StoryEditorOCM
RegionalSLIJEDI SUĐENJE

Potvrđena optužnica protiv Nevenke Bečić zbog utaje 4,7 milijuna kuna poreza: jahta korištena privatno, a troškovi pripisani rashodu tvrtke ‘Kerum‘

Piše Katarina Marić Banje
24. ožujka 2021. - 16:11

Potvrđena je optužnica za utaju 4,7 milijuna kuna poreza protiv Nevenke Bečić (63), sestre bivšeg te kandidata za još jedan mandat gradonačelnika Splita Željka Keruma. Optužnicu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, a odluka o njenoj pravomoćnosti donesena je 11 godina nakon pokretanja slučaja.

Slučaju Nevenke Bečić trebalo je osam godina samo da dođe do suda na Dračevcu. Porezna uprava podnijela je kaznenu prijavu 2010. godine protiv nje kao odgovorne osobe i tvrtke “Kerum” d.o.o., vlasništvo Željka Keruma, zbog korištenja jahte "Joke", koja je bila registrirana na tvrtku.

Porezna uprava pokrenula slučaj

Poreznici su sumnjali da Željko Kerum koristio jahtu kao privatna osoba od početka travnja 2004. do kraja 2006. godine, a da tvrtki nije plaćao korištenje jahte vrijedne 10 milijuna eura u svoje osobne svrhe. Odredili su stoga iznos poreza za koji smatraju da je utajen na 2,9 milijuna kuna i podnijeli prijavu protiv Nevenke Bečić, nekadašnje saborske zastupnice i predsjednice splitskog Gradskog vijeća te protiv tvrtke.

Nakon što je državno odvjetništvo dobilo prijavu, zatražili su otvaranje istrage, ali je Županijski sud u Splitu 2011. godine to odbio smatrajući kako nema dovoljno osnove za sumnju u počinjenje kaznenog djela. Tužiteljstvo se žalilo te je Vrhovni sud usvojio njihovu žalbu i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

U drugom krugu odlučivanja je u ožujku 2014. godine pokrenuta je istraga koja je trajala četiri godine zbog detaljnih izvida i prikupljanja dokaza što je u konačnici rezultiralo povećanjem prvotnog iznosa utajenog poreza za dva milijuna kuna.

image
Željko Kerum je vlasnik tvrtke u kojoj je Nevenka Bečić bila odgovorna osoba
Ante Čizmić/Cropix

Početkom 2018. godine podignuta je optužnica koja je teretila Nevenku Bečić da je u spornom razdoblju od dvije godine, kao direktorica tvrtke, kroz poslovne knjige društva i podnesene porezne prijave neistinito prikazala poslovne događaje vezane za kupnju i korištenje plovila registriranog kao motorni brod “Joke”.

Nadalje optužni akt navodi kako je nabavu plovila, s pripadajućom opremom, deklarirala u gospodarske svrhe te PDV obračunat i naplaćen pri uvozu prema Jedinstvenoj carinskoj deklaraciji od travnja 2006. u ukupnom iznosu od 4.210.162 kuna neosnovano iskazala u obrascu PDV-a za travanj 2004. kao pretporez, iako je znala da plovilo nije nabavljeno u te svrhe.

Zatim je, stoji u optužnici, PDV sadržan u primljenim isporukama dobara i usluga vezanih za plovilo u razdoblju 2004., 2005. i 2006. godinu u ukupnom iznosu od 205.257 kuna neosnovano iskazivala i koristila kao pretporez, iako plovilo nije korišteno u gospodarske svrhe. Uz to je protivno Pravilniku o porezu na dobit sve troškove koji su se odnosili na jahtu, koja nije korištena u gospodarske svrhe, neosnovano iskazivala u rashode društva umanjujući time osnovicu poreza na dobit, navodi tužiteljstvo.

Među dokazima i vještačenje

Tako je društvo Kerum d.o.o. u navedenom razdoblju manje obračunalo, prijavilo i platilo 4.415.419 kuna poreza na dodanu vrijednost te poreza na dobit u iznosu najmanje 348.938 kn. U drugoj točki optužnice navedeno je za što se tereti trgovačko društvo “Kerum” d.o.o. Stoji tako da je kaznenim djelom, koje je počinila prvooptužena Nevenka Bečić kao direktor Uprave, trgovačko društvo pribavilo sebi nepripadnu materijalnu dobit na štetu proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 4.764.358 kuna.

Time su počinili kazneno djelo protiv gospodarstva, utaju poreza ili carine. Optužno vijeće Općinskog suda u Splitu vratilo je optužnicu u svibnju 2019. godine odvjetništvu radi “razjašnjenja stvari u prethodnom postupku, s ostavljenim rokom od šest mjeseci za podizanje nove optužnice.”

image
Nevenka Bečić
 
Dragan Matić/Cropix

Sporne su im bile okolnosti oko financijsko-knjigovodstvenog vještačenja te su zatražili doradu. Već sljedeći mjesec državno odvjetništvo dostavlja novu optužnicu s izmijenjenim i dopunjenim obrazloženjem. Sada je na sjednici Optužnog vijeća Općinskog suda u Splitu potvrđena optužnica.

Predmet će se za koji dan rasporediti u rad jednom od raspravnih sudaca kaznenog odjela koji će zakazati suđenje. Predsjednik tročlanog Optužnog vijeća koje je potvrdilo optužni akt protiv Nevenke Bečić je Mijo Galiot, sudac Općinskog suda u Splitu.

Javnosti je između ostalog poznat kao sudac koji je osudio njenog brata Željka Keruma za zbog klevetanja i vrijeđanja novinara Damira Petranovića. U svibnju 2012. godine proglasio ga je krivim i dosudio jedinstvenu kaznu od 60 dnevnih dohodaka, 31,999 kuna. Presuda je prvi put bila ukinuta i vraćena na ponavljanje postupka nakon kojeg je postala pravomoćna.

18. travanj 2024 07:42