StoryEditorOCM
RegionalZASTARJELI ZAKON

Prijatelji životinja zgroženi postupanjem prema medvjedima iza Macole, FOUR PAWS Hrvatskoj otkazala suradnju; Macola tvrdi: Sve uvjete zadovoljavamo!

Piše J. V.
13. kolovoza 2020. - 21:01

Međunarodna organizacija FOUR PAWS raskinula je suradnju s Hrvatskom zbog kršenja sporazuma, javljaju iz udruženja Prijatelji životinja. Povod prekidu suradnje odobrenje je rješenja za zoološke vrtove izdano ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik u Markovcu Našićkom. Umjesto da su medvjedi iz zatočeništva prebačeni u utočišta, navodi organizacija, kršenja zakona Macole i Bizika legalizirana su i pretvorena u zoo-vrtove.

Iza restorana Macola, podsjećamo, nalazi se nastamba u kojoj već 14 godina borave medvjedi. Danas, točnije, tamo stanuju dva medvjeda, u mjestimice betoniranom prostoru ograđenom žicom. Suprotno je to, ističu iz udruge, mišljenjima stručnjaka za mjedvjede, ali i pravno obavezujućem Memorandumu Sporazuma o suradnji koji je potpisalo 2018. Ministarstvo poljoprivrede s organizacijom FOUR PAWS. Razočarana i ogorčena nepostupanjima veterinarske inspekcije, organizacija je u srpnju prekinula suradnju.

"O važnosti tog dokumenta, koji nadležno ministarstvo i veterinarska inspekcija nisu ispoštovali, najbolje govori činjenica da im je jedina obaveza bila provedba Zakona i zapljena nezakonito držanih medvjeda u privatnom zatočeništvu, dok je organizacija FOUR PAWS u cijelosti snosila troškove liječenja i prijevoza medvjeda te njihov smještaj u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda u Hrvatskoj i inozemstvu", ističu iz udruge Prijatelji životinja. 

Zakon o zaštiti životinja propisao je da se svi medvjedi, osim onih u registriranim zoološkim vrtovima i utočištima, moraju do 31. 12. 2018. smjestiti u sklonište, no početkom 2019. i dalje se kod privatnih osoba nalazilo šest medvjeda.

"Veterinarska inspekcija ne samo da nije sankcionirala te osobe i oduzela im medvjede, što je po Zakonu bila dužna učiniti, nego ih je godinu dana kasnije nagradila i legalizirala njihove prekršaje utvrdivši da se Macola i Bizik mogu registrirati kao zoo-vrtovi. Također, godinu dana ignorirala je na tjednoj bazi apele iz zemlje i inozemstva da izda rješenje o premještanju medvjeda i pustila da propadne velika financijska pomoć za njihovo premještanje u utočišta", kažu Prijatelji životinja.

"Većina medvjeda bila je lošeg fizičkog i psihičkog zdravlja, i tražili smo njihovo hitno izmještanje, ali zbog bahatosti i nebrige veterinarske inspekcije, medvjedica Nelly umrla je u agoniji", dodaju.

Podsjećamo, unatoč apelima stručnjaka i FOUR PAWS, čekalo se više od pola godine da veterinarska inspekcija izda rješenje za izmještanje dva medvjeda. Organizacija FOUR PAWS uspjela je tada u srpnju 2019. premjestiti Brunu, zatočenog kod obitelji Rimac u Cerni gdje je već umrla Nelly, koji je smješten u utočište za medvjede u Kuterevu, i medvjedicu Suzanu od obitelji Bizik, koja je zbog izrazitih psihičkih problema i stereotipnog ponašanja kao što su grickanje šapa i koračanje naprijed-nazad premještena u utočište PARK DANCING BEARS Belitsa u Bugarskoj gdje se izvrsno oporavlja.

image
medvjedica Suzana
Helmut Wachter i Four Paws

"Izuzetno smo zabrinuti što su hrvatske vlasti okrenule leđa zaštiti medvjeda i umjesto toga legalizirale neprimjerene objekte koji ne pridonose očuvanju niti ispunjavaju zakonske standarde EU-a u držanju životinja u zoološkim vrtovima. Nedavno postupanje Ministarstva prisililo nas je da službeno okončamo suradnju", izjavila je Barbara van Genne, voditeljica spašavanja i zagovaranja zaštite divljih životinja u organizaciji FOUR PAWS koja je šokirana nemarom hrvatskih institucija.

Iz organizacije FOUR PAWS navode da su izrazili zabrinutost zbog izdavanja dozvola za zoološki vrt kod restorana Macola i za obitelj Bizik jer smatraju da oba objekta ne ispunjavaju zahtjeve europske direktive koja se odnosi na držanje divljih životinja.

Od Ministarstva su dobili odgovor da dva medvjeda koja je veterinarska inspekcija trebali oduzeti Macoli nisu smještena u utočište u Kuterevu jer tamo nije bilo mjesta i da bi "doživjeli stres" kada bi ih organizacija FOUR PAWS premjestila u prostrana inozemna utočišta. Za objekt obitelji Bizik, u kojemu je zatočeno oko 510 životinja, uključujući pet tigrova i jednog jaguara, i iz kojega je medvjedica Suzana spašena s teškim traumama, navode da udovoljava uvjetima propisanima zastarjelim pravilnikom. 

Prijatelji životinja ističu da je 15 godina star Pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova, na temelju kojega su veterinarska inspekcija i Ministarstvo registrirali nelegalna držanja životinja Macole i obitelji Bizek u zoo-vrtove, vrlo općenit i nije usklađen s važećim Zakonom o zaštiti životinja i regulativom EU-a. Kažu da je nužno donijeti novi pravilnik kojim bi se otežalo i onemogućilo ozakonjenje nelegalnog držanja divljih i domaćih životinja jer, prema postojećem prastarom Pravilniku, inspekcija doslovno svaku ograđenu rupu u kojoj neki pojedinac zatoči životinje proglašava prikladnom za zoološki vrt. 

O ovoj smo temi telefonski razgovarali i sa Željkom Oreškovićem Macolom.

"Ja stvarno ne znam odakle opet to. Bilo je kod nas inspekcija milijun, komisija je odobrila da medvjedi ovdje ostanu. Uvjete smo i više nego zadovoljili - nisu gladni, to se vidi po njima, imaju dva bazena, sklonište... Sve uvjete zadovoljavamo, ne vidim razloge za ovo!", rekao nam je.

Riječ je o dva medvjeda, potvrdio nam je Macola, koji su tu kod njega punih "13-14 godina". 

"Što ne idu u Kuterevo, ima tamo životinja koje su gladne, neka se brinu o njima", poručio je.

FOUR PAWS

FOUR PAWS globalna je organizacija za zaštitu životinja za životinje koje su pod izravnim ljudskim utjecajem, koja razotkriva njihovu patnju, spašava životinje u potrebi i štiti ih.

Osnovao ju je 1988. godine u Beču Heli Dungler, a organizacija se zalaže za svijet u kojemu ljudi postupaju prema životinjama s poštovanjem, empatijom i razumijevanjem. Održive kampanje i projekti organizacije FOUR PAWS usredotočeni su na kućne životinje uključujući napuštene pse i mačke, životinje s farma i divlje životinje poput medvjeda, velikih mačaka, orangutana i slonova koji se drže u neprikladnim uvjetima, kao i na životinje u područjima katastrofa i sukoba.

S uredima u Australiji, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Kosovu, Nizozemskoj, Švicarskoj, Južnoj Africi, Tajlandu, Ukrajini, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Vijetnamu, kao i utočištima za spašene životinje u 12 zemalja, organizacija FOUR PAWS pruža brzu pomoć i dugoročna rješenja.

12. travanj 2024 05:24