StoryEditorOCM
RegionalU DOMU ŽUPANIJE

Potpisani ugovori o sufinanciranju sunčanih elektrana za 24 kućanstva vrijedni preko 600 tisuća kuna

Piše Zadarski.hr
11. listopada 2022. - 17:03

U Velikoj vijećnici Doma županije potpisani su ugovori o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije za 2022. godinu.

Na Javni poziv pristiglo je 29 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. U skladu s odredbama javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 24 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 636.340,12 kuna.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji ostvarili su bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno do 35 tisuća kuna po kućanstvu te im je župan Božidar Longin danas uručio ugovore o sufinanciranju. Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima omogućiti će građanima kraći rok povrata investicije.

- Živimo u vremenu kada je pitanje izvora energije aktualnije no ikada. Poremećaj na svjetskom tržištu energentima prouzročen ratom u Ukrajini, logično, reflektirao se i na situaciju u našoj zemlji. Zadarska županija raspisala je dva javna poziva za sufinanciranje obnovljivih izvora energije kojima smo željeli izići u susret našim građanima koji uvode zelenu energiju u svoja kućanstva i veseli me da postoji značajan nteres za tim mjerama, istaknuo je tom prigodom župan Longin podsjetivši da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije i već sada se proizvodi dovoljno električne energije koja pokriva cjelokupnu potrošnju električne energije na području naše županije.

- Sunčana energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Stoga, svi vi koji ste se odlučili ući u solarnu priču radite ne samo ekonomski, već i ekološki vrlo poželjnu stvar. Ono što je, pak najznačajnije, jest dugoročna ušteda na režijskim troškovima, a možda još i važnije od toga – energetska neovisnost, dodao je župan dodavši da se u Europskoj uniji proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5 posto te da na tome trebamo svi dodatno poraditi jer solarna električna energija ima najveće potencijale od svih obnovljivih izvora.

20. travanj 2024 10:23