StoryEditorOCM
RegionalTRADICIONALNO

Poziv za sve maslinare i ljubitelje maslinovog ulja: prijavite se na 11. Dane maslina otoka Ugljana i dajte svoja ulja za ocjenjivanje

Piše A.V.Š.
12. veljače 2024. - 12:20

Sve maslinare i ljubitelje maslina i maslinovog ulja pozivaju da se uključe u 11. Dane maslina otoka Ugljana i prijave svoja ulja za ocjenjivanje. Uzorci ulja započinju se zaprimati od 08.01.2024. godine, pa do 01.03.2024. godine.

Potrebna količina za ocjenjivanje je 2 x 0,25 l maslinovog ulja u staklenim tamnim bocama (zelene ili smeđe). Boce možete unaprijed preuzeti u uredima Turističkih zajednica otoka Ugljana. A prijaviti se mogu ulja iz cijele Hrvatske (i šire). Ulja i prijavnica mogu se poslati putem dostavnih službi na adresu: Turistička zajednica općine Preko – TIC Ugljan, Šimuna Kožičića Benje 17, 23275 Ugljan.

Ocjenjivat će se kemijski i senzorski parametri (organoleptika), a analizu će obaviti Udruga „Olea“, Zadar - stručni ocjenjivači osposobljeni za kušanje maslinovog ulja. Analize ulja raditi će se periodično svaki mjesec, a manifestacija će se održati 29. lipnja 2024. godine u mjestu Ugljan.

Prvih 40 prijavljenih ulja oslobođeni su plaćanja participacije, a ostali prijavljeni plaćaju 25,00 eura po uzorku. U cijenu je uključen trošak kemijske i organoleptičke analize.

Tokom manifestacije koja će se održati 29.06.2024. u mjestu Ugljan možete sudjelovati na predavanju stručnjaka na temu maslinarstva/uljarstva, u vođenoj stručnoj degustaciji maslinovih ulja, sajmu otočnih proizvoda te uživati u domaćim jelima. Djeca mogu sudjelovati u izradi keksića u kojima je jedan od sastojaka i maslinovo ulje. A pjesmom će nas svih zabavljati Udruga Điran i ženska klapa Kapric. Najboljim maslinarima dodijeliti će se nagrade i priznanja.

23. veljača 2024 13:55