StoryEditorOCM
RegionalBICIKLIJADA 'OD BRANIMIRA DO BRANIMIRA'

Prijave traju do subote, a majice, pokloni, lutrija i spiza su spremni!

Piše L.B.
4. travnja 2018. - 21:39
Zupanija_ biciklijada 2018 B2 PRESS

Ove nedjelje, 8. travnja, održava se popularna biciklijada „Od Branimira do Branimira“, u organizaciji Zadarske županije - ovom manifestacijom počinje obilježavanje Županijskih dana koji se brojnim događajima, uz središnju svečanost 20. travnja, obilježavaju tijekom cijelog mjeseca.

Za sudjelovanje u najmasovnijoj lokalnoj biciklijadi u Hrvatskoj, kojom se obilježava i Svjetski dan zdravlja, prijave još traju, zaključno do 7. travnja u 13 sati, putem web stranica Zavoda za javno zdravstvo (www.zjz.hr), Biciklističkog kluba Zadar (www.bk.zadar.hr) ili Calimero  sporta (www.calimero-sport.hr).

Biciklijada duga 35 kilometara, koja spaja Branimirovu  obalu  u  Zadru  s  Branimirovom  obalom  u  Ninu (vozi se do Nina i natrag) starta u 11 sati. Na ovogodišnjoj, desetoj biciklijadi „Od Branimira do Branimira“ očekuje se rekordan broj sudionika, prošle ih je godine bilo više od tisuću, a na prvoj biciklijadi sudjelovalo je tek stotinjak biciklista.

Svi sudionici na startu, na Branimirovoj obali u Zadru, će dobiti majicu biciklijade glavnog sponzora EVN Croatia plina, dok u Ninu bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim. Bicikliste čekaju i nagrade na lutriji, a povratak prema Zadru predviđen je u 14 sati.

- Ovom manifestacijom potičemo na kretanje, budući da je  sjedilački  način  života  sve  učestaliji,  posebno  kod  mladih koji sve više vremena provode ispred računala. Biciklijada se provodi u sklopu  programa Plana za zdravlje Zadarske županije, a svake godine nam se pridružuje sve više djece. Ove godine realizaciji biciklijade doprinijet će i Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru sa svojim studentima sportašima, te brojni sportski klubovi – istaknuli su u Županiji, uz napomenu da biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca koja su navršila devet godina i koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Nakon starta sa Branimirove obale u Zadru, biciklisti će preko Dikla stići do Kožina, te do Zatona i preko Kraljičinog puta do igrališta u Ninu. Zbog sve većeg broja  sudionika  cilj  biciklijade  sa  Branimirove  obale  u  Ninu se premjestio  na  sportsko  igralište,  a uz to će ove godine, zbog oštećenja  starog  mosta  u  Ninu  uslijed  poplava, biciklisti na igralište doći s druge strane poluotoka - Kraljičinim putem. Povratak iz Nina ići će cestom DC 306 kroz Zaton i rutom Kožino–Rampada-Žmirići-Put  Nina, te kroz  Vruljicu do Obale Kneza Branimira.

 

„1000 KORAKA KROZ 1000 ULICA“

Istovremeno s biciklijadom održat će se tradicionalna manifestacija „1000 koraka kroz 1000 ulica“, akcija pješačenja u organizaciji Udruge za rekreaciju žena „Relax“. U  projekt „1000 koraka kroz 1000 ulica“ i ove će se godine uključiti društva za sportsku rekreaciju „Kissa“ iz Paga Kissa i „Luna“ iz Benkovca koji će istoga dana organizirati akciju pješačenja i vježbanja.

09. svibanj 2024 01:32