StoryEditorOCM
RegionalRADNI SASTANAK

Predstavnici pet jedinica lokalne samouprave otoka Ugljana i Pašmana prihvatili su inicijativu PU zadarske da u Preku uredi i otvori policijski objekt

Piše Zadarski.hr
22. srpnja 2024. - 11:18

Predstavnici pet jedinica lokalne samouprave otoka Ugljana i Pašmana prihvatili su inicijativu Policijske uprave zadarske da se u Preku uredi i otvori Policijska postaja Preko, pišu Naši školji.

Zaključak je to sastanka koji su u vijećnici Općine Preko održali načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina i načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar Romano Landeka s predstavnicima općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman i Tkon.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina podsjetio je da je nekadašnja policijska postaja u Preku, u suradnji s Općinom Preko, obnovljena 2007. godine, ali da ona već odavno ne zadovoljava ni tehničke ni tehnološke ni prostorne standarde.

-Godinama se tragalo za dobrim rješenjem, a sve je ubrzao ulazak Hrvatske u schengenski prostor, kada je novim teritorijalnim ustrojem PU zadarske mjesnu nadležnost za otoke od Policijske postaje Zadar preuzela Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar. Otoci zadarskoga arhipelaga dobili su novi standard u pogledu sigurnosti, ne samo lokalno stanovništvo, što je najvažnije, nego i brojni turisti koji ljetne mjesece provode na otocima, kazao je načelnik Dražina te dodao da je, prema svim istraživanjima, za turizam najvažnija sigurnost.

U nekadašnjoj policijskoj postaji u središtu Preka koristio se samo prostor u prizemlju, na katu je bio stan za policijskog službenika, a prema projektu rekonstrukcije, sada bi se i taj dio uredio za potrebe normalnog funkcioniranja moderne policijske postaje.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić rekao je da je općinska uprava angažirala arhitektonski ured koji je izradio projekt uređenja.

-Za cijeli zahvat zgrade u središtu Preka neće trebati građevinska dozvola, sve ostaje na istome mjestu i u istim gabaritima, kazao je Brižić.

Nakon uređenja nova policijska postaja imat će primjerene urede, prostoriju za zadržavanje prijestupnika u prizemlju, sanirat će se podovi, instalacije, voda, struja, odvodnja, uvesti klimatizacija, napraviti novi sanitarni čvorovi, stolarija, unutarnja i vanjska, krovište… Prema prvim procjenama, radovi bi iznosili 177.00 eura bez PDV-a.

-U novoj zgradi, koja je u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, otočani bi, najmanje dva puta tjedno, mogli obavljati i sve poslove vezane uz izradu osobnih dokumenata, najavio je načelnik Dražina.

Predstavnici svih općina podržali su prijedlog da se u Preku uredi policijska postaja jer je otocima potreban takav prostor, a financiranje će se vjerojatno rješavati zajedničkom prijavom projekta na neki od fondova Europske unije, zaključili su.

Načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar Romano Landeka istaknuo je da se u protekloj godini itekako osjetila veća prisutnost policije na otocima.

-Ne želimo biti samo represivni aparat, ne želimo samo kažnjavati, želimo pomagati zajednici i imati partnerski odnos s lokalnim stanovništvom, dodao je.

Napomenuo je da je u prošloj godini na Ugljanu i Pašmanu bilo više od 2000 dojava građana, a prije, dok policija nije bila svakodnevno prisutna, bilo je možda oko stotinu dojava.

-Znači, ljudi su prihvatili da je policija na otoku i sami se javljaju, vratilo se povjerenje u sustav. Primjerice, samo prošli vikend imali smo 72 dojave, kazao je.

Izdvojio je podatak da je lani zabilježeno 230 kaznenih djela, zaplijenjeno je oko 20 kilograma droge, a među kaznenim djelima nije se dogodilo jedino ubojstvo.

-Nažalost, u porastu su obiteljsko nasilje i kaznena djela na štetu djece i maloljetnika, ali te podatke u dnevnim izvješćima ne dajemo u javnost zbog zaštite žrtava, naglasio je.

U prvoj polovici ove godine evidentirano je oko 80 kaznenih djela i oko 700 prekršaja, a većina ih otpada na prometne prekršaje na kopnu i moru. Najavio je i postavljanje kamera duž glavne otočne prometnice DC110 te istaknuo da se pojačano radi na zabrani prodaje alkohola djeci i kontrolira boravak mlađih od 16 godina u noćnim izlascima bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe.

08. rujan 2024 01:59