StoryEditor
RegionalBORBA S VATROM

Požar kod Kaštela: Kuće obranjene, situacija još uvijek dramatična, jedan gasitelj ozlijeđen, u pomoć stigla četiri kanadera!

Piše Hina
3. kolovoza 2020. - 17:27
Jakov Žarko/Hanza Media

Na Kozjaku u Kaštel Sućurcu u ponedjeljak oko 13.30 sati buknuo je šumski požar, zbog kojega su angažirane i zračne snage, doznaje se u DVD-u Kaštela.

Gori trava, nisko raslinje i šuma, a vatra je krenula iz Kaštel Sućurca na predjelu Dragočevo, te se požar potpomognut jakim vjetrom u samo sat vremena proširio do samog vrha Kozjaka.

U jednom je trenutku vatra stigla do groblja u Sućurcu i Gomilici, no vatrogasci su plamen uspjeli svladati.

U DVD-u Kaštela kažu kako su na teren stigla dva kanadera te će uskoro stići još dva, a osim njih u gašenju sudjeluje stotinjak vatrogasaca s više od 20 vozila.

Na terenu su gasitelji iz DVD- a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigle i kolege iz Trogira, Okruga, Solina, te Javna vatrogasna postrojba grada Splita.

Mjesto na kojem je buknuo požar na Kozjaku do sada je već u nekoliko navrata gorio i prethodnih godina. Vatrogasci i kanaderi će ostati do daljnjega na terenu, a još uvijek nije poznato o kolikoj se opožarenoj površini radi.

- U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Zapovjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca Nenad Bonacin je za Dalmacija danas potrvrdio da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. U oči su mu upali pepeo i čestice gustog dima, objašnjava Bonacin, pa je morao na ispiranje jer kratkotrajno nije mogao gledati.

Opožarena površina je ogromna, no prve službene procjene još nisu stigle. Stanje na požaru je bitno bolje nego prije sat vremena.

- Zapadni dio požara je i dalje aktivan i radi se na gašenju. Istočni dio nije lokaliziran, ali je požar zaustavljen te se radi na saniranju terena. Obranjeni su planinarski dom Putalj, crkvica sv. Jurja, ali i vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. S južne strane požarište obranjene su kuće. Na trenu je preko 100 vatrogasaca i 30-ak vozila iz 14 vatrogasnih društva. Požar je prebacio na sjevernu stranu planine, Kanaderi to gase, ali taj dio požara nije opasan, rekao je zapovjednik za Dalmacija danas.

- Četiri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u ponedjeljak, 3. kolovoza  2020. u akciju gašenja požara kod Kaštel Sućurca u Splitsko-dalmatinskoj županiji - priopćeno je iz MORH-a.

Izdvojeno

29. rujan 2020 17:30