StoryEditorOCM
RegionalAKO JE NJIMA PUNO...

Postali smo preskupi čak i Nijemcima?! Jedan njemački portal upozorio čitatelje koji planiraju ljetovati u Hrvatskoj: ‘Cijene su užasno skočile, pripazite na ovo...‘

Piše PSD
27. lipnja 2022. - 18:53

Njemački turisti i ove će godine u velikom broju pohoditi hrvatske destinacije, a prema istraživanju koje je naručio Bavarski centar za turizam, 69 posto Nijemaca koji inače putuju sigurno će otići na odmor i ovog ljeta, unatoč ratu u Ukrajini i koroni koja se nije do kraja utišala. Njemačke turističke agencije čak najavljuju da bi ove godine mogao biti premašen broj od 2,88 milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj iz 2019. godine.

- Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku - turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj - upozorava portal Bayerische Rundfunk 24. te dodaje kako inflacija u Hrvatskoj iznosi gotovo deset posto dok su cijene proizvoda u trgovinama još i veće, prenosi Večernji list.

- Čini se da su u nekim slučajevima cijene ostale iste, ali je pakiranje postalo manje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju 2022. porasle su za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine - navodi BR24 i dodaje:

- Ogroman rast cijena primjetan je i u ugostiteljstvu. Prije pandemije pivo u pivnici u Zagrebu koštalo je dvanaest kuna, odnosno oko 1,60 eura, a za njega sada morati platiti 19 kuna. Na turistički popularnim mjestima poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cijene su znatno veće. Ručak za četveročlanu obitelj može koštati 700 kuna i više, što je u protuvrijednosti oko 93 eura. Porasle su i cijene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest posto ovog svibnja u odnosu na svibanj 2021. godine. Upozoravaju turiste da pripaze i kod mijenjanja novca.

- Možete pokušati uštedjeti barem nešto novca. Jer, ovisno o tome gdje mijenjate eure za kune, tečaj varira. U pravilu su tečajevi u mjenjačnicama znatno jeftiniji nego kada podižete novac iz automata - naglašavaju, prenosi Večernji list.

24. ožujak 2023 19:28