StoryEditorOCM
RegionalDAN GRADA BIOGRADA

Poznati su dobitnici dvije Nagrade za životno djelo, jedne Godišnje i sedam Grbova grada. Posthumna nagrada osnivaču Škrapinga

Piše IN
10. siječnja 2022. - 15:15

Grad Biograd u petak slavi Dan grada i blagdan nebeske zaštitnice svete Stošije. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u prostoru nove zgrade Poduzetničkog inkubatora, a na njoj će biti dodijeljena tradicionalna priznanja Grada Biograda zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Odlukom gradonačelnika Ivana Kneza i Gradskog vijeća ove će godine biti dodijeljeno sedam Grbova grada Biograda, jedna godišnja nagrada i dvije nagrade za životno djelo.

Posthumnu nagradu za životno djelo dodjeljuje se Josipu Tomiću Joli, za izuzetan cjeloživotni doprinos razvoju i promociji sporta i sportskog duha u Biogradu. Tomiću je već s tri godine života dijagnosticirano urođeno oštećenje kralježnice zbog čega je, do prerane smrti prošle godine, u 66. godini, prošao više od 50 operacija. Unatoč invaliditetu Tomić se dugo godina aktivno bavio veslanjem i atletikom, njegov poticajni sportski duh utkan je u stotine pojedinačnih uspjeha mnogih generacija amaterskih i profesionalnih sportaša iz Biograda, Zadarske županije, Dalmacije i Hrvatske, kroz proteklih 40 i više godina. Tomić je bio pokretač popularnog Škrapinga na Pašmanu, a kao sportaš, trener i ugledni stručnjak sudjelovao je u organizaciji globalne utrke Wings for Life World Run. Tomića je za posthumno životno priznanje predložio Atletski klub Biograd na Moru.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se i Gordanu Borčilu za izniman doprinos u promicanju turizma u Biogradu i pozicioniranja grada na karti najvažnijih nautičkih središta. Borčilo je bio pionir u organizaciji jedriličarskih natjecanja u Biogradu kroz YC Biograd, bio je direktor velike SAS-ove nautičke marine Zlatna luka u Sukošanu, pokrenuo je nautički sajam Biograd Boat Show i među prvima na području Biograda razvijao je industriju čartera. Za nagradu ga je predložila TZ grada Biograda na moru.

Godišnja nagrada Grada Biograda ide u ruke učeniku Karlu Fuzulu, za izuzetan doprinos u promoviranju Srednje škole Biograd i Grada Biograda. Fuzul je učenik četvrtog razreda ekonomskog smjera, svaki razred je završio s prosjekom 5,0, a od ostalih učenika se ističe svojim izuzetnim uspjesima na županijskim i državnim natjecanjima. Osvojio je prvo mjesto na Statističkoj Olimpijadi 2019., sudjelovao je na europskom natjecanju iz statistike, a osvojio je i prvo mjesto na državnom natjecanju iz engleskog jezika 2020. godine. 

Grb Grada Biograda na Moru dobili su: poljski svećenik prof.dr.sc. Adam Podolski, za izniman doprinos i veliko prijateljstvo između poljskog grada Debica i Biograda na području pastorale i kateheze, osobito kroz plemeniti rad s mladima, širenjem suradnje u kulturnom, duhovnom i turističkom smislu te organizaciji nogometnog turnira u Poljskoj; dr.sc. don Damir Šehić, za izniman doprinos društvenoj i duhovnoj zajednici na području moralne teologije i bioetike, osobito po pitanju ljudskog dostojanstva i njegovog poimanja u suvremenoj kulturi, te kroz plemenit rad s mladima te širenje moralnih, radnih i svih drugih vrijednosti; Zdenko Mikas, za izuzetan doprinos u promociji kulinarstva i gastro ponude, te u radu s mladima kao njihov mentor za kuharstvo s kojima je i osvojio 1. mjesto na natjecanju; Joso Katuša, za izuzetan doprinos u humanitarnom radu iskazanom u dopremi humanitarne pomoći i donacijama tijekom Domovinskog rata; Špiro Opačić, za izuzetan doprinos u Domovinskom ratu gdje je vršio obuku mladih postrojbi MUP-a, te kao stručnjak za identifikaciju u MUP-u Zagreb; Marko Tomić, za izuzetan doprinos u animaciji u turizmu s naglaskom na turističku ponudu Grada Biograda na Moru te Atletski klubu Biograd na Moru, za iznimne sportske rezultate u području sporta te rada s djecom kroz odgoj i brigu o zdravlju kroz sport

19. travanj 2024 23:56