StoryEditorOCM
RegionalNA MEĐUNARODNOM FESTIVALU "DANI U VALI"

Predstavljena priča o priješkim lavandijerama i gajeti Cicibeli

Piše Naši školji
17. rujna 2019. - 15:51
dani_u_vali45-090916

 

Izložba “Tragom male drvene brodogradnje” o brodograditeljskim znanjima i umijeću koji su potrebni da se izradi drveni brod bila je dio službenog programa 3. međunarodnog festivala Dani u Vali u Starome Gradu na otoku Hvaru - piše portal Naši školji.

Putujuću izložbu, koja je u svibnju predstavljala Hrvatsku na europskom festivalu maritimne baštine Tjedan zaljeva Morbihan u Francuskoj, osmislile su ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić i ravnateljica Muzeja Općine Jelsa Marija Plenković kao nastavak dobre suradnje dvaju muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske, a prošle zime projektu se s pričama o lavandijerama, gajeti Cicibeli i brodarstvu otoka Ugljana priključio i POU Dom na žalu iz Preka.

Kako je na otvorenju u starograjskoj Čitovnici kazala Marija Plenković, izložba je koncipirana tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije.

Treći međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine Dani u Vali, koji se održavao od 11. do 15. rujna, organizirala je Udruga za promicanje maritimne baštine Cronaves iz Splita uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te TZG Stari Grad i gradske uprave Staroga Grada

– U starograjski zaljev uplovilo je 50-ak starih drvenih brodova s cijelog Jadrana te iz Slovenije i Crne Gore, sa 250 članova posada, a u festivalskim programima bilo je oko 200 sudionika. Počasni gosti bili su Koordinacija udruga Kvarnera i Istre i Kalafatska radionica Bokovac iz Bara u Crnoj Gori, a posebni gosti savski lađari iz Općine Rugvica iz Posavine. Festival je u Stari Grad privukao i brojne turiste koji su sa zanimanjem promatrali veslačke regate i revijalna jedrenja starih drvenih brodova, borbu Omiških gusara, brojne radionice, gastronomske prezentacije otočnih delicija… Dane u Vali posjetilo je i deset novinara specijaliziranih za turizam, nautiku i gastronomiju iz Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Rusije i Mađarske, a o povezanosti maritimne baštine, nautike i turizma bilo će riječi i na dva okrugla stola, kazao je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves, te najavio da će na sljedećem festivalu Dani u Vali 2021. godine počasni gost vjerojatno biti Republika Francuska.

– Ne krijemo ambiciju da prerastemo u nacionalni festival, a kako Udruga Cronaves svake godine sudjeluje na najvećim festivalima maritimne baštine u svijetu i upija znanja i iskustva najboljih, mislim da smo u stanju to organizirati. Naravno, uz potporu svih maritimnih udruga na Jadranu te ministarstava turizma, kulture i pomorstva jer, osim promoviranja naše maritimne baštine, želimo da ovakve manifestacije postanu turističke atrakcije i zapravo generatori dolaska gostiju, istaknuo je prvi čovjek Cronavesa.

Na Bavčevićeve riječi nadovezao se i Tonči Glavina, državni tajnik u Minstarstvu turizma, koji je ustvrdio da su Dani u Vali glavna posezonska priča na otoku Hvaru.

– Imamo ciljana tržišta i ciljane medije za ciljani turistički proizvod. Pozvali smo strane novinare da vide našu pomorsku baštinu, način na koji su živjeli naši djedovi. U ovom ubrzanom svijetu mi to još uvijek nismo izgubili, imamo i danas i to trebamo pokazati svijetu, poručio je Glavina.

U popratnom festivalskom programu koji se odvijao na starograjskoj rivi, trgovima i ulicama Hvarsko pučko kazalište izvelo je predstavu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“, KUD Jedinstvo iz Splita na Danima u Vali prigodnim je programom obilježilo stotu godišnjicu osnutka, a posljednje večeri veliki povratnički koncert na Trgu Tvrdalj održao je Dragan Lukić Luky.

25. travanj 2024 16:28