StoryEditorOCM
RegionalPOLIKLINIKA VELIKA KAO BOLNICA:

Pred useljenjem su odjeli fizikalne medicine, onkologije, hematologije i neurologije!

Piše L.B.
3. svibnja 2018. - 11:30
poliklinika13-300418

Za manje od mjesec dana zadarska Poliklinika otvara vrata: u zgradi vrijednoj 150 milijuna kuna, vrhunski opremljenoj i površinom neznatno manjom od zadarske bolnice, sa radom počinje četiri odjela.

Nakon 30 godina „nicanja“ i niza zastoja u gradnji, nakon ponovne potpune obnove od katastrofalne poplave lani u rujnu kada se u zgradu „ulilo“ četiri i pol milijuna kubika vode i nakon obavljene primopredaje radova 20. travnja, Poliklinika je konačno spremna za useljenje.

Prvi useljava Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, čiji voditelj dr. Neven Birkić kaže da će pacijenti u novoj zgradi imati izvanredne uvjete, za razliku od sadašnjih. Odjel fizikalne medicine desetljećima je podstanar Doma za starije i nemoćne osobe kod zadarske sfinge, radi u skučenim i neprikladnim uvjetima, te će preseljenjem kvaliteta ove medicinske usluge biti značajno povećana.  

Za useljenje u novu zgradu spreman je i Odjel za onkologiju i nuklearnu medicinu, koji je „raspršen“ i čiji su uvjeti rada potpuno neprimjereni, osobito u dijelu koji se nalazi izvan bolničkog kruga, uz parkiralište.

Uz Odjel za fizikalnu medicinu i Odjel za onkologiju i nuklearnu medicinu, u Polikliniku među prvima ulaze i Odjel za neurologiju, te Odjel za hematologiju koji je jedan od šest odjela Službe za interne bolesti u zadarskoj bolnici.

- Prostori za rad tih odjela već su opremljeni, kako aparatima, tako i namještajem. Sada je u tijeku opremanje ostalih odjela, no ovi potpuno opremljeni sa radom mogu početi za mjesec dana – rekao je ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina.

Prostor za rad u novoj zgradi imat će i Zavod za javno zdravstvo – iselit će iz zgrade na Kolovarama, koja će ići u prodaju.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je novu zgradu Poliklinike obišao prije nekoliko dana, kazao je da se obilaskom uvjerio da je napravljen dobar posao i velik iskorak u unaprjeđenju zdravstvene usluge u Zadru, koji će mnogima u Hrvatskoj služiti za primjer, te da je impresioniran viđenim.

- Zadarska Poliklinika je jedinstven primjer organizacije pružanja zdravstvenih usluga u kojem su objedinjene županijske i gradske zdravstvene ambulantne usluge, Zavod za javno zdravstvo, zajedno sa Hitnim bolničkim prijemom te svim pratećim laboratorijskim uslugama. Građani Zadra i okolnih mjesta koji gravitiraju bolnici imat će primjerenu dnevnu bolnicu i sve dijagnostičke metode na jednome mjestu – kazao je ministar Kujundžić.

U tijeku je priprema dokumentacije za resorno Ministarstvo, nakon čega će njihovo Povjerenstvo pregledati prostor i dozvola za rad Poliklinike tada može biti izdana.

23. svibanj 2024 17:38