StoryEditorOCM
RegionalEUROPSKI PROJEKT

Povijesni događaj u Benkovcu: završena je prva faza obnove stare gradske jezre. Novo lice grada vrijedno je 16 milijuna kuna, evo kako izgleda...

Piše AVŠ
3. veljače 2021. - 16:07

Godinu i pol dana od počeka projekta, koroni i svim problemima unatoč, i službeno završena je prva faza velikog projekta obnove stare jezgre u Benkovcu, gradu koji zahvaljujući europskim novcima i pilot projektu oživljavanja ratom pogođenih područja, konačno počinje dobivati svoje novo lice.

Prve konture tog novog, ušminkanog, Benkovca vidljive su na najreprezentativnijem mjestu u gradu, šetnici kneza Branimira. Na mjestu ratom uništene i zubom vremena devastirane stare gradske jezgre izgrađena su i rekonstruirana prva četiri velika projekta: zgrada gradske uprave, građevina za javnu upravu, trg s tržnicom te benkovačka šetnica koja je sada popločana u punom profilu. Ukupna vrijednost ove faze radova je 16,3 milijuna kuna, a riječ je o tek prva četiri od čak 40-ak projekata objedinjenih u Intervencijski plan Grada Benkovca u vrijednosti od 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna za koji su sredstva već osigurana i čekaju provedbu.

- Ovo je za nas povijesni dan, ali i povijesni događaj kojim želimo prekinuti crni niz nakon toliko godina jer Benkovac od rata vapi za obnovom. Nisu ovo samo zgrade ili odavanje počasti graditeljskoj tradiciji našeg kraja, ovo je novi duh grada, nova atmosfera i pokazatelj da se stvari mijenjaju te da pred Benkovcem stoje sretniji i svjetliji dani. Ponosan sam na sve koji su u sudjelovali u provedbi ovog velikog projekta, a mi ćemo učiniti sve da stvorimo uvjete za ostanak i povratak ljudi koji su otišli raditi drugdje u Hrvatsku ili inozemstvo- kaže benkovački gradonačelnik, Tomislav Bulić.

Realizacija projekta počela je u svibnju 2018. godine, a prvi radovi godinu dana kasnije. Zgrada gradske uprave, na kojoj je u početku trebala biti izvedena samo energetska obnova, na kraju je trebala dubinsku rekonstrukciju. Na gornjoj etaži sada se nalazi nova gradska vijećnica, a ostatak prostora zauzimaju uredi, upravni odjeli i ured gradonačelnika. Dio upravnih odjela nalazi se i obnovljenoj zgradi javne uprave, drugom rekonstruiranom objektu na šetnici koji je do sada bio derutan i zapušten. Najreprezentativniji novi objekt je svakako tržnica s centralnim trgom i fontanom, spomenik benkovačkom kamenu i tradiciji ovoga kraja. To će sada biti centralno mjesto okupljanja i druženja, kao i obnovljena šetnica koja je konačno, nakon 12 godina, popločana kako je bilo zamišljeno.

- Ovo je novo ruho našeg grada, Benkovac koji je građanima ugodan za življenje, koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Upravo takva vizija nas je odredila koje ćemo to projekte provoditi i realizirati. Centar grada do sada nije bio dovoljno prepoznat kao točka susreta i privlačenja stanovništva iz drugih, manjih razvojnih središta, a ovom revitalizacijom se to mijenja. Željeli smo izjednačiti razvoj unutar naše mikro sredine, smanjiti isključivost i socijalnu nejednakost, stvoriti grad ugodniji za življenje i poticajniji za ulaganje. To smo i postigli– kaže Paulina Kulaš, zamjenica benkovačkoga gradonačelnika i voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca koji će biti dovršen 2022. godine.

Ako se ovaj veliki europski pilot projekt- kojim se osim Benkovca iz dva operativna programa financira još obnova Knina, Petrinje, Vukovara, Belog Manastira te općine Darda, pokaže uspješnim u provedbi i realizaciji, bit će uzor za slična daljnja ulaganja na cijelom području Europske unije. Za sada su njegovom provedbom i više nego zadovoljni...

18. travanj 2024 02:04