StoryEditorOCM
RegionalALARMANTNO STANJE

Prava pošast zahvatila Hvar, naveliko propada jedan od simbola otoka. Nejasno što se događa, upomoć stigli stručnjaci

Piše Dalmacija SD
10. ožujka 2023. - 18:37

Na sunčanom otoku Hvaru problemi za proizvođače lavande. Turistički simbol otoka - suši se i propada. Gotovo nema proizvođača čija polja nisu zahvaćena ovim problemom koji se otokom širi posljednjih pet godina pa se u uzrok otkrivanja propadanja sada uključio i Centar za zaštitu bilja, javlja HRT.

U Jelsi su se okupili proizvođači lavande s cijelog otoka Hvara.

Razmjena iskustava bila je emotivna. Lavanda nije samo proizvod nego i dio tradicije i identiteta otočnih težaka.

- Mislim da je najveći problem uz sve ostale faktore nedostatak vlage, nedostatak kiše. Ili u krivo vrijeme padne kiša, ili je topla zima pa biljka počne izbacivati mladice i dođe u jednom trenutku suša i onda imamo jedan efekt gdje ostajemo bez uroda i bez biljke, govori Grgo Lučić, proizvođač eteričnih ulja.

Stručnjaci iz Centra za zaštitu bilja kažu da ne postoji jedan problem, nego splet okolnosti: od klimatskih promjena, pretjerane upotrebe mineralnih gnojiva do pojave novih patogenih organizama na biljkama.

image
Damir Biskupović

- Oni su nam lijepo rekli da postoji mogućnost u klimatskim promjenama, čak u gnojidbi, gljivicama. Svašta su napomenuli, ali jednostavno, toliko je nepoznanica, da bismo mi morali u suradnji s njima kontrolirati i sve novo saditi i novo raditi, rekao je za HRT Igor Deanović, proizvođač lavande.

Neki proizvođači već su poduzeli prve mjere zaštite koje su savjetovali stručnjaci iz Centra za zaštitu bilja.

- Savjet za proizvođače je uklanjati simptomatične biljke, bilo u cijelosti ili djelomično. Sve te zaražene biljke potrebno je ukloniti i, naravno, spaliti i tako spriječiti širenje bolesti. Voditi brigu o navodnjavanju, o gnojidbi da ona bude izbalansirana, koliko god je to moguće, istaknula je Zdravka Sever, voditeljica Centra za zaštitu bilja u HAPIH.

Nažalost, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, stoga će Centar za zaštitu bilja nastaviti istraživanja na terenu, ne bi li zajedno s proizvođačima lavande zaustavio ovu pošast koja je zahvatila otok Hvar.

10. ožujak 2023 18:39