditorOCM
RegionalDOKLE VIŠE!?

Ponovo ista priča: smeće se gomila, svi okreću glavu. Inspekcija traži krivca za zagađenje predivne paške uvale, a načelnik Kolana obećava sanaciju

Piše Morski.hr
27. kolovoza 2021. - 10:36

Prizor jame ispunjene vodom i raznim vrstama otpada – od građevinskog do plastičnog – pored djevičanski čiste plaže Sv. Duh na otoku Pagu, alarmirao je lokalnu vlast.

Divlji deponij nalazi se na čestici koja je u zakupu obližnjeg kampa, no tamo tvrde da otpad nije njihov piše Morski.hr

Čestica na kojoj je snimljena golema jama napunjena vodom i raznim vrstama otpada nalazi se odmah uz popularnu plažu, inače omiljeno mjesto za obitelji s malom djecom. Područje je to koje u zakupu obližnjeg kampa, iz kojeg poručuju da smeće nije njihovo.

Morski.hr kontaktirao je Općinu Kolan, gdje im se javio načelnik Šime Gligora.

– Cijelo vrijeme smo u kontaktu sa policijskim načelnikom te inspekcijama koje su u poslijepodnevnim satima izašle na teren. Radi se o vodopravnom inspektoru i inspektoru zaštite okoliša iz Rijeke. Oni su obavili očevid nakon kojeg će pokrenuti određene radnje u skladu sa utvrđenim činjenicama i svojim ovlastima.

Neslužbeno i vizualnim pregledom utvrdilo se da radi o jami koja je ispunjena raznom vrstom otpada, većinom raznom ambalažom, te napunjena vodom, vjerojatno kišnicom, ali neugodnog mirisa koji vjerojatno potiče od razgradnje organskih tvari.

image
Otpad u jami na Pagu
Čitatelj

Na svu sreću, ipak se čini da se ne radi o nikakvom opasnom otpadu niti o ispuštanju fekalija, mada će se raditi analiza vode, koja bi trebala dati točnu informaciju. Inače utvrdilo se da kamp ima pročišćivač koji je u funkciji i ne postoje indicije za ispuštanje vode u spomenutu jamu. U svakom slučaju cilj je što prije ukloniti otpad i sanirati odlagalište, na što se obavezao direktor kampa da će napraviti na njihov trošak – rekao je načelnik Gligora za Morski.hr

Na pitanje može li se utvrditi prema vrsti ambalaže od kud je taj otpad dospio tamo te sumnja li se na počinitelja ili više njih, kaže:

– U inspekcijskom nalazu odgovorna osoba kampa je potvrdila da se radi o čestici koja se nalazi u njihovom zakupu, ali negira da je to njihov otpad. Ukoliko inspekcijski nalaz ukaže na postojanje kaznenog djela onda će nadležne službe ići na utvrđivanje počinitelja. Ono što ćemo mi kao općina napraviti je da ćemo izdati rješenje o uklanjanju otpada spomenutom kampu (sa osnove posjednika nekretnine) te o daljnjim postupcima vezano za taj slučaj izvještavati inspektorat – odgovara načelnik Kolana na upit.

Upit je Morski.hr poslao i Državnom inspektoratu u Rijeci, čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

– Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija Državnog inspektorata obavile su nadzor lokacije te utvrdile kako se na lokaciji nalazi odbačeno otpadno drvo, kartonska ambalaža, plastika te otpad u plastičnim vrećama. Počinitelj odbacivanja otpada je za sada nepoznat.

image
Otpad u jami na Pagu
Čitatelj

Inspekcija zaštite okoliša je obvezala jedinicu lokalne samouprave, komunalno redarstvo da izda rješenje za uklanjanje otpada po članku 145. Zakona o gospodarenju otpadom. Rješenje će se izdati pravnoj osobi koja upravlja tim zemljištem, a Općina je obvezana obavijestiti inspekciju zaštite okoliša o tijeku izvršenja.

Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata je obvezala pravnog subjekta da putem ovlaštene osobe napravi analizu vode iz jame kako bi se utvrdilo porijeklo i daljnji način zbrinjavanja, nakon čega će se narediti ispumpavanje vode. Obilaskom obližnjeg kampa utvrđeno je kako isti ima vlastiti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji je udaljen od jame i uređaj radi ispravno – stoji u službenom odgovoru Državnog inspektorata.

A dok traje potraga za onima koji ne mare za okoliš i zdravlje ljudi, načelnik općine Gligora zahvaljuje svima koji im dojavljuju za ovakve nepravilnosti te poziva mještane, ali i posjetitelje da i dalje dojavljuju lokacije na kojima uoče odbačeno smeće ili, u najgorem slučaju, divlje deponije.

23. travanj 2024 11:31