StoryEditorOCM
RegionalSVEUČILIŠTE U ZADRU

Predstavljen zbornik radova o Nives Tomašević; "Druženje s knjigom je najljepša aktivnost, a čitanjem postajete bolji ljudi"

Piše Zadarski.hr
21. travnja 2023. - 10:29

Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je zbornik radova „Kreativni pristupi nakladništvu i baštini: (ne)vidljiva Nives Tomašević“ urednica Marijane Tomić i Ivane Hebrang Grgić, posvećen izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević.

Zbornik su u Svečanoj dvorani predstavile urednice Tomić i Hebrang Grgić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić i pročelnica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. U njegovom pisanju sudjelovalo je 36 autora, a sastoji se od znanstvenih i stručnih radova iz područja nakladništva, istraživanja čitanja, književnih studija, kulturologije i kulturne baštine i njezine digitalizacije te ostalih tema kojima se propituje nakladništvo u širem kontekstu. Uključeno je i nekoliko umjetničkih, književnih i slikarskih ostvarenja posvećenih prof. Tomašević te bibliografija i biografija. Poseban prinos čini i intervju kojim se Tomašević osvrće na vlastiti znanstveni, nakladnički i nastavni rad. 

image

Predstavljanje na Sveučilištu

- Veliki odaziv ovom predstavljanju svjedoči o prepoznavanju vrijednosti rada prof. Tomašević. U vremenu kada polako napuštamo čitanje zadovoljstvo je vidjeti da naša izdavačka djelatnost raste i obogaćuje se ovakvim izdanjima. Svi oni koji su ispisivali ovakva djela svjesni su koliko je truda uloženo u nastanak zbornika. Čestitam vam na njegovom objavljivanju i veselim se novim izdanjima na vašem odjelu, rekao je okupljenima prorektor Sveučilišta  u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

image

Predstavljanje na Sveučilištu

Tomašević je u svom znanstvenom i profesionalnom radu promicala znanstvena istraživanja u područja nakladništva, knjižarstva, kulturologije, kulturne baštine, kreativnih industrija, digitalizacije baštine, povijesti knjige i nakladništva te umjetnosti i uz to ostvarila zapaženu uredničku profesionalnu karijeru. U više od 40 godina rada u nakladničkim kućama uredila je veliki broj nakladničkih nizova i knjiga, a u ovom zborniku popisano ih je nevjerojatnih 396! Sve je te knjige Tomašević uredila dajući veliku podršku autorima, ostajući u sjeni, „nevidljiva“, gurajući u prvi plan autora.

- Uvjeravala nas  je da je to što radimo vrijedno i da je  korisno objaviti. Mnogima od nas to je bilo potrebno čuti i vjerojatno bez tog poticaja mnogi od nas ne bismo objavili te knjige. Način na koji je uskakala u svim krizama sve nas je zadužio te je Odjel za informacijske znanosti odlučio objaviti knjigu posvećenu Nives, rekla je suurednica izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić, dodajući kako je Tomašević paralelno s uredničkom gradila i akademsku karijeru, stručno se usavršavala kroz različite programe i  međunarodne konferencije, a sa sobom je uvijek na sajmove knjiga vodila brojne studente.

image

Predstavljanje na Sveučilištu

Izvodila je nastavu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju, na kojemu je utemeljila i modul koji se bavio nakladništvom. Dobila je brojne nagrade, među njima nagradu HAZU Josip Juraj Strossmayer za biblioteku Razotkrivanja, povelju Grada Osijeka, odlikovana je Redom Danice hrvatske sa slikom Marka Marulića… Kroz suradnju s eminentnim znanstvenicima i profesionalcima, kao i književnicima, književnim teoretičarima i teoretičarima kulture, sustavno je razvijala područje nakladništva, aktivno razvijajući i profesionalnu zajednicu nakladnika i uvodeći nakladništvo u studijske programe. 

Tomašević je na kraju zahvalila Upravi Sveučilišta u Zadru i prorektoru Zvjezdanu Peneziću na dolasku. Posebno je zahvalila Odjelu za informacijske znanosti na kojem je provela 10 godina na suradnjama i zajedničkom radu, a osobito na ovom zborniku radova koji joj je posvećen, urednicama na njihovom radu te studentima na dolasku.

- Pozivam vas da puno čitate, jer ćete čitanjem postati bolji ljudi, ljudi koji imaju razvijenu empatiju, koji razumiju druge ljude. Iako je čitanje samotna aktivnost, čitajući nikad nismo sami, a druženje s knjigom najljepša je aktivnost koju preporučujem svima, poručila je Tomašević.

image

Predstavljanje na Sveučilištu

image

Predstavljanje na Sveučilištu

image

Predstavljanje na Sveučilištu

image

Predstavljanje na Sveučilištu

image

Predstavljanje na Sveučilištu

image

Predstavljanje na Sveučilištu

30. rujan 2023 16:17