StoryEditorOCM
RegionalKOMENTAR

Premijeru, sjećate li se nevinog kapetana Laptala, Grci su ga na ‘pravdi Boga‘ zatvorili? HDZ tada nije slao ministre!

Piše Jadran Kapor
22. kolovoza 2023. - 16:53

Specijalna ministarska postrojba uputila se u akciju spašavanja hrvatskih huligana koje su grčke vlasti zatočile samo zato što su svjesno i namjerno, unatoč zabrani dolaska navijačkih skupina, otišli u Atenu da bi sudjelovali u neredima. Da bi naoružani motkama i fantomkama sudjelovali u tučnjavi u kojoj je ubijen jedan navijač domaće momčadi.

Građani ogorčeni, javno pitaju: Što bi ministru Malenici da posjećuje huligane u zatvoru? Odgovorite nam i vi u ANKETI

S prve crte bojišta javio se ministar Malenica koji je već posjetio dio naših najboljih huligana i pritom istaknuo – "mi smo kao država došli pokazati da smo ozbiljni i da možemo jamčiti određene stvari". Među specijalcima upućenima u Grčku, još su premijer Plenković, ministar Grlić Radman i šef SOA-e. Postrojba računa da će ovom akcijom na izborima pridobiti glasove Bad Blue Boysa, ali i bratske Torcide.

image

Fotografija iz 2008.: uplakanu suprugu kapetana Laptala Lidiju, tješio je sin Luka

Mario Todorić/Cropix

Logika ove akcije kaže da je u Hrvatskoj dobro biti dio organizirane huliganske skupine. Običan građanin, poput kapetana Krista Laptala koji je 16 mjeseci nevin proveo u grčkom zatvoru jer ni na drugostupanjskom sudu niti jedan svjedok i niti jedan dokaz nije upućivao na to da je mogao znati da je na njegov brod, među tisućama tona banana, bilo ukrcano 51 kg kokaina. Hrvatsko veleposlanstvo u Ateni bilo je savršeno nezainteresirano za njegov slučaj. Laptalo za njih nije bio huligan, nego običan dobrostojeći građanin, politički sasvim neangažiran i neupotrebljiv.

Rudan: Ne zanimaju me suze mame i kuknjava njenog BBB sina. Dečki, znali ste gdje idete, jeb*te se figurativno i stvarno

Prepušten sam sebi, slao je pisma Sindikatu pomoraca, i lokalnim medijima jer – "Tko će fermat svoju festu radi moje istine? Nisam je ni ja puno puta fermavo. Indolenca je klopka što sve čeka, pa i nevine." Njegovi prijatelji okupili su se oko Orlanda i tek kad su mediji, nakon dugo vremena, pritisnuli premijera Sanadera, Ministarstvo vanjskih poslova je počelo raditi ono što je do tada već trebao napraviti hrvatski konzul u Ateni.

image

Fotografija iz 2008.: kapetan Laptalo poljubio je svoju kćerku Kristinu Laptalo prije ulaska u sudnicu. Na sebi je imao lisice...

Mario Todorić/Cropix

Jasno da sad već pokojnog kapetana Laptala hrvatski ministar pravosuđa nikad nije posjetio. Ni u zatvoru, ni kada se oslobođen svake odgovornosti vratio svojoj obitelji. Zato što Laptalo nije bio huligan, nego običan građanin. To je, eto ta ozbiljna država o kojoj govori ministar Malenica. Država koja će domalo obilježiti treću godinu otkako stradalnici u potresu na Banovini spavaju po kontejnerima.

Nema što Hrvatska huliganima plaćati odvjetnike, nema što Plenković za njih moliti. Ti ‘Boysi‘ su najobičnije narikače

Država koja je tek deset godina nakon potresa u Stonu obnovila ljudima kuće i zatvorila kontejnersko naselje. Društvo koje se podcjenjivački odnosi prema kolijevki demokracije. Eno, baš tamo u Ateni stvoren je prvi oblik demokratskog društva u zapadnoj civilizaciji, a ministar Malenica i njegov šef tek su na putu do Atene shvatili pojam trodiobe vlasti. I sad nastoje stisnut i "molat"; žele utjecati na Grčku i objasniti da se ne bi htjeli miješati u pravosudni proces.

image

Kapetan Kristo Laptalo

Jure Mišković/Cropix

Deseci, možda i stotine stranih turista ljeti iz ovog ili onog razloga prođu kroz hrvatske istražne i ine zatvore. Kad bi za svakoga od njih Vlada poslala ministarski tim, Hrvatska bi konačno ostvarila san o elitnom turizmu. Ali prometnim prekršiteljima, pijanicama, bitangama i stranim huliganima se bave konzuli. I to mahom počasni. Jer sve te države, eto, vjeruju u našu demokraciju, pravosuđe i u naš zatvorski sustav.

Može Malenica Grcima tepati serdaru, a oni njemu vojvodo, ali Dubrovčani znaju kako ta uzrečica završava.

Ja tebi serdaru, ti meni vojvodo, a obojica znamo kakva smo g***a.

02. svibanj 2024 10:09