StoryEditorOCM
RegionalPOVIJESNI PROJEKT

Potpisan sporazum: 13 općina i dva grada zajedno kreće u izgradnju vodovoda i kanalizacije za više od pola Zadarske županije!

Piše Zadarska županija/Promo
9. rujna 2020. - 21:07

Predstavnici 12 općina i dva grada Zadarske županije potpisali su u Benkovcu sporazum o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za izgradnju aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, koja će obuhvatiti više od pola naše županije.

Projekt „Izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora” ukupne vrijednosti 3.732.500 kuna s PDV-om financiraju Hrvatske vode s 85 posto, a 15 posto zajednički jedinice lokalne samouprave potpisnice sporazuma.

Sporazum su potpisali nositelj projekta Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac s jedne strane te gradovi Benkovac i Obrovac te općine Poličnik, Posedarje, Ražanac, Novigrad, Zemunik Donji, Stankovci, Starigrad, Škabrnja, Polača, Jasenice, Galovac i Lišane Ostrovičke s druge.

image
Aglomeracija Novigradsko more
Zadarska županija

- Ovo je, slobodno mogu reći, povijesni projekt za Zadarsku županiju i još jedan dokaz da su nam vodoopskrba i odvodnja prioriteti, kazao je između ostalog na potpisivanju sporazuma  župan Zadarske županije Božidar Longin.

On je istaknuo kako se ovime i službeno kreće u ostvarenje projekta Aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala i zapadnog dijela zadarskog zaleđa.

- Samo ime projekta dovoljno govori koliku će površinu on pokrivati i sasvim sigurno će to biti najzahtjevnija i najskuplja Aglomeracija u našoj županiji. No, ono što je najvažnije, kroz realizaciju studijske dokumentacije saznat ćemo konkretnije detalje u kom smjeru ići, a ujedno ćemo dobiti jasnije procjene koliko će nas to u konačnici koštati. Ono što je iznimno važno, prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ovaj, veliki projekt, provedeno kraju. Naime, Hrvatskoj stoji na raspolaganju oko šest milijardi eura bespovratnih sredstava i preko tri milijarde eura zajmova - rekao je župan dodajući da na području Zadarske županije već imamo potpisane dvije aglomeracije, Nin - Privlaka - Vrsi i Zadar - Petrčane koje su vrijedne oko milijardu kuna.

- Pred potpisom su još dvije, Biogradska rivijera i Preko - Kali, a nadamo se i što skorijem potpisu Aglomeracije Bibinje -Sukošan. Sve to ide u smjeru onoga što smo zacrtali na početku ovog mandata - da sva naša mjesta moraju dobiti vodu i priključak na odvodnju. To je veliki zadatak koji je pred svima nama, ali od izazova nikad nismo bježali i vjerujem da ćemo to zajedničkim snagama ostvariti. Svima želim puno sreće i strpljenja u idućem razdoblju - dodao je župan Longin.

image
Aglomeracija Novigradsko more
Zadarska županija

Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, na kojeg otpada sufinanciranje najveći udio izrade studije, 24 posto, odnosno oko 107 tisuća kuna, istaknuo je kako su Karinsko i Novigradsko more dva prirodna i ekološka bisera koje pod svaku cijenu treba dugoročno sačuvati.

- To su dva zatvorena mora i ovaj projekt stoljeća bi riješio odvodnju fekalnih voda i zauvijek uklonio strah od njihovog zagađenja, odnosno od opasnosti da se ova dva mora pretvore u nekakvu baru - kazao je Bulić.

U ime izrađivača studije, odnosno zajednice ponuditelja, nazočnima se obratio Tomislav Škara, direktor Via Factum d.o.o. Biograd na Moru kazavši da će se po izradi studije izvodivosti znati koliko će novaca biti potrebno za izgradnju aglomeracije, ali i koliko će koštati korisnike.

Tko plaća koliko?

Sufinanciranje 15 posto vrijednosti studije u iznosu od 477.900 kuna bez PDV-a preuzima 13 općina i dva grada u kojima živi ukupno oko 46 tisuća stanovnika. Prema broju stanovnika najveći udio platit će Benkovac (24 posto), Obrovac te općine Poličnik i Gračac plaćaju pod 10 posto (44.790 kn), Posedarje 8 posto, Ražanac 6 posto, Novigrad i Zemunik Donji 5 posto, Stankovci, Starigrad i Škabrnja 4 posto, Polača, Jasenice i Galovac 3 posto te Lišane Ostrovičke 1 posto.

image
Tomislav Škara, direktor tvrtke Via Factum iz Biograda
Zadarska županija
17. travanj 2024 13:19