StoryEditor
RegionalSVJEDOČANSTVO ŽRTVE

Pretučeni mladić: "I prije sam s njima imao problema, ali to je dječja igra prema ovome"

Piše Vladimir Urukalo, Dušan Miljuš
31. kolovoza 2020. - 20:52
Facebook

- Je, manje više je to sve točno što je objavljeno po Facebooku i Instagramu. Oni su meni financirali put u Sinj na Veliku Gospu. Radilo se o trošku od 200 kuna. Rekli su mi: Vratit ćeš kad budeš imao!”. Onda su me u subotu 22. kolovoza oko 10.30 izveli tu pred crkvu Blažene djevice Marije u Kaštel Štafiliću i rekli da je sad dug narastao s kamatama na 2000 kuna. Bili su njih petorica, a tukli su me samo B... i M... Ostala trojica su bila samo promatrači, a jedan od njih je to sve i snimao. U jednom trenutku sam mu čak htio reći. “Što to snimaš i izbiti mobitel, ali sam shvatio da ne bi imao šansi protiv njih. Možda da smo bili jedan na jedan. Nigdje nije bilo ni žive duše, bilo je toplo i svi su bili na plaži pa mi nitko nije mogao ni pomoći - priča nam mladić koji je žrtva brutalnog mlaćenja jednog maloljetnika i 19-godišnjaka. Snimka je osvanula na društvenim mrežama, a policija je već uhitila i privela osumnjičene na kriminalističko istraživanje.

O tome što se zbivalo u dvorištu crkve u Kaštel Štafiliću oštećeni mladić nam je ispričao:

- Ja sam dao motor za otpis duga, koji je doduše bio neregistriran i imao je neke nedostatke, a onda mi ga je za par dana vratio i rekao da sve zaboravim i da mu ništa nisam dužan - ispričao nam je mladić koji je u nedjelju bio na razgovoru u policiji.

- Rekli su mi da ćemo biti u kontaktu, objasnili kako će to sve sada ići. Zaštitu mi nisu nudili. Znam da je M. već imao problema s policijom. Za njega se znalo da kupuje drogu za svoje potrebe. Poznato je ovdje da je on reketario i djecu u Kaštel Lukšiću. Ja sam i prije već jednom imao neki problem s njima, ali to je dječja igra prema ovome što se sada dogodilo - rekao nam je na kraju mladić koji je bio žrtva nasilja.

Kaznene prijave

Splitska policija je u ponedjeljak oko podneva Općinskom državnom odvjetništvu kazneno prijavila 19-godišnjeg B. K. i 17-godišnjaka zbog iznude i neovlaštenog prometa drogama. Tako je, barem zasad, završila mučna priča koja je počela kada se tijekom nedjelje na društvenim mrežama poput požara proširila snimka brutalnog iživljavanja nekoliko mladića nad momkom za kojeg se navodilo da je “momak s posebnim potrebama”.

- Utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 22. kolovoza 2020. godine na području Kaštel Štafilića s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, od oštećenog 19-godišnjaka tražili da im donese dvije tisuće kuna. Tijekom događaja fizički su ga napali, udarajući ga po tijelu i glavi. Nadalje, u cilju podmirenja navodnog duga, 19-godišnjak je 23. kolovoza maloljetniku predao i motor, koji mu je isti vratio, navodeći kako više nema dugova. Nakon događaja 19-godišnjak nije zatražio liječničku pomoć. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su osumnjičeni u više navrata oštećenom prodavali marihuanu. Također je utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 19-godišnjak i maloljetnik ostvarili obilježja kaznenih djela iznuda i neovlaštena proizvodnja i promet drogama - službeno su izvijestili iz splitske policije.

Iz policije poručuju i da nikome od privedenih mladića otac ne radi u MUP-u te da nitko od njih nema nikakvu ozljedu niti je završio u bolnici na obradi. Taj se dio odnosi na informacije po društvenim mrežama u kojima se kaže da je dugokosog zlostavljača sa snimke u bolnicu slomljene ruke “poslao” njegov brat, pa ga je onda pretukao otac da bi ga na kraju pisalo i da ga je pretuklo desetak lokalnih “torcidaša”. Ništa od toga, tvrde u splitskoj policiji, nije istina.

Nakon objave snimke, samo su se nizale reakcije. Policija nam je potvrdila da je znala za napad još 22. kolovoza kada se i dogodio, te da su raspolagali snimkom, no da su tek u srijedu dobili informacije tko bi mogla biti žrtva. Iduća dva dana ga nisu mogli pronaći, a tek kad je snimka objavljena na Fejsu, dakle kad su se u žučnim komentarima već počela spominjati imena zlostavljača, policija je u roku sat vremena otkrila “počinitelje” i identificirala žrtvu.

Možemo sad raspravljati zašto i kako policija u Kaštelima ne zna što se događa, gdje je “terenski” rad, gdje su kontakt-policajci i slično.

- Što bi tribalo, na svakog od 50 tisuća ljudi u Kaštelima staviti jednog policajca. Pa nismo mi svemogući, napravimo što triba, a uvik smo prvi na udaru i nas se pljuje! Mi privodimo čim saznamo i utvrdimo da se nešto dogodilo, a onda oni završavaju nakon par godina po sudovima s nekakvim uvjetnim presudama. Vraćaju se na ulicu i smiju nam se u lice! I to tako ide sve dok neko nekoga ne ubije! I onda opet, di je policija? - ogorčeno nam govori jedan visokopozicionirani splitski policajac.

Pored svih reakcija na ovaj gnjusni događaj, reagirao je i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović koji je osudio nasilje i pohvalio brzu reakciju policije. Pokušali smo u ponedjeljak i pozivima na mobitel i u njegov ured preko tajnice te porukama na WhatsAppu​ i SMS-om dobiti Ivanovića za detaljniji razgovor oko zabrinjavajućeg rasta kriminala i brutalnih obračuna koji se u posljednjih nekoliko godina događaju na području Kaštela. Htjeli smo ga pitati je li dosad reagirao i što on kao gradonačelnik može i želi učiniti da Kaštela postanu sigurnija? No nikakav odgovor nismo dobili...

item - id = 1041541
related id = 0 -> 1137870
related id = 1 -> 1137841
27. listopad 2021 22:33