StoryEditorOCM
RegionalODLUKE SA SJEDNICE

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo gradonačelnika Knina, pokrenut postupak protiv pučke pravobraniteljice i Dragana Kovačevića

Piše PSD
12. studenog 2020. - 14:19

Danas je održana sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je gradonačelnik Knina, Marko Jelić, povrijedio Zakon o sukobu interesa jer je potpisao partnerstvo s udrugom kojoj je na čelu njegova supruga, s kojom je ranije osnovao istu udrugu Scientica Populo.

Povjerenstvo kaznilo gradonačelnika Kina

Kasnije se ta udruga javlja na EU natječaje. Kazna koju je odredilo povjerenstvo je 3 tisuće kuna. Jelić je osobno došao na sjednicu Povjerenstva i poručio da je odlučio sam potpisati partnerstvo, a ne prebaciti za svoju zamjenicu. Ne misli da je napravio bilo kakvu pogrešku u postupanju.

"Ovo je izokrenuta pila. Sve je prošlo niz provjera. Ja sam molekularni biolog i nisam navikao da netko odgovara za nešto što ne mora. Sva tri moja zamjenika imaju pravo potpisa. Mogla je potpisati moja zamjenica i druga dva i onda ne bismo sjedili ovdje, jer biste rekli da je sve uredno, ali to ne bi promijenilo na stvari. Da bi dokumentirao svoju osobnost, kao sveučilišni profesor imao sam obitelj na ispitu i rušio sam ih godinu. Jer ja tako radim", kazao je.

Odgovor Povjerenstva Jeliću je da nije pitao tijelo koje je trebao pitati, a to su oni.

Povjerenstvo je kontaktiralo odvjetnika Roberta Šoštarića kako bi utvrdilo je Dragan Kovačević prenio upravljačka prava dviju tvrtki (Raseljke doo i Finkor) na ured te je Šostarić odgovorio Povjerenstvu da to nije učinjeno. Izvjestiteljica na tom predmetu, Nataša Novaković, predložila je pokretanje postupka protiv Dragana Kovačevića jer je propustio prenijeti upravljačka prava. Odluka je prihvaćena.

Pokrenut postupak protiv pučke pravobraniteljice

Također, Povjerenstvo je zaprimilo prijavu protiv pravobraniteljice Lore Vidović da koristi službeni automobil za privatne svrhe. Odlučeno je da se pokrene postupak i utvrdi ima li sukoba interesa. Osoba je prijavila da je Vidović stavljala Thulle na službeni automobil Citroen.

Vidović je odgovorila Povjerenstvu da se radi o službenom automobilu za terenske obilaske, a da je krovna kutija za prtljagu djelatnika. Nije skinuta u ljetnom razdoblju jer je tehnički nitko nije mogao skinuti, odgovorila ne pučka pravobraniteljica.

Što se tiče korištenja službenih vozila, pravobraniteljica je koristila službeni automobil u krajem srpnja i početkom kolovozu, odgovoreno je Povjerenstvu, te da pučki pravobranitelj ima pravo koristiti službeni automobil s i bez vozača.

S obzirom na to da pravobraniteljica spada u dužnosnike prve vrste, kao i ministri, ima pravo na korištenje službenog automobila i izvan službenih potreba, dodatno pojašnjavaju u uredu Lore Vidović. Koristila je službeni automobil jer je ranijih godina bila situacija da mora prekinuti godišnji odmor pa je i zato to učinila.

Pravobraniteljica je platila gorivo za srpanj i kolovoz.

U Povjerenstvu kažu da gorivo nije jedini trošak korištenja automobila, tu su i gume, registracija, osiguranje. Taj trošak prema internetu je oko 8 tisuća kuna rekla je izvjestiteljica na predmetu, Tončica Božić. Smatra da treba pokrenuti postupak protiv pravobraniteljice Vidović. Njezina kolegica, Tatjana Vučetić, rekla je da bi troškovi automobila bili i da Vidović nije išla i da je išla na godišnji odmor.

18. travanj 2024 08:58