StoryEditorOCM
RegionalFOTO: BOŽIĆNI DOMJENAK LOVACA ZADARSKE ŽUPANIJE

Predsjednik Perić: Kada ne bi bilo nas lovaca, što bi nam činile divlje svinje i ostali predatori? Pa došli bi nam u grad!

Piše Branko Božić
8. prosinca 2019. - 16:05
Zadar-domjenak LSZŽ-lovci, kinolozi i strijelci u opuštenoj predblagdanskoj atmosferi IMG_6897.JPG

U prigodi božićno-novogodišnjih blagdana u organizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije i njegovih čelnika predsjednika Damira Perića, dopredsjednika Nevena Jurjevića, tajnika Roka Pavića i ostalih članova Izvršnog odbora, održan je tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak. Lovačka veselica upriličena je u zadarskom restoranu „Galija”. Pozivu organizatora i domaćina odazvalo se preko stotinu što lovaca, što gostiju i uzvanika.

U veseloj predblagdanskoj i prijateljskoj atmosferi na jednom su se mjestu okupili članovi Izvršnog odbora LSZŽ, njegovi predavači i ispitivači i lovno kinološki suci, predsjednici Povjerenstva za lovni turizam, statutarno-pravna pitanja i kinologiju, predsjednici i tajnici skoro svih 18 Lovačkih društava s prostora Županije koji djeluju u okrilju LSZŽ.

Od gostiju pozivu su se odazvali zadarski župan Božidar Longin, dopredsjednik Hrvatskog Lovačkog saveza Mladen Balić, pročelnik Županijskog ureda za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Danijel Segarić, savjetnica za poljoprivredu i lovstvo u Zadarskoj županiji Olja Radulić, viši županijski lovni inspektor Josip Nekić, predsjednik zadarskog streljačkog kluba „Lovac” Danijel Telesmanić Did, zapovjednik JVP-a grada Zadra Željko Šoša, doajeni zadarskog lovstva, kinologije i streljaštva Vjekoslav Vjeko Surać, Slavko Pernar i drugi.

Nakon što je odsvirana „Lijepa naša”, kolege lovce, goste i uzvanike te posebno doajena Vjekoslava Vjeku Suraća, je kako to i priliči toplim i biranim riječima pozdravio predsjednik Perić. Ujedno ih je pozvao da se svi minutom šutnje poklone umrlim lovcima u proteklih 365 dana, kao i svim poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata

Osvrćući se na godinu na izmaku rekao je kako je ona bila iznimno uspješna za lovce Zadarske županije.

- Za rad naših udruga na terenu mogu samo izreći riječi hvale ali ipak smo dužni još više pridati pozornosti uzgoju, zaštiti i očuvanju divljači te očuvanju prirodnog okoliša. Ovom prigodom želio bih vas sve skupa podsjetiti kako su ove godine naši lovci strijelci i kinolozi, u prvom redu Ante Matak, Marini Pernar, Josip Kovačević na državnoj razini, ostvarili kao nikada do sada blistave uspjehe u lovnom streljaštvu i kinologiji. Držim da su lovci naše županije educirani u svakom pogledu i da su dobri, radišni i kvalitetni ljudi. Možete zamisliti kada ne bi bilo nas lovaca, što bi nam činile divlje svinje i ostali predatori. Pa došli bi nam u grad. Istovremeno se borimo protiv virusa afričke svinjske kuge gdje nam naša Županija uvelike izlazi u susret. Vodimo brigu i o puno ostalih stvari, o čemu obični građani nemaju nekih spoznaja. Želim iskoristiti prigodu da svima vama ovdje okupljenima i vašim obiteljima kao i lovcima vaših udruga i njihovim obiteljima zaželim čestit i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu uz onu lovačku inačicu „bila nam dobra kob”, rekao je uz ostalo predsjednik Perić.

Obraćajući se okupljenima župan Božidar Longin je istaknuo da mu je posebna čast i zadovoljstvo nazočiti navedenom okupljanju lovaca i njihovih prijatelja.

- Po mom dubokom shvaćanju biti lovac je prije svega častan hobi i nešto što doprinositi zaštiti prirode i reprodukciji divljači. Lovci su produžena ruka prirode i oni reguliraju neželjene promjene u eko sustavu, što je vidljivo kroz cijeli spektar akcija provedenih tijekom ove godine. Naša županija je do sada podupirao rad LSZŽ što će i ubuduće činiti. Primjera ima na tom tragu nebrojeni broj a jedan je i taj da smo odlučili odvojiti 100.000 kuna za izgradnju planiranog strelišta za parkur.

Naravno, da postoje određeni problemi koje zajednički rješavamo. Jedan od njih je i povrat lovišta Lovačkoj udruzi Benkovac. Na tom smo tragu prema Ministarstvu poljoprivrede pokrenuli inicijativu da se detektiraju problemi. Naravno, da ih moramo riješiti sa nama susjednom Šibenskom županijom i da konačno utvrdimo korektnost međusobnih granica spornog lovišta. Ne smijemo stvarati neprijateljstva i prijepore već se prijateljski i dobrosusjedski dogovarati. Lovci su prijatelji a lov je druženje i tako mora ostati i nadalje.

Dragi prijatelji u ovom predblagdanskom ozračuju želim da vama i vašim obiteljima naredna godina bude još bolja u svim vidovima a posebno u zdravlju. Neka vas u lovištima čuva dragi Bog i vaš zaštitnik sv. Hubert i naravno prati dobra kob, istaknuo je Longin, čije su riječi okupljeni popratili burnim pljeskom.

Veliki prijatelj zadarskih lovaca dopredsjednik HLS-a Mladen Balić, svima okupljenima kao i svim lovcima Zadarske Županije, prenio je srdačne i istinske pozdrave predsjednika HLS-a generala Đure Dečaka i njegovih suradnika.

- Sa ovog mjesta želim pohvaliti sve one koji su sudjelovali u organizaciji i logističkoj potpori na lovnim terenima, prilikom državnog Kupa Sv. Hubert održanog u Biogradu te radu pasa goniča u gateru u Gračacu i to počevši od ovdje nazočnih župana Longina i predsjednika Perića te gradonačelnika Biograda Ivana Kneza, predsjednika Lovačkih udruga Jarebica i Velebit Ante Mitrovića i Čede Sovilja. Naravno, iskrene čestitke i pobjednicima koji su predstavljali vašu županiju. Ovakvim organizacijama smo još jednom iznova dokazali da možemo i ubuduće organizirati još veća, jača i masovnija natjecanja na nivou Hrvatske a i šire.

Od nas lovaca i naših lovačkih organizacija se očekuje da se još jače razvija lovni turizam, kako bi se još snažnije financijski poboljšao državni proračun. Na tom tragu HLS u dosluhu sa određenim državnim ministarstvima iz dana u dan pokreće nove inicijative i strategije. Kulturu lovstva uz zaštitu prirode i divljači moramo i nadalje dizati na još veću razinu i onda će svima biti bolje. Vama ovdje okupljenima, vašim obiteljima kao i svim lovcima Zadarske županije i šire, želim da vas nadolazeći blagdan Božić i Nova 2020 godina nađu u zdravlju, sreći i veselju i neka vas prati bobra kob, rekao je uz ostalo dopredsjednik Balić.

Domaćini i gosti svoje su zajedničko druženje nastavili do kasnih večernjih sati uz dobru lovačku spizu koju im je pripremilo vrijedno osoblje restorana ¨Galija¨

 

NAGRAĐENI

Budući da je vrijeme Božića i Nove godine vrijeme darivanja, u tom su pogledu župan Longin i predsjednik Perić, najuspješnijima lovcima na prigodan način tradicionalno uručili odlikovanja za 2019. godinu, kojima ih je na inicijativu LSZŽ, nagradio HLS i njegov predsjednik general Đuro Dečak.

Zlatnim plaketama nagrađeni su tako Grad Biograd i biogradska LU „Jarebica” te LU „Velebit” iz Gračaca, poradi u svim aspektima lovstva i kinologije odlično organiziranog i u djelo na lovnim terenima provedenog ovogodišnjeg 11. po redu Državnog lovno-kinološkog kupa „Sv. Hubert” te 10. jubilarnog Kupa za pse glasnog gona u radu na divlju svinju u gateru.

Nadalje, odlikovanjem trećeg reda nagrađen je dopredsjednik biogradske „Jarebice” Milan Patača, odlikovanje drugog reda uručeno je svećeniku Mariju Soljačiću dok je odlikovanjem prvog reda nagrađen državni prvak u streljaštvu Ante Matak. U ime nagrađenih toplim i biranim riječima zahvalio se predsjednik LU „Kuna” Poličnik Ferdinand Milin.

20. travanj 2024 10:48