StoryEditorOCM
RegionalSREDSTVA EU FONDOVA

Poznata ninska zgrada nakon 100 godina ponovno kreće u obnovu! Dobit će novu namjenu, evo o čemu se radi

Piše Zadarski.hr
15. ožujka 2023. - 14:34

Nakon uspješnog apliciranja na mjeru 7.4.1. od strane gradskih službi, kojom se ulaže u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu,  gradonačelnik Emil Ćurko potpisao je ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koji će omogućiti rekonstrukciju i opremanje društvenog doma u Ninu.

Naime, nakon što su ninski mališani prije nekoliko godina uselili u svoj novi dječji vrtić, atraktivna zgrada na obali Petra Krešimira IV dobit će novu namjenu.

Prostor u kojem je godinama bio smješten dječji vrtić izgrađen je početkom 20-ih godina 20. stoljeća kao antimalarična stanica. Gradnji je prethodilo osnivanje Instituta za proučavanje i suzbijanje malarije u Trogiru 1922. godine od strane higijeničnog Zavoda Banovine Hrvatske. Tadašnje Ministarstvo narodnog zdravlja gradi sustav zdravstvenih stanica i javnih bunara (od Raba, Paga, Nina, Obrovca, Benkovca..), pa je prema projektu sušačkog i riječkog arhitekta Davida Brunette građevina u Ninu podignuta kao tipska antimalarična stanica koja je služila i kao svojevrsna karantena kroz koju su morali proći svi oni koji su donosili iz okolnih sela i mjesta hranu i druge proizvode, gdje se onda ispitivala kvaliteta i ispravnost.

Od samog građenja, kroz razne prenamjene, zgrada je uvijek bila značajan objekt u službi opće koristi za lokalnu zajednicu.

I danas nakon 100 godina ponovno kreće u svoju obnovu i prenamjenu.

Projektom rekonstrukcije i opremanja društvenog doma u Ninu povećat će se kvaliteta usluga u lokalnoj zajednici te pojačanoj društvenoj aktivnosti stanovništva kao i poboljšanju uvjeta djelovanja udruga, organizacija i društva koje su usmjerene na angažman u lokalnoj zajednici.

Ukupna vrijednost projekta troškova i izračuna potpore iznosi 601.223,27 € od čega će se sukladno intenzitetu javne potpore od 80% prihvatljivih troškova putem predmetnog natječaja Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. sufinancirati iznos od 478.217,98 €.

Obnova, rekonstrukcija i opremanje društvenog doma u Ninu uvelike će doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta i atraktivnosti grada Nina kao i njegovom razvojnom potencijalu te jačanju socijalne interakcije građana svih dobnih skupina, poručuju iz Ureda gradonačelnika Grada Nina.

19. travanj 2024 06:26