StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MINISTAR BUTKOVIĆ U ZADRU

Potpisani ugovori za ribarske luke - Gaženici i Lamjani 2 milijuna kuna!

Piše L.Burčul
12. srpnja 2017. - 17:28
butkovic15-120717_resize.JPG

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je u Zadru sa predstavnicima pet lučkih uprava potpisao ugovore o sufinanciranju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju ribarskih luka, za što će se potom moći povući EU sredstva.

- Oprema i infrastruktura postojećih ribarskih luka praktički ne postoji, to svi znamo. U ovo ulažemo sedam milijuna kuna, u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom gospodarstva – rekao je Butković, koji je ugovore potpisao sa Robertom Škifićem iz Lučke uprave Zadar (1,22 milijuna kuna za luku Gaženica i 755 tisuća kuna za Velu Lamjanu), Vicom Mihanovićem iz Lučke uprave Split (1,5 milijuna kuna za Brižine), Željkom Dulibićem iz Lučke uprave Šibensko-kninske županije (dva milijuna kuna za Peleš), Igorom Vidasom iz Lučke uprave Novalja (pola milijuna kuna) te Željkom Dadićem iz Županijske lučke uprave Dubrovnik (milijun kuna za Sustjepan).

- Zadarska županija je najribarskija županija u Hrvatskoj i ribarske luke su nam od strateškog značaja. „Držimo“ 50 posto ulova u Hrvatskoj, 50 posto iskrcaja, 60 posto uzgoja tune i gotovo 90 posto proizvodnje bijele ribe. Samo u lukama Gaženica i Vela Lamjana će realizacijom ovog projekta svoja mjesta naći više od 200 ribarskih plovila – rekao je zadarski župan Božidar Longin, dok je gradonačelnik Branko Dukić apostrofirao luku Gaženica koja je ne samo strateški i kapitalni projekt, već Zadar na njezinim potencijalima temelji procjene gospodarskog rasta grada.

Ovim bespovratnim sredstvima počinje proces trajnog rješavanja navedenih ribarskih luka na Jadranu, istaknuo je ministar Butković, apostrofirajući Zadarsku županiju koja, kao najribarskija u Hrvatskoj, prioritetno mora riješiti pitanje ukrcajnih i iskrcajnih ribarskih luka.

26. travanj 2024 21:51