StoryEditorOCM
RegionalZAVRŠILI NA SUDU

Poslodavac ga tjerao na rad u minskom polju!? ‘On je doslovno micao table s upozorenjem ili ih ignorirao‘

Piše Mario Pušić/JL
22. veljače 2023. - 07:25

Poduzetnik Robert M. iz Josipdola nedaleko od Ogulina nikako ne spada u red idealnih poslodavaca, recimo to tako. Prije četiri godine sa svoja tri radnika izvlačio je drvnu masu praktički iz minskog polja, odnosno minski sumnjivog terena. Uhvaćeni su na djelu i uručene su im prekršajne prijave, a jedan od njih, Josip S. iz Oštarija, uložio je žalbu te je održan postupak na Općinskom sudu u Ogulinu.

Na sud nije došao, no u prijašnjoj žalbi naveo je da je rad na opasnom terenu od njega tražio poslodavac Robert M., obećavši mu za to plaću od 7000 kuna, piše Jutarnji list.

Zbog kršenja Zakona o protuminskom djelovanju, on je u ubrzanom prekršajnom postupku proglašen krivim jer je u siječnju 2019. punih 14 dana više puta neovlašteno ulazio u obilježeno minski sumnjivo područje na zemljišnim česticama kojima gospodare Hrvatske šume. Određena mu je kazna od 265,45 eura (2000 kn) te troškovi postupka od 20 eura.

Iz MUP-ove prijave od 24. siječnja 2019. proizlazi da su Robert M. i njegova tri djelatnika, među kojima je bio i tada 21-godišnji Josip S., "kao djelatnici poduzeća iz Josipdola, u kojemu su bili angažirani na sječi, kopčanju i izvlačenju drvnih sortimenata, više puta neovlašteno ulazili u minski sumnjivo područje u predjelu Pavina Glava kraj sela Mudrići na česticama kojima raspolažu Hrvatske šume te su tamo posjekli neutvrđen broj stabala cera i bukve".

Tamo ih je i zatekao šumarski inspektor te policajci. Konstatirano je da je okrivljeni mladić obavljao sječu na predjelu koji mu nije poznat, a na kojem su bile table s upozorenjem da je riječ o minski sumnjivom području. U policijski zapisnik ušla je njegova izjava da je poslodavac Robert M. od njega tražio radove sječe i kopčanje trupaca te da mu je za taj posao obećao isplatu 7000 kuna, priznajući da je pri ulasku u šumski predio uočio table koje upozoravaju da je riječ o minski sumnjivom području. Trupci bukve i cera koje je tamo inspektor zatekao dok je intervenirao s policijom bili su bez obilježbe s opisanom dužinom i promjerom.

image
Marko Todorov/Cropix

- Analizirajući provedene dokaze i dovodeći ih u međusobnu vezu, sud smatra utvrđenim da je okrivljeni u kritičnom razdoblju kao zaposlenik po nalogu poslodavca Roberta M. višestruko neovlašteno ulazio u minski sumnjivo područje na katastarske čestice kojima gospodare Hrvatske šume, Šumarija Josipdol, radi sječe i izvlačenja stabala te počinio prekršaj kažnjiv po Zakonu o protuminskom djelovanju i protivno kojim je propisano da neovlaštenim osobama nije dozvoljeno premještanje, oštećivanje ili uklanjanje oznaka minske opasnosti, te ulazak u minski sumnjivo područje, a propisano je da područja koja se nalaze u minski sumnjivom području vlasnici mogu koristiti nakon što HCR izda odgovarajuću potvrdu - obrazložio je presudu ogulinski sud, piše Jutarnji list.

Osuđeni mladić Josip S. otprije je evidentiran po počinjenim prekršajima. Kaže da je radio u firmi Roberta M. godinu i pol, posve legalno i uredno prijavljen, ali cijelo vrijeme u minski sumnjivom području.

- On je doslovno micao table s upozorenjem ili ih ignorirao. Čitavo vrijeme rada kod njega mi smo radili na rubnim dijelovima minskih polja, odnosno na području sumnjivom od mina. Onda su nas uhvatili - rekao je Josip S.

Od nas je doznao da je osuđen zbog ulaska na sumnjivo područje, što ga je neugodno iznenadilo, on je jedini sve priznao i objasnio razloge, "jer nije htio lagati za poslodavca". No, kap koje je prelila čašu, govori nam, gotovo je bila tragična.

- Dao sam otkaz kad sam zadnjim kotačem traktora naletio na minu, a ona se aktivirala. Srećom, za mene je prošlo bez posljedica. Sve je zataškano, ali ja sam dao otkaz, jer to više nije imalo smisla - rekao je Josip, dodavši da je to bilo na terenu na kojemu ih je uhvatila policija.

Njegov je pak poslodavac iz Josipdola izjavio:

- Nemojte pisati gluposti, to su demagogije, on može govoriti što god hoće, to mene ne zanima, nikakva minska polja nisu se dogodila. On se vjerojatno nije dobro branio, kako mene sud nije osudio? On može govoriti za sebe što god hoće, a ja ću vas tužiti ako išta napišete protiv mene - rekao je Robert M.

Njegovo poduzeće više ne postoji, preuzeo ga je kolega iz branše iz Otočca, a onda je završilo u stečaju, kao i 10-ak tvrtki u kojima su osnivači taj Josipdolčanin i Otočanin, a svi se bave sječom i izvlačenjem trupaca, piše Jutarnji list.

18. travanj 2024 22:24