StoryEditorOCM
RegionalSTRAH OD ZATVARANJA

Posjetili smo benzinsku postaju ‘Tromilja‘ na Lozovcu: ‘Situacija je neodrživa, zarada na litri goriva je ravna nuli!‘

Piše Toni Veljača/PSD
6. srpnja 2022. - 21:06

Početkom tjedna Vlada je produžila odluku o zamrzavanju cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autoceste na dodatnih 14 dana, čime je, ako je suditi po reakcijama malih distributera naftnih derivata, napravila korak koji bi mogao dovesti do zatvaranja brojnih malih benzinskih crpki.

Nezahvalna pozicija u kojoj je teško zadovoljiti obje strane, prodavače i potrošače, mogla bi se prelomiti u narednih mjesec dana, tvrdi nam Helena Ban, zamjenica direktora benzinske crpke "Tromilja" na Lozovcu. Situacija u kojoj su se pronašle male benzinske postaje, dodaje Helena, je – neodrživa. Zašto? Jednostavno, prema odluci Vlade, mali distributeri će narednih dva tjedna gorivo kupovati i prodavati po gotovo – jednakoj cijeni.

- Problem s kojim se mi suočavamo je zarada koja je na litru goriva ravna – nuli. Konkretno, naša zarada je prije bila od 50 do 70 lipa, sada zarađujemo od 10 do 20 lipa. Uz to, rasli su i ostali troškovi koji su abnormalni. Od cijene struje, vode, komunalija. Kada podvučeš crtu situacija je – katastrofalna – kazuje Helena.

Do zatvaranja benzinske postaje na kojoj je zaposleno 15 ljudi, uvjerava nas Helena, trenutno se ne razmišlja.

- To je posljednji korak koji netko može poduzeti. Još uvijek vjerujemo da će situacija normalizirati, ne može ni ovo trajati vječno. Ove godine nismo širili poslovanje, broj zaposlenih ostao je isti i krpamo se s tim što imamo. Doduše, još prije pandemije, razmišljali smo o novim postajama ali to je sve palo u vodu – naglašava Helena pritom se, opet, osvrnuvši na Vladu i odluku, kako su naveli o "zaštiti malih distributera goriva"

- Pitam se zašto nije limitirana cijena mlijeka ili kruha. Nitko nije došao velikim trgovačkim centrima i rekao im "ne možeš zaraditi po litri mlijeka više od 50 lipa". Na kraju krajeva, više novca trošimo na te namirnice nego na samo gorivo. Po meni će Vlada morati promijeniti taktiku prema malim distributerima, jer mislim da nikome nije u interesu da se male crpke zatvore – zaključuje Helena.

19. travanj 2024 22:05