StoryEditorOCM
RegionalSTIGAO I PREMIJER

Predstavnici Vira na Danima hrvatskog turizma u Rovinju: Na koji način sačuvati resurse koji obogaćuju najposjećenije hrvatske destinacije?

Piše K.Škrbić
10. studenog 2023. - 19:12

Na koji način sačuvati resurse koji obogaćuju najposjećenije hrvatske destinacije među kojima je, između ostalih, i otok Vir? Kako očuvati te resurse u kontekstu masovnog turizma i kako zaštititi kulturno-povijesnu baštinu? – bila su neka od pitanja na Danima hrvatskih turizma koji se zaključno s današnjim danom održavaju u Rovinju. Tradicionalna manifestacija u organizaciji Hrvatske turističke zajednice posvećena je hrvatskom turizmu, a ove se godine najvećim dijelom održava kao rasprava o održivosti i iskustvima destinacija. Predstavnici Općine Vir, virske Turističke zajednice i destinacijske menadžment kompanije Vir turizam također tradicionalno borave u Rovinju, pa su načelnik Općine Vir Marino Radović, općinski vijećnici Antonio Vučetić i Goran Vicković, direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i direktor Vir turizma Kristijan Bašić bili dio DHT-a među više od 1.200 sudionika. Dojam je ponudio direktor Bašić.

– Sjajna manifestacija s mnoštvom podataka, rasprava i analiza hrvatskog turizma. Bio sam prvi put na Danima hrvatskog turizma, pa mogu posvjedočiti o velikoj prepoznatljivosti otoka i virske destinacije. Ono što nas čeka je daljnje unaprjeđenje turističke ponude na otoku – kaže direktor Bašić kojemu su na imenovanju u Vir turizmu čestitali premijer Andrej Plenković i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta. Virani su se po dobrom običaju pozdravili i s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem te drugim visokim predstavnicima hrvatskog turizma, među kojima su bile direktorica predstavništva HTZ-a u Italiji Viviana Vukelić, direktorica predstavništva u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica i drugi. Ono što se provuklo kao središnja tema DHT-a, elementarna je spoznaja kako turizam značajno doprinosi stvaranju turističkih radnih mjesta, povećava životni standard, poboljšava infrastrukturu i potiče razvoj malih poduzetnika. Zajednička odgovornost prema okolišu i društvu također je dio iste priče s predznakom održivosti te odgovornosti prema resursima, baštini i zajednici. U uvodnoj raspravi sudjelovao je direktor HTZ-a Staničić koji je naglasio dobre rezultate turističkog prometa za dosadašnjih deset mjeseci, a riječ je o 20 milijuna dolazaka i više od 106 milijuna ostvarenih noćenja. Ove brojke predstavljaju rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima u odnosu na 2022. godinu, dok je pri usporedbi s rekordnom 2019. riječ o približno istom rezultatu. Prihodi od turizma, dodao je direktor Staničić, trebali bi iznositi oko 14,3 milijardi eura, što je 1,3 milijardi više nego lani.

image

Virani na Danima hrvatskog turizma u Rovinju

image

Virani na Danima hrvatskog turizma u Rovinju

image

Virani na Danima hrvatskog turizma u Rovinju

image

Virani na Danima hrvatskog turizma u Rovinju

image

Virani na Danima hrvatskog turizma u Rovinju

K.Š.
27. travanj 2024 10:13