StoryEditorOCM
RegionalJE LI TO ZASLUŽIO?!

Potresna priča hrvatskog branitelja: ostao je bez obje noge, u bolnicu je prisiljen putovati - u prtljažniku automobila. A na terapiju ide u Split

Piše Mateo Pejaković/Požeški.hr
12. travnja 2022. - 11:42

Jedna sramotna priča dolazi iz Pakraca, grada poznatog po početku Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.Dragovoljac Domovinskog rata i umirovljeni hrvatski branitelj Đuro Kadežabek, s prebivalištem u Pakracu, već duže vrijeme proživljava tužnu sudbinu, piše Požeški.hr.

Gospodin Đuro obolio je od Buergerove bolesti koja dovodi do sužavanja krvnih žila, a u konačnici i do amputacije. Na žalost zbog bolesti su mu amputirane obje noge.

Godinu dana prije početka epidemije uzrokovane koronom, gospodin Đuro doživio je jedan, a neposredno zatim i drugi epileptički napadaj, zbog kojeg je izgubio i vozačku dozvolu. Prilikom prvog napadaja slomio je i kuk, međutim liječnici nisu preporučivali operativni zahvat zbog čega danas u automobil ne može ući bez da ga barem dvije muške osobe unesu – govori njegova vidno tužna i razočarana supruga Anica.

image
Požeški.hr

Gospođa Anica ima cistu na mozgu te zbog toga nije u mogućnosti voziti automobil pa su svugdje prisiljeni ići taksijem o vlastitom trošku.

Kako zbog slomljenog kuka gospodin Đuro može biti samo na ravnoj površini, jedina opcija je da se vozi u prtljažniku automobila.

Pitamo se je li ovaj dragovoljac Domovinskog rata zaslužio nakon nesebičnog doprinosa Domovini ovakav tretman?, piše Požeški.hr.

Supruga Anica tvrdi da je status njegovatelja dobila tek nakon punih 17 godina čekanja od Centra za socijalnu Skrb, prošle godine u 11. mjesecu.

image
Požeški.hr

Gospodin Đuro do sada je 21 put bio u hiperbaričnoj komori.

Hiperbarična komora je tehnološki sofisticiran medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog tlaka u odnosu na normalni atmosferski tlak od 1 bara. Hiperbarična komora je zapravo “simulator ronjenja”, samo što umjesto vode njenu unutrašnjost ispunjava plin.

Njihovom primjenom ostvaruje se niz fizioloških promjena u organizmu, koje izaziva povećana ili snižena vrijednost parcijalnog tlaka kisika u udahnutom zraku.

U hiperbaričnu komoru moraju ići u Split. Tamo su smješteni u Hotelu Zagreb, gdje su, kaže Anica, tri apartmana za ratne invalide te im isti trošak smještaja financira Ministarstvo branitelja.

image
Požeški.hr

Đuro Kadežabek, dragovoljac je Domovinskog rata. Bio je pripadnik 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske Pakrac, ali i u pričuvnom sastavu MUP-a.

Zašto gospodin Đuro nema pravo na sanitet od Pakraca do Splita te hoće li se napokon netko osvijestiti i nešto poduzeti kako se ovakve tužne i sramotne scene više ne bi ponavljale i kako bi ovaj dragovoljac Domovinskog rata dostojanstveno mogao putovati na prijeko potrebne terapije? Ostaje tek za vidjeti, piše Požeški.hr.

 

23. travanj 2024 23:37